Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Sas­ta­mo­lon kap­tee­ni Kimmo Hy­vä­ri­nen opis­ke­li toisen in­si­nöö­ri­tut­kin­non ja koki Itä­val­las­sa Vil­lac­hin ihmeen

Itävallan reissusta jäi Kimmo Hyväriselle hienot kokemukset sekä salibandysta että opiskelusta.
Itävallan reissusta jäi Kimmo Hyväriselle hienot kokemukset sekä salibandysta että opiskelusta.
Kuva: Jouni Valikainen

Lapin ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa kolme vuotta opiskellut keminmaalainen Kimmo Hyvärinen, 23,  kävi yhden lukuvuoden ajan täydentämässä opiskelujaan Itävallan pääkaupungissa Wienissä Double Degree -ohjelman kautta. Lukuvuoden  kestänyt  reissu meni kaikin puolin putkeen, sillä mies hankki toisen insinööritutkinnon ja pelasi Wiener Floorball Verein - joukkueessa Itävallan mestariksi.

Opiskelu oli Wienissä miehen ykkösasia. Lapin AMK:n ja itävaltalaisen Fachhochschule Technikum Wienin insinööriopiskelijoille on mahdollisuus kaksoistutkintoon toisessa maassa.

– Saatuani tiedon opiskelupaikasta, niin seuraavaksi piti hankki kämppä ja sen jälkeen salibandyjoukkue. Elämään pitää kuulua muutakin kuin opiskelua, toukokuussa kotikonnuille palannut Kimmo Hyvärinen kertoi.

Pieniä häiriötekijöitäkin mahtui Itävallan reissuun. Varsinainen WFV:n Try out -leiri jäi Hyväriseltä väliin, kun mies loukkasi takareiden syksyllä pelatessaan vielä Sastamolossa.

– Olin kunnossa joulukuussa, ja pääsin vasta silloin näyttämään peliosaamistani. Heti ensimmäisen kerran jälkeen joukkue toivotti minut tervetulleeksi mukaan. Tammikuussa iski sitten kova korona. Vasta loppukaudesta saimme muodostettua hyvin toimivat kentälliset.

Finaalipelit jäävät Hyvärisen mieleen varmasti loppuiäksi. Semifinaalissa Wiener Floorball Verein pudotti Grazin 2-1. Sitten oli edessä Villachin ihme. Ennakkosuosikki Villach jäi hopealle.

– Hävisimme finaalissa kotipelimme ja edessä oli kaksi vierasottelua. Olimme toista peliä tappiolla 4-2 ja otimme maalivahdin sivuun. Tasoitimme tilanteeksi 4-4 ja yhdeksän sekuntia ennen loppua teimme normikentällisellä 5-4-voittomaalin. Äitienpäivän kunniaksi voitimme ratkaisevan ottelun 3-2. Pystyin finaaliotteluissa normisuoritukseeni.

Kimmo Hyvärinen on Itävallan salibandymestari.
Kimmo Hyvärinen on Itävallan salibandymestari.

Itävallassa salibandy on pieni laji verrattuna esimerkiksi Suomeen, Ruotsiin ja Sveitsiin.

– Pääsarjan neljä parasta joukkuetta voisi pelata Suomessa II divisioonan tasolla. Itävallassa pelit ovat Sastamolon pelejä fyysisempiä, mutta vähemmän taktisempia. Joukkueen valmentaja kyseli minultakin, miten meillä esimerkiksi pelin kääntäminen tai erikoistilanteiden pelaaminen tapahtuu.

Wiener Floorball Verain joukkueessa oli itävaltalaisten lisäksi mukana italialainen, venäläinen ja slovakialainen pelaaja

– Tämä reissu laajensi salibandytietämystäni. Nyt tiedän paremmin millä tasolla ja miten muualla  pelataan.

WFV olisi nähnyt mielellään Hyvärisen mielellään vielä jatkossakin joukkueen riveissä.

– Joukkue olisi hakenut minulle kesätyöpaikkaa Wienistä, mutta tulevien opiskelujenkin takia oli hyvä palata kotiin. Pelit jatkuvat todennäköisesti ensi kaudella Sastamolossa, sillä opiskelut Lapin AMK:ssa kestävät noin puoli vuotta.

Kimmo Hyvärinen antaa ison kiitoksen salibandyosaamisestaan Sastamolon valmentajalle Jaakko Kvistille.

– Jaakko on ammattitaitoinen valmentaja, joka osaa motivoida porukan oikealla tavalla. Suomissarjan nousukarsinnat olivat joukkueella kuluneellakin kaudella lähellä.

Myös Kvist kehui sastamolossa kapteenina toiminutta pelaajaa.

– Hän on ottanut viimeisen neljän viiden vuoden aikana isoja steppejä eteenpäin. Kimmo on viimeisen päälle joukkuepelaaja, jolla on halu kehittää itseään pelaajana. Hän pystyisi siirtymään II divisioonaa korkeammalle tasolle.

Kimmo Hyvärisen nousua Sastamolon luottopelaajaksi on helpottanut  monipuolinen urheilutausta. Fyysiseen kestävyyteen mies on tehnyt hyvät pohjat.

– Olin hiihtokilpailuissa hyvin usein kakkonen samanikäisen Santeri Pirneskosken takana.

Kimmo Hyvärinen painotti sanaa todennäköisesti, kun puhe tuli ensi kauden pelaamisesta Sastamolossa.

– Olen asettanut tavoitteekseni, että jossain vaiheessa olisin mukana divaripeleissä. Se riippuu paljon myös tulevasta työpaikasta. Olisi hienoa pystyä jatkossa yhdistämään työ ja harrastus, Kimmo Hyvärinen sanoo.