Ro­va­nie­mel­tä pois: Taru Palmu työs­ken­te­lee ita­lia­lai­ses­sa ko­ru­yri­tyk­ses­sä Japanin ku­nin­kaal­li­sen pa­lat­sin ku­pees­sa

Suomalaisopiskelijan sujuva englannin kielen taito osoittautui valtiksi Tokion työmarkkinoilla.

Asun... Tokiossa, Japanissa. Tulin tänne muutama vuosi sitten opiskelemaan japania tarkoituksenani suorittaa vuoden mittaiset opinnot ja palata Suomeen. Opiskelu vei kuitenkin mennessään – olen asunut Tokiossa vuodesta 2016 lähtien. Opiskelujen ohessa olen työskennellyt italialaisen Marco Bicego -nimisen koruyrityksen Tokion toimipisteellä reilun kolmen vuoden ajan.

Tavallisesti päiväni alkaa... opiskelemalla yliopistossa aamupäivän. Minulla on luentoja sekä japaniksi että englanniksi, ja aiheisiin kuuluvat niin politiikkaa kuin talous. Töideni puolesta opiskelen lisäksi italian kieltä muutaman kerran viikossa. Iltapäivisin menen töihin koruyrityksen pääkonttorille, joka sijaitsee aivan Japanin kuninkaallisen palatsin vieressä Tokion keskustassa.

Työmatkani... kuluu metrossa ja junassa. Internetissä pyörivät videot tupatäysistä Tokion junista näyttävät juuri yhtä epämukavilta, miltä ne todellisuudessakin tuntuvat… Japanin julkinen liikenne on kuitenkin suhteellisen edullinen, ja yhteydet ympäri metropolia ovat todella käteviä.

Työpaikalla… teen paljon toimistotöitä tilausten ja koruhuollon parissa. Lisäksi esittelen käsintehtyjen korujen valmistusta korutapahtumissa. Kaksi vuotta sitten kävin opiskelemassa italialaista korujen kaiverrustekniikkaa, joten osaan demonstroida sitä asiakkaille aina tarvittaessa. Työyhteisömme koostuu sekä italialaisista että japanilaisista. Arvata saattaa, että työpäivät ovat toisinaan hyvinkin erikoisia kulttuurierojen kohdatessa.

Kotini… on pieni verrattuna Suomen keskikokoisiin asuntoihin. Tokion vuokrahinnat ovat noin 20 prosenttia korkeammat kuin Suomessa. Haaveilen vielä joku päivä oman asunnon omistamisesta. Japanissa tämä on kuitenkin suhteellisen hankalaa, sillä suurempia lainoja harvemmin myönnetään ulkomaalaisille.

Tähän aikaan vuodesta... Tokio alkaa nauttia lämmöstä ja tukalastakin kuumuudesta. Onneksi joka kadunkulmalta löytyy juoma-automaatteja, ja suurin osa julkisista tiloista ja kulkuvälineistä on hyvin ilmastoituja. Kaduilta kuuluu usein kansanmusiikkia, kun Japanilaiset kesäfestivaalit valtaavat vuoron perään eri kaupunginosat.

Ammatillisesti... monipuolisuus kannattaa. Itse olen kokenut, että kielitaito on avannut parhaimmat ovet työelämässä. Tästä olen paljon velkaa suomalaiselle koulutusjärjestelmälle, erityisesti sille, että englanninkielen opintoihin panostetaan paljon. Kelitaitoni ansiosta olen päässyt matkustamaan niin Kiinaan, Hong Kongiin, Etelä-Koreaan, Macaoon kuin Italiaan.

Tavoitteeni on... perustaa vielä oma yritys ulkomaille, mahdollisesti maahantuomaan suomalaisia tuotteita. Vuosien varrella olen huomannut, kuinka Suomessa valmistetut tuotteet erottuvat ulkomailla korkealla laadullaan. Täällä Japanissa etunani on, että japanilaiset arvostavat pohjoismaista laatua, ja saankin aina kuulla kehuja liittyen suomalaiseen designiin.

Yllätyin... siitä, miten paljon aloin arvostamaan suomalaisuuttani ulkomailla. En ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi, kuinka onnekasta on syntyä Suomeen, jossa sananvapaus, sosiaaliturva ja toimiva terveydenhuolto ovat maailman kärkiluokkaa. Paikalliset opiskelijaystäväni yllättyivät etenkin siitä, että saan rahallista tukea opintoihini Suomesta. Japanissa opiskelun laatu ja oppilaitoksen valinta riippuvat vanhempien tuloista, ja koulujen luuvuosimaksut ovatkin monille japanilaisille perheille suuri taloudellinen taakka.

Rovaniemeläisenä… olen ylpeä pohjoisista juuristani. Sekä japanilaiset että italialaiset ystäväni ovat erityisen kiinnostuneita joulupukista ja pohjoisista elämäntavoista. Nyt suunnittelemmekin yhdessä, milloin pääsisimme isolla ryhmällä kokemaan aidon joulun Rovaniemellä!

Kansainvälisiä kokemuksia. Taru Palmu viihtyy Tokiossa, mutta toisinaan iskee koti-ikävä. Siihen auttavat paikallisista kaupoista löytyvät Suomi-herkut, kuten ruisleipä tai Fazerin sininen.
Kansainvälisiä kokemuksia. Taru Palmu viihtyy Tokiossa, mutta toisinaan iskee koti-ikävä. Siihen auttavat paikallisista kaupoista löytyvät Suomi-herkut, kuten ruisleipä tai Fazerin sininen.

Eniten kaipaan Rovaniemeltä... perhettä ja ystäviä. Erityisesti kotiruoka ja suomalaiset herkut ovat usein mielessä, kun kaipaan kotiin. Onneksi Tokiossa törmää toisinaan suomalaisiin tuotteisiin kuten ruisleipään ja Fazerin siniseen suklaaseen.

Matkustan Rovaniemelle... kerran vuodessa. Viimeksi kävin joulukuussa, tänä vuonna haaveilen, että saisin taas vuosien jälkeen nauttia Rovaniemen ruskasta. Erityisesti haaveilen reippailusta Ounasvaaran luontopoluilla.

Arvostan Rovaniemen... kaunista luontoa, joka ympäröi koko kaupunkia. Erityisen ylpeä voin olla siitä, että olen nähnyt revontulet useita kertoja elämässäni, täällä suurin osa kohtaamistani japanilaisista haaveilee samasta.

Hienointa rovaniemeläisyydessä... on se, miten positiivinen Rovaniemi-kuva maailmalle onkaan jo levinnyt. Tämä tietoisuus ei rajoitu ainoastaan joulupukin Pajakylään, vaan myös erilaisiin turistielämyksiin kuten kelkkailuun ja avanto-uintiin. Siskoni työskentelee Rovaniemellä matkailupalvelujen parissa, ja olen sekä häneltä, että itse ulkomailla asumisen kautta tullut tietoiseksi siitä, kuink tärkeää on kehittää Rovaniemen kuvaa monipuolisena kaupunkina. Onkin aina hienoa kuulla uusista projekteista ja konsepteista, jotka hyödyntävät pohjoista osaamista ja paikalliskulttuuria taaten uusia elämyksiä!

Rovaniemeläisyyteni herättää... paljon kysymyksiä. Erityisesti kylmä ja pitkä talvi, ja siitä selviytyminen, on ensimmäinen asia, joka askarruttaa paikallisia. Kerron kyllä aina mielelläni talvesta, unohtamatta kaikkia hyviä puolia, joita lumen tulo tuo mukanaan. Rovaniemeläisyyteen ja suomalaisuuteen liittyy kuitenkin vielä paljon stereotypioita, joita olen päässyt korjailemaan. Ei ole lainkaan epätavallista että minulta kysytään jääkarhuista tai siitä, että ratsastammeko poroilla paikasta toiseen!

Kuka?

Taru Tuulia Palmu

Syntynyt 1993 Rovaniemellä. Asunut Tokiossa, Japanissa vuodesta 2016.

Asunut 1993–2015 Kolmannessa kaupunginosassa ja Korkalovaarassa.

Käynyt Harjoittelukoulua, Rantavitikan ylä-astetta ja Ounasvaaran lukion.

Opiskelee Tokion Waseda-yliopistossa vapaiden tieteiden kandidaatin tutkintoa (School of International Liberal Studies).

Työskentelee assistenttina ja laaduntarkkailijana italialaisen koruyritys Marco Bicegon Japanin-toimipisteessä.

Perheeseen kuuluvat: äiti, isä ja kolme nuorempaa sisarusta, jotka kaikki asuvat Suomessa.

Harrastaa kuntosalilla käymistä ja ruuanlaittoa.