Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Ro­van­pe­rä juuttui Ke­nias­sa hiek­kaan ja kes­keyt­ti Sa­fa­ri-ral­lin kak­kos­si­jal­ta

Kalle Rovanperän ensimmäinen Safariralli keskeytyi perjantaina hiekkaan juuttumiseen. Kisa jatkunee lauantaina aikasakon kera.
Kalle Rovanperän ensimmäinen Safariralli keskeytyi perjantaina hiekkaan juuttumiseen. Kisa jatkunee lauantaina aikasakon kera.
Kuva: Daniel Irungu

Toyotan Kalle Rovanperän loistava alku Kenian MM-rallissa mureni perjantain viimeisellä erikoiskokeella, kun nuoren jyväskyläläisen Yaris WRC jäi tielle jumiin syviin uriin.

Ennen ongelmiaan Rovanperä oli kilpailussa toisena. Seitsemännen erikoiskokeen keskeytyksestä ja kymmenen minuutin aikasakosta huolimatta Rovanperä lähtee lauantain pätkille seitsemänneltä sijalta.

– Kallella tuli niin paljon hiekkaa tuulilasiin, ettei hän kerta kaikkiaan nähnyt mitään, ja hänen oli pakko pysähtyä. Siinä oli syvät urat, ja kun lähtökitka oli suurempi kuin liikekitka, jäi Kalle sinne kiinni, tallipäällikkö Jari-Matti Latvala selvitti.

– Me pyysimme Kallea keskeyttämään, koska aikaa meni niin paljon. Oli myös riskinä, että ilmanputsari on ottanut paljon hiekkaa sisäänsä, mikä olisi voinut rikkoa moottorin.

Kilpailun johdossa perjantain jälkeen ajaa Hyundain Thierry Neuville, joka kärsi päivän viimeisellä pätkällä kaksi rengasrikkoa. Toyotan Takamoto Katsuta on toisena 18,8 sekuntia Neuvillen takana.

Kolmannella sijalla ajaa Hyundain Ott Tänak, joka on jäänyt kärjestä vajaan minuutin.

Toyotalla vaikea päivä

Toyotan päivä legendaarisessa Safari-rallissa oli synkkä, sillä walesilaiskuski Elfyn Evans keskeytti jo aamulla. Myös MM-sarjaa johtavalla Sebastien Ogierilla oli jousitusvika, mutta ranskalainen nousi päivän mittaan neljännelle tilalle vajaan kahden minuutin päähän kärjestä.

– Meillä oli vaikea päivä. Se alkoi heti aamusta, kun Evans osui kiveen ja eturipustus rikkoutui. Samaan aikaan Ogierilla oli ongelmia takajousituksen kanssa, kun öljyt tulivat pihalle. Hän kuitenkin selvisi siitä, Latvala taustoitti.

– Näytti siltä, että tilanne alkaa kääntymään, koska Kalle oli kovassa vauhdissa. Sitten hän jäi kiinni hiekkaan, mikä on aika erikoinen tilanne.

Latvala povaa lauantain kuudelle erikoiskokeelle rajua taivalta.

– Ensimmäisen päivän piti olla helpoin. Lauantaina muuttuu vielä vaikeammaksi. Tässä on ihan kaikki vielä mahdollista. Kortit ovat avoinna, Latvala totesi.

– Kalle menetti kymmenen minuuttia, mutta hän on edelleen seitsemäntenä. Tuloksellisesti se ei ole katastrofi. Paljon voi vielä tapahtua.

Rallin MM-sarjan 6/12 kilpailu, Safari-rallin tilanne 2. päivän, 7/18 erikoiskokeen jälkeen:

1) Thierry Neuville Belgia, Hyundai 1.23.19,1 2) Takamoto Katsuta Japani, Toyota jäljessä 18,8 sekuntia, 3) Ott Tänak Viro, Hyundai –55,8, 4) Sebastien Ogier Ranska, Toyota –1.49,4, 5) Gus Greensmith Britannia, Ford –1.56,1, 6) Adrien Fourmaux Ranska, Ford –2.19,1.

Toyotan Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen juuttuivat ek:lla 7 hiekkaan ja keskeyttivät. He saivat kymmenen minuutin aikasakon ja jatkavat kilpailua rallisäännön turvin lauantaina 7. sijalta. Lauantaina ajetaan kuusi erikoiskoetta.