Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Sara Kui­vis­to tyytyi siihen, että toipui EM-kil­pai­lu­jen läh­tö­vii­val­le

München
Sara Kuivisto jäi välieriin 800 metrillä.
Sara Kuivisto jäi välieriin 800 metrillä.
Kuva: SUL

Suomen ennätysnainen Sara Kuivisto jäi välieriin yleisurheilun EM-kilpailujen 800 metrillä Münchenissä. Hän juoksi perjantaiaamupäivänä kauden parhaansa 2.01,59 ja oli eränsä kuudes. Viides sija olisi vienyt finaaliin, mutta Sveitsin Lore Hoffmann (2.01,12) jäi tavoittamatta.

– Ei se viides sija jäänyt kaivelemaan. En voi olla pettynyt kaiken jälkeen, Kuivisto sanoi.

Sanoista kuulsi tyytyväisyys siitä, että hän oli EM-kilpailuissa ylipäätään lähtöviivalla. Kuivisto murjoi viime vuonna Tokion olympialaisissa uusiksi 800 metrin ja 1 500 metrin Suomen ennätykset ja eteni välieriin molemmilla matkoilla, joten odotukset täksi kaudeksi olivat kovat.

Suolistoloinen vesitti kauteen valmistautumisen, ja MM-kilpailut piti pyyhkiä kalenterista hyvissä ajoin. Lisäksi hänen puolisonsa loukkaantui kesällä vakavasti maantiepyöräilykilpailussa sattuneessa onnettomuudessa.

Kuivisto ei halunnut Münchenissä enää vatvoa menneitä vaan paalutti päässeensä riittävän hyvään kuntoon.

– En usko, että olen jäljessä Tokiossa ollutta kuntoa, mutta kilpailujen puute näkyi. Pari kuukautta meni keväällä, etten voinut tehdä oikein mitään, hän kuittasi ikävät asiat.

Münchenin alkuerä kulki aikaan 2.04,32. Välierä oli Kuivistolle vasta ulkoratakauden viides 800 metrin startti ja toi kauden parhaan ajan.

– Saattoi olla viimeinen 800 metriä arvokilpailuissa, 1 500 metrille keskittymistä suunnitellut juoksija jutteli.

Lassi Etelätalo todisti tehtaan takuun

Sveitsi 2014, Qatar 2019, Japani 2021, Yhdysvallat 2022 ja tuoreimpana Saksa 2022. Keihäänheittäjä Lassi Etelätalon tehtaan takuu riitti myös Münchenin olympiastadionilla heitetyssä EM-kilpailujen karsinnassa, kun 34-vuotias urheilija nakkasi rennosti ensimmäisellä 79,29 ja keskittyi tilanteen tarkkailuun.

Hän oli heikkotasoisen karsinnan kolmas.

– Aika samanlainen kuin Kalevan kisojen karsinnassa. Rennolla ja lyhyellä vauhdilla. Teknisesti ihan ok-suoritus. Sain säästeltyä, kun ei tarvinnut tehdä ylimääräistä, Etelätalo jutteli.

Hänellä on kokemuksen tuomaa silmää, mutta perjantaiaamuna myös paras mahdollinen tarkkailupaikka. Etelätalo heitti toisen ryhmän viimeisenä ja jätti käyttämättä toisen ja kolmannen vuoronsa.

Kukaan ei yltänyt karsintarajaan 83,50. Vain toisen ryhmän Tshekin Jakub Vadlejch (81,81) ja Saksan Julian Weber (80,99) puhkaisivat 80 metriä.

– Ensimmäisen ryhmän tulokset olivat isolla skriinillä, kun kävelimme sisään. Yllätti, ettei kukaan heittänyt 80 metriä, Etelätalo sanoi.

– Ensimmäisen heiton jälkeen taisin olla rankingissa toinen, joten finaalipaikka oli varma. Katsoin sitten vähän, mitä muut tekevät.

Etelätalo ihmetteli sitä, että Weber meni heittämään vielä viimeisen, vaikka finaalipaikka oli varma.

– Kyllä sanoimme, että mikä idiootti lähtee heittämään. Ei hän kuunnellut meitä. Hän halusi saada paremman fiiliksen, kun toinen heitto meni läskiksi. En tiedä miksi hän heitti edes toisen.

Toni Kuusela aikoo rokata

Toni Kuusela oli varma finaalipaikastaan jo ensimmäisen ryhmän jälkeen, kun hänen teipatusta kädestään lähti kolmesta yrityksestä parhaalla 79,26-metrinen.

– Keppi menee poikittain. Kun menee kohdalleen, voi nostaa sormen pystyyn, Kuusela viittasi nappiheiton mahdollisuuteen.

Aamukilpailujenkin aikaan tunnelma stadionilla on noussut korkealle, etenkin saksalaisten suoritusten aikana. Kuuselakin viihtyy kovassa tunnelmassa ja kilpailussa.

– Pidän puheeni. Aion rokata sunnuntaina ja ottaa mitalin pois. Pöhinä on, että nyt jos ei koskaan ja heitän ennätyksen. Ei olla tuolla kuin Lehtimäellä Hippo-kisoissa, parhaimmillaan 85,03 heittänyt Kuusela murjaisi.

Hän on arvokisakävijänä kokematon kuusi vuotta vanhempaan Etelätaloon verrattuna. Kuusela kävi karsiutumassa Tokion olympialaisissa, mutta Etelätalo on edennyt finaaliin kaikissa aikuisten arvokilpailuissaan, ollut kahdesti neljäs, kerran kuudes ja kerran kahdeksas.

Mitali maistuisi.

– Kukaan ennakkosuosikeista ei pudonnut pois. Kuka vain voi heittää 80 metriä, mutta 85 metriin on vähän vähemmän tunkua. Siihen kun saa, on lähellä mitalia. Hyvä luotto tuli heitosta. Lisää vain tehoa ja vauhtia.

Etelätalo on valmis siirtämään ennätyksensä (84,98) uudelle metriluvulle.

– Tämän päivän heiton fiiliksen mukaan se on mahdollista. Tänäänkin olisi ollut paukkuja laittaa paljon pidemmälle. Tietysti tekniikankin pitää onnistua. Oikeasti kun haluaa pitkälle, vauhdin pitää olla kovempi.

Toni Keränen treenaa lisämetrejä

Toni Keränen heitti 77,01 ja karsiutui ensimmäisenä miehenä. Puuttuvat 19 senttiä eivät kismittäneet kauppatieteiden opiskelijaa vaan se, miten heitto oli hukassa.

– Omasta suorituksesta olen tosi pettynyt. En osannut heittää keihästä. Kroppa oli kyllä hyvä.

Hän karsiutui myös heinäkuussa MM-kilpailuissa (78,52), muttei suostu ottamaan karsinnoista mörköä harteille. Kauden paras on kantanut ennätyslukemiin 82,89, joten suunta on oikea.

– Pitää mennä treenaamaan pari metriä lisää ja päästä sille tasolle, että jatkossa selvittää karsinnat.

Turkin mies murjoi Samuli Samuelssonin sormen

Suomen miesten 4x100 metrin viestijoukkue ei selvinnyt finaaliin Münchenissä yleisurheilun EM-kilpailuissa. Kvartetti Santeri Örn, Samuli Samuelsson, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola summasi ajan 39,37 ja oli eränsä kuudes.

– Oma juoksu meni huumassa. Pitää sanoa, että vähän jännitti kävellä stadionille. Ihan mukiinmenevästi meni, mutta Samulin kanssa vaihto meni päällekkäin, eikä hän saanut täyttä vauhtia päälle, arvokisojen ensikertainen Örn jutteli.

Samuelssonin mukaan huonoon vaihtoon syynä oli Turkin aloittajan hölmöily.

– Päälle se vaihto meni. Varmaan yksi syy on siinä, että Turkin aloitusosuuden henkilö osui oikeaan, vapaaseen käteeni. Nyt sormi tuntuu siltä, että se on venähtänyt tai murtunut. On aivan helkkarin kipeä, huurteisen kylmällä vesipullolla oikean käden nimettömän kipua lievittänyt Samuelsson jutteli.

– Askeleet menivät sekaisin, mutta pystyin pitämään juoksun kasassa.

Lehtonen teki kolmannella osuudella sen, mitä pystyi.

– Oma juoksu oli ok, mutta minun ja Samuelin vaihdossa ajauduin sivuun ja eka anto meni huti.

Purola sai lopulta kapulan ja toi sen maaliin.

– En ollut palautunut ollenkaan, Purola viittasi torstain 200 metrin välierään.

– Verryttelyssä tuntui tosi surkealta, mutta viesti on sellainen, että jonkinlainen veto aina tulee. Tähän vireeseen loistava veto. Kokonaisuutena meillä jäi puoli sekuntia vaihtoihin.

Purola ja Lehtonen olivat mukana Suomen ennätysjuoksussa EM-Berliinissä neljä vuotta sitten. Tuolloin aika oli 38,92.

– Juostaan SE sitten Ruotsi-ottelussa, suomalaiskvartetti paalutti yhdessä.

Viestinaisten vaihdot sakkasivat

Myös Suomen pikaviestinaiset jäivät alkueriin, kun Johanna Kylmänen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Anna Pursiainen kiidättivät kapulan maaliin ajassa 44,73. He olivat eränsä hitain maaliin selvinnyt joukkue, kun Tshekiltä leikki jäi kesken.

– Ensimmäinen vaihto meni liian pitkäksi, Kylmänen kertasi hänen ja Pulkkisen vaihtoa.

– Tärkeintä oli kuitenkin saada kapula maaliin.

Kolmannella osuudella Kortetmaa teki minkä pystyi.

– Olemme kaikki hyvässä juoksukunnossa, mutta tämä viesti meni vaihtoihin, hän kiteytti koko joukkueen tuntemukset.

Huonosti sujui myös Suomen naisten 4x400 metrin viesti. Milja Thureson, Mette Baas, Aino Pulkkinen ja Kristiina Halonen jäivät alkueränsä viimeiseksi ajalla 3.33,40.

Korkeusnaiset karsiutuivat

Suomen korkeushyppääjänaiset Heta Tuuri, Ella Junnila ja Sini Lällä jäivät kauden parhaasta tasostaan ja karsiutuivat naisten finaalista yleisurheilun EM-kilpailuissa Münchenissä.

Kauden kotimaan tilaston kärkinaisen Junnilan karsinta meni pilalle jo ennen ensimmäistä kisahyppyä.

– Minulla oli tosi kovat odotukset MM-kilpailujen jälkeen. Treenit menivät hyvin, ja vamma oli saatu hoidettua. Tiistaina viimeinen juoksuharjoitus oli sellainen, ettei ikinä ollut tuntunut niin hyvältä, kyynelehtinyt urheilija aloitti.

– Tuntui niin hyvälle, mutta vatsalihas kramppasi ensimmäisessä verryttelyhypyssä. Tehtiin kaikki, mitä pystyttiin. Annettiin magnesiumia ja nestettä. Alin vatsalihas kun kramppaa, vaikeuttaa se juoksemista.

Junnila ja Lällä jäivät tulokseen 178. Tuuri ylitti 183:n, mutta pudotti kolmesti korkeuden 187, joka olisi riittänyt finaaliin.

– Tuntuu pahalta. Kausi ei mennyt niin hyvin kuin odotin. Olen kuitenkin tehnyt oikeita asioita. 192 on paras tulos ulkona sitten vuoden 2019, Junnila nosti esiin kauden parhaansa ja mainitsi tähtäimen olevan edelleen kahden vuoden päässä Pariisin olympialaisissa.

EM-kilpailut, 5. päivän alkukilpailujen suomalaislajit:

Miehet:

Keihäs (karsintaraja 83,50): 1) Jakub Vadlejch Tshekki 81,81, 2) Julian Weber Saksa 80,99, 3) Lassi Etelätalo Suomi 79,29, 4) Vitezslav Vesely Tshekki 79,27, 5) Toni Kuusela Suomi 79,26, 6) Andrian Mardare Moldova 78,78, 7) Alexandru Mihaita Novac Romania 77,68, 8) Patriks Gailums Latvia 77,55, 9) Martin Konecny Tshekki 77,49, 10) Rolands Strobinders Latvia 77,33,

11) Andreas Hofmann Saksa 77,29, 12) Timothy Herman Belgia 77,20, 13) Toni Keränen Suomi 77,01.

Etelätalo ja Kuusela finaaliin, Keränen karsiutui ensimmäisenä heittäjänä.

4x100 m, alkuerät (kahdesta erästä kolme parasta ja kaksi aikavertailusta finaaliin): Erä 1: 1) Britannia 38,41, 2) Hollanti 38,83, 3) Sveitsi 39,03. Erä 2: 1) Saksa 37,97, 2) Ranska 38,17, 3) Puola 38,60, 4) Belgia 38,73, 5) Italia 39,02, 6) Suomi (Santeri Örn, Samuli Samuelsson, Oskari Lehtonen, Samuel Purola) 39,37.

Suomi oli kokonaistuloksissa 11:s ja karsiutui finaalista.

Naiset:

800 m, välierät (kahdesta erästä kolme parasta ja kaksi aikavertailusta finaaliin): Erä 1: 1) Keely Hodgkinson Britannia 2.00,67, 2) Anna Wielgosz Puola 2.01,05, 3) Louise Shanahan Irlanti 2.01,15. Erä 2: 1) Renelle Lamote Ranska 2.00,23, 2) Jemma Reekie Britannia 2.00,30, 3) Alexandra Bell Britannia 2.00,53, 4) Christina Hering Saksa 2.00,86, 5) Lore Hoffmann Sveitsi 2.01,12, 6) Sara Kuivisto Suomi 2.01,59.

Kuivisto oli kokonaistuloksissa 11:s ja karsiutui finaalista.

Korkeus (karsintaraja 194): 1) Lia Apostolovski Slovenia, Marie-Laurence Jungfleisch Saksa, Angelina Topic Serbia, Marija Vukovic Montenegro 187, ...15) Heta Tuuri Suomi 183, ...19) Ella Junnila Suomi 178, ...23) Sini Lällä Suomi 178.

Tuuri, Junnila ja Lällä karsiutuivat. Finaaliin eteni 13 urheilijaa tuloksella 187.

4x100 m, alkuerät (kahdesta erästä kolme parasta ja kaksi aikavertailusta finaaliin): Erä 1: 1) Britannia 42,83, 2) Espanja 42,95, 3) Italia 43,28, 4) Belgia 43,58. Erä 2: 1) Ranska 43,24, 2) Saksa 43,33, 3) Puola 43,49, 4) Hollanti 43,75, ...7) Suomi (Johanna Kylmänen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa, Anna Pursiainen) 44,73.

Suomi oli kokonaistuloksissa 14:s ja karsiutui finaalista.

4x400 m, alkuerät (kahdesta erästä kolme parasta ja kaksi aikavertailusta finaaliin): Erä 1: 1) Britannia 3.23,79, 2) Belgia 3.25,44, 3) Puola 3.26,05, 4) Espanja 3.27,76. Erä 2: 1) Hollanti 3.25,84, 2) Irlanti 3.26,06, 3) Sveitsi 3.26,83, 4) Saksa 3.27,92, ...8) Suomi (Milja Thureson, Mette Baas, Aino Pulkkinen, Kristiina Halonen) 3.33,40.

Suomi oli kokonaistuloksissa 15:s ja karsiutui finaalista.