Mainos

Saman veden äärellä

”Mistä tuo vesi tulee?” kyseli lapsi rapakkoa katsellen. Selvästi teki mieli hypätä. Rapakkoja on riittänyt, kun lumi on sulanut ja vettä satanut maaliskuulle melkoinen määrä.

Lapsen kysymyksestä seurasi hyvä keskustelu pilvistä ja puroista, joista ja meristä, elämästä ja niistä rapakoista. Kartan äärellä myöhemmin huomattiin, että saman veden äärellä täällä eletään. Myös ne Saksan vieraat, jotka eivät päässetkään kylään. Ja muut vielä kauempana.

-

Kemissä vietetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Oulun hiippakunnan lähetysjuhlia ”saman veden äärellä”. Kyseessä on kansainväliset juhlat, joita on järjestetty ympäri hiippakuntaa 1980-luvun alkupuolelta alkaen. Juhlaviikonlopun ohjelmassa keskeisenä asiana on lähetystyö. Kun juhlat järjestetään Vihreässä Kemissä, on näkyvillä myös ympäristövastuun teema. Ja kun juhlat pidetään kaupungissa, jossa puhutaan äidinkielenä yli viittäkymmentä kieltä, silloin puhutaan myös uskontodialogista. Upeaa, kun tuo syyskuun viikonloppu alkaa Maailma tuli kaupunkiin -tapahtumalla!

Juhlaviikonlopun ohjelma näyttää muutenkin monipuoliselta: mielenkiintoisia asiantuntijapuheita ympäri maailmaa, teatteria ja musiikkia, lapsiystävällisyyttä ja aikuista älyä kutkuttavaa, kapakkaveisuuta ja kirkon menoja, yhdessä tekemistä ja toistemme löytämistä.

Kemin ja Keminmaan seurakuntien lisäksi juhlien järjestelyissä ovat mukana Kemi-Tornion rovastikunta ja Oulun hiippakunta sekä kirkon lähetysjärjestöt ja Kirkon Ulkomaanapu. Erityisen iloista on ollut, miten kemiläiset järjestötoimijat ja viranomaistahot ovat mukana. Tehtävää riittää!

Minulla on melko monta toivomusta tuolle viikonlopulle.  Toivon, että mahdollisimman moni osallistuisi juhlille ja niiden järjestelyihin. Toivon, että moni saisi pysähtyä oman ”rapakkonsa” äärellä, ihmetellä ja löytää: Saman veden äärellä täällä eletään, meillä on vastuu toisistamme.

Ja sitä toivon, että juuri tuolloin niitä oikeita rapakoita ja lätäköitä ei meillä olisi!

-

Tuomas Tölli

Kemin kirkkoherra

Oulun hiippakunnan lähetysjuhlien päätoimikunnan pj.