Ro­va­nie­mi säästää tu­han­si­a euroja uusilla koi­ran­kak­ka­pus­si­te­li­neil­lä

Uudet koirankakkapussitelineet ovat samalla mainostauluja. Kaupungin ei tarvitse maksaa uusista pusseista tai telineistä.

Tältä näyttävät Rovaniemen uudet koirankakkapussiautomaatit. Telineet omistava yritys rahoittaa ne mainosmyynnillä.
Tältä näyttävät Rovaniemen uudet koirankakkapussiautomaatit. Telineet omistava yritys rahoittaa ne mainosmyynnillä.
Kuva: Anni Happonen

Koirankakkapussitelineiden uusiminen tuottaa kaupungille arviolta 20 000 euron vuotuiset säästöt, arvioi kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi.

Telineet on uusittu kesän aikana. Uusia TiksPac-merkkisiä telineitä on Rovaniemellä 35. Ne korvaavat vanhat telineet, joita oli useammanlaisia.

Vääräniemen mukaan tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen säästö tulee pussien hankinnasta.

– Telineet päätettiin vaihtaa pussien korkeiden hankintakustannusten vuoksi. Lisäksi automaatit toimivat puutteellisesti varsinkin talviaikana, Vääräniemi sanoo.

Uudet TiksPac-automaatit ovat kansainvälinen tuote, alkujaan Ruotsista. Vääräniemen mukaan yrityksen myyntihenkilö otti yhteyttä kaupunkiin, ja esitteli toimintakonseptin.

Uudet telineet ovat yrityksen omistuksessa. Kaupunki on vastannut niiden sijoittelusta ja asennuksesta.

– Rikkoutuneen telineen tilalle yritys toimittaa uuden, Vääräniemi kertoo.

Sopimukseen kuuluvat myös pussit eli kaupungin kuluiksi jää vain telineiden täyttötyö. Rovaniemellä työ kuuluu jätehuoltoyhtiö Napapiirin Residuumin puistoroskisten huoltourakkaan.

Tikspack Oy myy telineisiin mainoksia ja siksi ne eivät maksa kaupungille mitään.
Tikspack Oy myy telineisiin mainoksia ja siksi ne eivät maksa kaupungille mitään.
Kuva: Anni Happonen

Telineiden erikoisuus on niiden rahoitustapa – ja samalla ulkonäkö. Telineet ja pussit ovat kaupungille ilmaisia, koska yritys myy tauluihin mainoksia. Voikin ajatella, että kaupunki luovuttaa yritykselle mainostelinepaikan koirankakkapussitelinettä vastaan.

Yhtiö mainostaa telineiden mainosmyyntiä myös verkkosivuillaan. Sen mukaan mainospaikka telineessä auttaa mieltämään mainostajan ympäristöstä välittäväksi.

Vääräniemen mukaan kaupunki on tehnyt Tikspacin kanssa nelivuotisen sopimuksen, jossa on kuuden kuukauden irtisanomisaika. Mainokset tai telineet vaihdetaan uusiin kahden vuoden välein.

Lue myös, mitä Uuden Rovaniemen toimituksessa ajateltiin aluksi uusista telineistä:

Toimittajalta: Pöyliöoja ei ollutkaan bulevardi