Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Nuorten median käyttö: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta nuoret myös suh­tau­tu­vat kriit­ti­ses­ti sen luo­tet­ta­vuu­teen

Lahjoitus: Lapin moot­to­ri­kelk­kai­li­jat saivat vielä yhden jun­nu­kel­kan va­ras­te­tun tilalle

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ruotsin kiek­ko­le­gen­da Börje Salming sai­ras­taa pa­ran­tu­ma­ton­ta ALS-tau­tia

Tukholma
Kiirunasta, Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva Börje Salming nimettiin jääkiekon kunniagalleriaan Hall of Fameen vuonna 1996.
Kiirunasta, Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva Börje Salming nimettiin jääkiekon kunniagalleriaan Hall of Fameen vuonna 1996.
Kuva: Anna Salmi

Ruotsalainen jääkiekkosuuruus Börje Salming kertoo sairastavansa parantumatonta ALS-tautia. Kaikkien aikojen ruotsalaispelaajiin kuuluva Salming, 71, kertoi asiasta uutistoimisto TT:lle.

Salming kertoi toukokuussa Expressenin haastattelussa, että hänellä oli ollut puhevaikeuksia.

– Olen saanut tiedon, joka on ravisuttanut minun ja perheeni elämää. Merkit, jotka viittasivat siihen, ettei kaikki ole kunnossa kehossani, osoittautuivat ALS-taudiksi. Kaikki muuttui hetkessä, Salming sanoi tiedotteessa.

ALS-tauti rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja ja johtaa vähitellen lihasten surkastumiseen.

– En tiedä, millaisia päiviä edessäni on, mutta tiedän, että en ole koskaan kohdannut yhtä suurta koettelemusta. Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta tiedän, että tiede löytää siihen joskus vastauksen. Nyt minun pitää luottaa lääkkeisiin, jotka hidastavat taudin kulkua.

Salmingista tuli NHL:n ensimmäinen eurooppalainen tähtipelaaja, kun hän siirtyi Brynäsistä Toronto Maple Leafsiin 1973. Puolustaja edusti kanadalaisseuraa 16 kauden ajan ja pelasi kaikkiaan 1 148 NHL:n runkosarjaottelua tehopistein 150+637=787.

Kiirunalaissyntyinen Salming valittiin jääkiekon kunniagalleriaan eli Hall of Fameen ensimmäisenä ruotsalaispelaajana vuonna 1996.