Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ruot­sa­lai­sen jää­kie­kon ja NHL:n suuriin lu­keu­tu­nut Börje Salming kuoli – no­peas­ti edennyt sairaus vei puo­lus­ta­ja­le­gen­dan

Tukholma
ALS-tautia sairastanut Börje Salming kuoli.
ALS-tautia sairastanut Börje Salming kuoli.
Kuva: Wikimedia

Ruotsalainen jääkiekkolegenda Börje Salming on kuollut kertoo hänen entinen NHL-seuransa Toronto Maple Leafs. Salming, 71, sairasti parantumatonta ALS-tautia.

Puolustaja Salming pelasi NHL:ssä vuosina 1973–90 kaikkiaan 1 148 runkosarjaottelua, joista 1 099 Toronton riveissä. Jääkiekon kuuluisuuksien galleriaan Hall of Fameen hänet nimettiin 1996 ensimmäisenä ruotsalaispelaajana, ja vuonna 2017 hän oli mukana "NHL:n 100 suurimman pelaajan" listalla.

– Toronto Maple Leafs suree Börje Salmingin menettämistä. Börje oli lajin pioneereja ja ikoni, jolla oli murtumaton tahto ja kovuutta, jota ei voinut kyseenalaistaa. Hän auttoi avaamaan ovea eurooppalaispelaajille NHL:ssä, ja jätti jälkensä paitsi pelillisesti, myös työllään paikallisyhteisön hyväksi. Börje tuli Maple Leafsiin 50 vuotta sitten ja hän tulee olemaan ikuisesti jääkiekkoperheemme jäsen. Välitämme syvän osanottomme hänen vaimolleen Pialle, hänen lapsilleen Theresalle, Andersille, Rasmukselle, Biancalle, Lisalle ja Saralle sekä veljelleen Stiegille, Maple Leafsin seurajohtaja Brendan Shanahan sanoi seuran sivuilla.

Ruotsin maajoukkueessa Salming pelasi neljät MM-kisat, kolme Canada Cupia ja olympialaiset 1992. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n Hall of Fameen hänet nimettiin 1998.

Salming kertoi elokuussa sairaudestaan, joka eteni nopeasti ja vei häneltä syksyn mittaan puhekyvyn. ALS-tauti rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja ja johtaa vähitellen lihasten surkastumiseen.

"Kaikki kävi niin nopeasti"

Sairaudestaan huolimatta Salming oli vielä hiljattain Torontossa, kun jääkiekon Hall of Fameen liitettiin uusia jäseniä. Hän halusi olla paikalla, kun kunniagalleriaan pääsivät ruotsalaisista kaksoisveljekset Henrik ja Daniel Sedin sekä Daniel Alfredsson. Torontolaisyleisö antoi seisaaltaan suosiota suurelle Leafs-pelaajalle.

– Niin surullista, tauti on niin kauhea. Mutta me saamme kuitenkin muistaa kaikki hyvät asiat Börjesta, Salmingin pitkäaikainen joukkuetoveri ja ystävä Darryl Sittler sanoi uutistoimisto TT:lle.

– Kaikki kävi niin nopeasti. Jalkani tärisevät (tästä tiedosta), mutta olen niin hiton onnellinen siitä, että Börje sai olla ottamassa vastaan kaikki kunnianosoitukset Torontossa, ja sain olla siellä ja halata häntä. Muistan hänet hemmetin hyvänä jätkänä ja aivan uskomattomana pelaajana, sanoi Anders Hedberg, toinen ruotsalainen 1970-luvun tienraivaaja Pohjois-Amerikan kaukaloissa.