Ro­va­nie­mi-avus­ta soi­tet­tu jo melkein kai­kil­le, joiden numero on tie­dos­sa – Lue tästä ylei­sim­mät ky­sy­myk­set ja pu­heen­ai­heet

Rovaniemi-avun terveiset: Jos olet yli 70-vuotias ja odotat yhä puhelua, soittaisitko meille päin.

Rovaniemi-apu yrittää tavoittaa kaikki 70 vuotta täyttäneet, joiden numero on tiedossa ja jotka eivät kuulu ikäihmisten palvelujen piiriin.
Rovaniemi-apu yrittää tavoittaa kaikki 70 vuotta täyttäneet, joiden numero on tiedossa ja jotka eivät kuulu ikäihmisten palvelujen piiriin.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kaupunki perusti huhtikuussa poikkeusolojen Rovaniemi-apu-puhelinpalvelun.

Palveluun voi soittaa kuka vain. Lisäksi Rovaniemi-avusta soitetaan kaikille kaupungin 70 vuotta täyttäneille, jos puhelinnumero on tiedossa.

Rovaniemi-avussa on ollut enimmillään noin sata työntekijää, osa-aikaisia, kokoaikaisia ja vapaaehtoisia. Pyysimme työntekijöiltä puhelujen yleisimmät kysymykset ja vastaukset niihin.

Ovatko terveydenhuoltopalvelut avoinna?

– Ilman muuta terveyspalvelut ovat avoinna ja hoidon tarpeessa olevien on syytä olla yhteydessä normaaliin tapaan. Yli 70-vuotiaiden osalta pyritään hoitamaan etäkontaktien avulla, mutta mikäli vastaanotolle tulo katsotaan tarpeelliseksi, sinne on syytä tulla, jotta vältetään hoitamattomuuden aiheuttamat ongelmat jatkossa.

Uskallanko mennä vastaanotolle?

– Kyllä uskaltaa. Yleisiä hygienia- ja turvaväliohjeita noudattaen vastaanotolle tulemisen riskit ovat tämän hetkisessä epidemiatilanteessa pienet. Riskejä pyritään minimoimaan myös siilä, että infektiovastaanotto on keskitetty Pulkamontielle ja muiden potilaiden hoito muille terveysasemille.

Onko omaishoitajiin pidetty yhteyttä?

– Omaishoitajat on kontaktoitu Ikäosaamiskeskuksesta. Omaishoitajien jaksamisen tukeminen on erityisen tärkeää aina, mutta korostuu poikkeusoloissa ja rajoitusten ollessa voimassa.

erveydenhuoltoa koskeviin kysymyksiin on laadittu vastaukset hallintoylilääkäri Paula Reposen kanssa.

Rovaniemi-apu

Näistä puhutaan

Kuinkahan kauan karanteeninomaiset rajoitukset kestävät?

Kiitos, kun soititte!

Yksinäisyys painaa.

Pääsisipä kirjastoon, teatteriin, urheilutapahtumiin ja muihin tuttuihin kohteisiin!

Haluaisin jo kovasti tavata perhettä, lapsenlapsia ja läheisiä.

Pitääkö kasvomaskia käyttää? Mikä virallinen ohjeistus on?

Kuinka muut ovat suhtautuneet näihin puheluihin? Onko moni tarvinnut apua?

Milloin voisi mennä parturiin?

Miten tämä tilanne vaikuttaa nuorisoon? Nuorten syrjäytyminen huolestuttaa.

Voisiko edes joskus käydä itse kaupassa, että voi valita itse tuotteita?

Rovaniemi-apu: p. 0800 155 880 ark. klo 9–16. Maksuton.
Entä jos soittoa ei ole tullut?
Tiia Haapakangas

Rovaniemi-avusta on soitettu noin 6 000 puhelua. Toive olisi tavoittaa kaikki Rovaniemen 70 vuotta täyttäneet, jotka eivät ole ikäihmisten palvelujen piiristä. Heitä on noin 8 000.

Kaupungin vapaa-ajan palvelujen palvelualuepäällikkö Merja Tervo kertoo, että melkein kaikki tiedossa olevat numerot on soitettu läpi.

– Nyt alamme olla siinä vaiheessa, että toivomme niiden yli 70-vuotiaiden, joita ei ole tavoitettu, olemaan meihin päin yhteydessä.

Yleisin syy, miksi Rovaniemi-avusta ei ole soitettu, on salainen numero. Osalle taas on soitettu, mutta he eivät ole vastanneet puheluun. Soitto tulee numerosta 016 322 4320.

– Monet ovat olleet hyvin omatoimisia ja soittaneetkin itse meille takaisin, Tervo sanoo.