hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Sa­lai­nen ope­raa­tio tark­kai­li suo­ma­lais­ten mie­li­alo­ja – Suomen so­dan­joh­to oli kiin­nos­tu­nut eri­tyi­ses­ti kol­mes­ta ryh­mäs­tä

Sodan jälkeen arkaluontoisia mielialatiedustelutietoja oltiin jo polttamassa helsinkiläiskoulun pannuhuoneen uunissa, mutta lopulta osa papereista säilyi. Ne haudattiin sinkkiarkussa maahan, jossa ne viruivat vuosikymmeniä. Sota-aika näkyi muuallakin kuin kaupunkilaisten mielialoissa. Rikosten määrä kasvoi ja ”välillä Alkoja piti sulkea, koska rupesi sattumaan ja tapahtumaan ihan kamalia asioita”.

"Jollain tavoin levotonta ja huokailevaa tunnelmaa..."

"Naisväen keskuudessa mieliala on herkkä."

"Saksa on tarjonnut meille Pohjolan johtavan valtion asemaa."

Muun muassa tällaisia ajatuksia liikkui tavallisten kansalaisten mielissä Helsingissä sotavuosien 1939–1945 aikana. Tarkkaa tietoa suomalaisten siviilien mielialoista ei voi jälkikäteen saada, mutta salaisen mielialatiedustelun jäljelle jääneet raportit avaavat verhoa kansalaisten sota-ajan tunnelmiin.

Näiden raporttien ja arkistojen tietojen pohjalta taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen on laatinut näyttelyn Mieliala – Helsinki 1939–1945, joka on esillä Helsingin taidemuseo Hamissa ja Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.