Sand­le­rin vir­ka­vel­jet

Kulman pojat

Nelonen klo 21.00

★★ Kulman pojissa seurataan nuoria suomalaismiehiä, jotka välttelevät aikuiseksi tuloa hinnalla millä hyvänsä. Niin seurattiin Pussikaljaelokuvassakin . Kummassakin on kesä kauneimmillaan.

Kulman pojissa kaveruus on kaikki kaikessa ja kaljaa kuluu. Niin oli Pussikaljaelokuvassakin . Ja kaljaa – sitä meni. Kummassakin pelataan aika pienellä rahalla.

Miksi sitten Kulman pojat potkaisee vähän sinne päin kaiken, mikä Pussikaljaelokuvassa napsahti längistä maaliin? Tietenkin Pussikaljaelokuvassa oli Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanin pohjalta vahva kirjallinen pohja, jolta kelpasi ponnistaa.

Mutta asennekin ratkaisee: Pussikaljaelokuva huokui kesäpäivänlämmintä kiintymystä muutamaan reppanahahmoon ja heidän ympärilleen levittäytyvään elämän kirjoon. Kulman pojissa kaikkea kattaa jotensakin krapulainen mitä välii -asenne. Sillä siten katsojakin koko elokuvaan helposti suhtautuu.

Mutta jos positiivisia ollaan, voidaan sanoa, että Kulman pojat on ihan passeli itäsuomalainen vastine niille meluisille amerikkalaiskomedioille, joissa Adam Sandler , Vince Vaughn ja muut äijät hölöttelevät rivoja ja roikkuvat väkisin kiinni teinimeininkinsä rippeissä. Ja tietenkin tarvitaan nainen, että ikuisesta rontista tulee mies.

Positiivista on tietenkin myös jalkapallo. Petri ( Eero Ritala ), Komentaja ( Joonas Saartamo ) ja kaverit fanittavat paikallista divarijoukkuetta Kulman palloa antaumuksella. (Suomi 2012)

Kuningas kulkureitten

TV1 klo 13.10

★★ Roland af Hällströmin romanttisessa seikkailussa Ekke Hämäläinen on nuori kreivi, joka pakenee kasakoita ja hurmailee neitosia ruutupaita yllään. Mutta "Ekke ei ole mikään sex-poika" huokaisi jo aikalaiskriitikko Valma Kivitie arvostelussaan.

Siinäpä se: Tauno Palo puuttui. (Suomi 1953)

100 kimmaa

Frii klo 20.30

★★ Michael Davisin teiniseksikomediassa yritetään yhdistää näköhavainto ja aiempi kopelointikokemus. Jonathan Tucker on nyhverö opiskelijanalku Matthew, joka pääsi sähkökatkon myötä niin sanotusti iholle pimeässä hississä. Sitten tuo hissituhkimo pitäisi löytää uudelleen.

Varsinaisen hauskaksi en elokuvaa kutsuisi, mutta hormonihytkyntä ja romanttiset vetkuttelut vellovat kuten ikäkauteen kuuluukin. (USA 2000)

The Change-Up

TV5 klo 21.00

Niitä on hyviäkin komedioita, joissa kaksi ihmistä herää toistensa kropassa ja keskellä toistensa elämää. Tämä ei kuulu niihin. Perheenisä Jason Batemanin ja naisteniskijä Ryan Reynoldsin olisi tarkoitus selvitä leffasta lähinnä alatyylin mölinällä. (USA 2011)

ATM – No Escape

Hero klo 21.00 (E)

★★ Alkupuolella tuntuu hetken, että tästä saattaa kehittyä ihan toimiva pikku kauhujännäri. Sitten raukaisee. Brian Geraghty ja pari muuta tyyppiä päätyvät pankin pikkujouluista pankkiautomaatille. Sieltä ei sitten niin vain lähdetäkään, sillä väkivaltainen hupputyyppi alkaa mellastaa maisemissa.

Paniikkitunnelma uhkaa myös katsojaa, mutta ennemmin tai myöhemmin tulee uni ja vapauttaa. Tai sitten kaukosäädin. (USA/Kanada 2012)

Meeting Evil

Kutonen klo 22.00 (E)

★★ Tässäkin jännärissä repsahtaa. Jonkin aikaa sitä miettii, mitä Samuel L. Jackson meinaa, kun tuppaa potkut saaneen Luke Wilsonin elämään. Yhä höperömpien juonenkäänteiden jälkeen alkaa olla vaikeata välittää vähempää. Hukkaan menivät kelpo tähdet. (USA 2012)

Veteen piirretty viiva

MTV3 klo 22.40

★★★★ Luonto on kaunis ja elämä myös. Sota on rumaa. Terence Malickin elokuva toisen maailmansodan Tyyneltämereltä kertoo sen asian niin runollisin kuvin, että polvia heikottaa. Paratiisin ja helvetin rajoilla vaeltavat muun muassa Sean Penn ja Woody Harrelson . (USA 1998)

Kiukun parempi puoli

TV2 klo 22.45

★★★ Binderin aikuissuhdedraamassa katkeroitunut kotirouva Joan Allen ja entinen urheilutähti Kevin Costner tarjoavat naapuriapua toinen toisilleen. Ihan helpoimman kaavan mukaan ei eheytymään päästä. (USA 2005)

Pekka Eronen