sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Ruotsin val­men­ta­ja ny­reis­sään MM-kie­kon pe­li­jär­jes­tel­mäs­tä: "Se on mie­les­tä­ni ka­tast­ro­fi"

Ruotsin päävalmentaja Johan Garpenlöw ei sulata MM-turnauksen peliohjelmaa.
Ruotsin päävalmentaja Johan Garpenlöw ei sulata MM-turnauksen peliohjelmaa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Ruotsi kärsi ensimmäisen tappionsa jääkiekon MM-turnauksessa, kun Yhdysvallat kaatoi Tre Kronorin 3–2 jatkoaikamaalilla Tampereella. Pelin jälkeen Ruotsin maajoukkuevalmentaja Johan Garpenlöv antoi kuulua arvostelunsa turnauksen pelijärjestelmästä.

– Se on mielestäni katastrofi, Garpenlöv sanoi.

Ruotsin seitsemän alkulohkopeliä rakentuvat kolmen "tuplan" varaan eli joukkueella on kolme kertaa peli kahtena peräkkäisenä päivänä. Garpenlöv ei moisesta pidä.

– Katastrofi. Toiset kisat peräkkäin, kun pelaamme "back-to-back" kolme kertaa. Luulen, että tuo pätee meihin sekä Britanniaan (Tampereen lohkossa). No, voimme voittaa pelejä siitä huolimatta ja olemme sen näyttäneetkin, mutta silti on outoa, että tuollaista voi olla MM-turnauksessa.

Garpenlövin mukaan Ruotsi on ottanut asiaa esille, mutta vastauksena on ollut "asian olevan sääntöjen mukaista".

– Minua ylemmät tahot päättävät, mutta mielestäni tämä on katastrofi, mies toisti vielä kerran.

Adam Gaudette ratkaisi

Voittomaalin Ruotsin verkkoon teki 12 sekuntia ennen jatkoajan loppua Ottawan hyökkääjä Adam Gaudette. Hän oli mukana Yhdysvaltain kaikissa kolmessa maalissa iskettyään kiekon kahdesti verkkoon ja syötettyään toisessa erässä oivallisesti Winnipegin Nate Schmidtin laukoman 2–1-johto-osuman.

Keskushyökkääjä Gaudette on saanut viime vuosina melko säännöllisesti peliaikaa NHL:ssä, mutta lauantaina kaksi maalia syöttänyt Los Angelesin organisaation hyökkääjä T. J. Tynan on tahkonnut enimmäkseen AHL-farmissa.

Ruotsi-ottelu oli muun muassa Mikko Rantasen Coloradossa hajaminuutteja saaneen Tynanin pelaajauran ensimmäinen MM-jäällä.

– Tämä merkitsee minulle paljon. Olin maalisyötöissäni Ruotsia vastaan onnekaskin, Tynan luonnehti debyyttiään.

Kasvojenpesu

Turnauksessa ronskia kritiikkiä kaukalosikailuistaan ja ravintolarutiineistaan Tampereella saanut Yhdysvallat pesi kasvojaan lauantain päiväpelissä.

Ruotsi ehti toisen erän puolivälissä jo iloita Los Angelesin hyökkääjän Carl Grundströmin 2–1-johtomaalista. Osuma meni kuitenkin Yhdysvaltain valmennusjohdon haastolla videotarkasteluun, ja paitsiotuomion myötä osuma hylättiin.

Grundström pääsi onnekkaasti 2–2-tasoitusmaalin makuun kolmannessa erässä, kun Yhdysvaltain Minnesota-puolustaja Jon Merrillin maila oli hajonnut edeltävässä tilanteessa.

Ruotsi oli tähän saakka edennyt aiemmissa neljässä MM-pelissään voitosta voittoon, ainoana pistemenetyksenään voittomaalikisaan venynyt ottelu Suomea vastaan.

B-lohkon ykkössija haluttu saalis

B-lohkon piikkipaikka on Tampereella haluttu, sillä ykkössijalla välttää pudotuspelien avauskierroksella todennäköisesti kohtaamasta jompaakumpaa joukkuetta Helsingin A-lohkon kärkikaksikosta Kanada–Sveitsi.

Näillä näkymin neljäntenä eli viimeisenä joukkueena A-lohkosta pudotuspeleihin on menossa Tanska tai Slovakia. Ne ovat puolivälierissä B-lohkon vastustajalle mieluisampia kohdattavia kuin huomattavasti kliinisemmät Kanada ja Sveitsi.