Ro­va­nie­men hoi­va­ko­deis­sa pääsee maa­laa­maan – ”En ole koko elämäni aikana har­ras­ta­nut maa­laus­ta”, sanoo 101-vuo­tias Hellin

Merja Kuusisto vetää Luovuus Liikkeelle -ryhmiä kaupungin palvelukodeissa

Hellin Isopahkala ottaa tottuneesti pensselin käteensä ja ryhtyy vetämään värikkäitä vetoja märälle paperille. Tänään väripaletti on keltainen ja sininen. Maalauksen aiheena on vapaa puu.

”En ole koko elämäni aikana harrastanut aiemmin maalausta. Mutta liikkunut olen paljon. Suksilla ja polkupyörällä kuljin kodista kotiin ja kaikki työvälineet kannoin laukussa mukana”, kertoo kätilönä elämäntyönsä tehnyt Isopahkala.

Rovaniemen terveyskeskuksen hoivaosasto kakkosen vanhimman asukkaan, jo 101 vuoden iän saavuttaneen Isopahkalan muisti pelaa hyvin. Kuvataideterapia sopii hyvin myös muistisairaille, sillä rauhoittavalla musiikilla maustettu maalaushetki onnistuu nostamaan pintaan tarinoita myös muistisairaiden omasta elämästä. Esimerkiksi puhe voi yllättäen olla hyvin selkeää, kun maalaa, vaikka muuten ei enää tavoittaisikaan sanoja. Tämä selittyy sillä, että silmien, kehon ja aivojen yhteistyö palauttaa tehokkaasti muistin tunnejälkeä.

Merja Kuusiston Luovuus Liikkeelle -ryhmissä lähdetään aina liikkeelle mielikuvista. Hän on katsellut Timo Tuomikosken kanssa tuttua kuvaa matonpesusta ja sen jälkeen myös maalattava paperi kastellaan samalla tavalla.
Merja Kuusiston Luovuus Liikkeelle -ryhmissä lähdetään aina liikkeelle mielikuvista. Hän on katsellut Timo Tuomikosken kanssa tuttua kuvaa matonpesusta ja sen jälkeen myös maalattava paperi kastellaan samalla tavalla.
Kuva: Pia Jokela

”Ikäihmisten toiminnallisessa, ratkaisukeskeisessä kuvataideterapiassa lähtökohta on aina jokaisen osallistujan oman elämän varrella syntyneet matkamuistot. Tavoitteena on saavuttaa tunne, että minua on kuunneltu, ymmärretty ja kunnioitettu”, kertoo Merja Kuusisto .

Kuusisto on havainnut, että menneisyys voi näyttäytyä jopa aivan uudella tavalla, kun sitä tarkastellaan yhdessä muiden tai ohjaajan kanssa.

”On antoisaa nähdä, kuinka maalauksen katsominen herättää myönteisiä tunnekokemuksia, jotka ovat sidoksissa hyväksi koettuun elämään. Omaa sisintä koskettavat elämykset ja merkitykset näkyvät värien maailmassa.”

Rovaniemen kaupungin kaikissa palvelukodeissa Luovuus Liikkeelle -ryhmiään vetävä Merja Kuusisto on tehnyt pääsiäisen jälkeen viimeisen työpäivänsä palkkatyössään ja ryhtynyt täysipäiväiseksi kuvataideterapiayrittäjäksi. Häntä ohjaa kutsumus ja vahva missio.

”Hoitoalan ammattilaisena tiedän, että tyhjyyden, yksinäisyyden ja tarkoituksettomuuden tunteet ovat tavallisia eri elämänvaiheissa. On hienoa, että voin tarjota voimavaroja arkeen ja auttaa ikäihmisiä pärjäämään kotona pidempään. Haluaisin olla maalipurkkeineni odotettu vieras kotiin, palvelukoteihin, terveyskeskusten hoivaosastoille ja omaishoitajien arkeen.”

Hellin Isopahkala ei ole aiemmin harrastanut maalausta.
Hellin Isopahkala ei ole aiemmin harrastanut maalausta.
Kuva: Pia Jokela

Yksi terapiaryhmä kokoontuu viisi kertaa, mutta esimerkiksi maalaamisesta innostunut Hellin Isopahkala on käynyt tekemässä taidetta jo 11 kertaa parinkin eri ryhmän kanssa. Mukana voi halutessaan olla vaikka kaikissa ryhmissä.

”Toiminta vahvistuu kerta kerralla enemmän. Toisto ja jatkuvuus ovat siis hyvin tärkeää”, Kuusisto sanoo.

Rovaniemen kaupunki on aktiivisesti ryhtynyt kehittämään ikääntyneille tarjottavia palveluitaan ja on jäsenenä myös valtakunnallisessa Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön Aili-verkostossa. Verkosto pyrkii edistämään ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä taide- ja kulttuuritoiminnan keinoin. Tätä tavoitetta tukevat myös Merja Kuusiston vetämät toiminnalliset kuvataideterapiaryhmät.

”Kun kaikki käsiparit menevät meiltä lähes 100-prosenttisesti perushoitoon, on hienoa, että kulttuuri- ja taidetoiminta voidaan tuoda taloon ulkopuolelta”, kiittelee osastonhoitaja Kaisu Korteniemi Näsmänkiepin palvelutalon tehostetun palveluasumisen yksiköstä.

Tämäkin Hellin Isopahkalan taideteos saattaa päästä esille Luovuus Liikkeelle -ryhmien omaan taidenäyttelyyn, joka ollaan järjetämässä lähiaikoina.
Tämäkin Hellin Isopahkalan taideteos saattaa päästä esille Luovuus Liikkeelle -ryhmien omaan taidenäyttelyyn, joka ollaan järjetämässä lähiaikoina.
Kuva: Pia Jokela

Korteniemi on yksi Alli-verkoston toiminnan Rovaniemen vastuuhenkilöistä ja on seurannut Kuusiston vetämiä ryhmiä. Hänen mielestään ryhmät lisäävät myös henkilökunnan työssä jaksamista ja motivaatiota.

”Meillä saattaa ruokailuhetket olla joskus melko levottomia, mutta taideryhmään muodostuu aina kuin suljettu, näkymätön kehä, jossa vallitsee oma rauha. Koko yksikkö jotenkin hiljenee, sillä kukaan ei halua rikkoa rauhaa”, hän kuvailee.

Korteniemen ideasta on lähtenyt liikkeelle myös ajatus siitä, että Kuusiston ohjaamien ryhmien tuotoksista voitaisiin järjestää taidenäyttely. Idea on edennyt ja näyttely pystytetään jo lähiaikoina.

Kuka

Merja Kuusisto

55-vuotias rovaniemeläinen hoitoalan ammattilainen ja kuvataideterapian toiminnanohjaaja.

Päätoiminen yrittäjä huhtikuusta 2017 alkaen, Tmi inspiRoi.

Kehittänyt Luovuus Liikkeelle -konseptin toiminnallisen kuvataideterapian ohjaukseen.

Pitkä työura mm. psykiatrisena ja geriatrisena hoitajana.

Ratkaisukeskeisen- ja LogoArt -kuvataideterapian ohjaaja, mielisairaanhoitajan tutkinto, Dementiatyön passi® - Dementiahoiva- ja kuntoutusmalli.

Tullut Pohjanmaalta Lappiin 1990-luvun vaihteessa käynnistämään perheensä kanssa hotelli Sirkantähteä Leville.

Harrastaa piirtämistä, pyöräilyä, avantouintia ja hiihtoa.