Ro­va­nie­mel­tä pois: Muu­sik­ko Jussi Rei­jo­nen on kas­va­nut vii­des­sä eri maassa ja asuu nyt kuu­den­nes­sa

Juttusarjassa Rovaniemeltä poismuuttaneet kertovat kuulumisiaan sähköpostin välityksellä.

Jussi Reijonen soittaa kitaraa ja arabialaista oudia, jonka länsimainen vastine on luuttu.
Jussi Reijonen soittaa kitaraa ja arabialaista oudia, jonka länsimainen vastine on luuttu.

Asun... Bostonissa Yhdysvalloissa.

Tavallisesti päiväni alkaa... virityksellä: venyttelyllä/voimajumpalla, meditaatiota ja Alexander-tekniikkaa yhdistäen. Sitä seuraa rauhallinen aamupala kirjan kanssa – ilman aamukahvia olen toimintakyvytön – ja muutaman tunnin treenisessio joko säveltapailua, kitaraa tai oudia tai näiden yhdistelmää.

Työmatkani... vaihtelee. Treenipäivinä joskus treenaan kotona, joskus työhuoneella noin kilometrin päässä. Keikka- tai studiopäivinä matka voi olla mitä vain: nopea automatka paikalliselle klubille tai studiolle, neljän tunnin ajo New Yorkiin tai lento toiselle puolelle USA:ta.

Kotini… tiettynä paikkana on ikuinen kysymysmerkki. Kun on kasvanut viidessä eri maassa ja asuu nyt kuudennessa, kodissa käsitteenä on kyse muusta kuin fyysisestä sijainnista.

Tähän aikaan vuodesta... keikkarintamalla on mukavan hiljaista, joten ehdin treenaamaan, tekemään tutkimustyötä ja säveltämään paljon enemmän kuin kiireisempinä kausina. Bostonissa helmikuu on usein myös lumipyryjen aikaa, jolloin jopa koulut suljetaan ja koko kaupunki pysähtyy, mikä lappilaisena hymilyttää, mutta lumi toisaalta myös tuo paljon mielenrauhaa.

Ammatillisesti... olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että pystyn elättämään itseni muusikkona ja haastamaan itseni joka päivä uudestaan. Musiikki ei ole koskaan valmis.

Vapaa-ajallani... luen, kuuntelen vinyylejä tai katselen elokuvia. Vaeltaminen ja rinkka selässä matkustaminen on elinehto, niin usein kuin siihen vain on mahdollisuus.

Olen onnellinen... silloin kun olen hetkessä.

Joskus kaipaan... enemmän aikaa pysähtyä. Elämänrytmi täällä on ajoittain todella hektistä, ja etenkin muusikolla raja vapaa- ja työajan välillä on veteen piirretty viiva. Joskus on vaikea olla tekemättä, koska lisää tehtävää ja opittavaa on aina.

Viihdyn... matkalla.

Haaveilen… seuraavan soololevyni valmistumisesta ja julkaisusta. Sävellysprosessi on ollut pitkä ja mutkikas tie, ja on edelleen kesken.

Suurin saavutukseni… on että uskalsin lähteä kävelemään Otaniemen teknillisen fysiikan osastolta seuraamaan vaistoa, joka vaati seuraamaan musiikin kutsua.

Lapsuudessani... perheeni muutti usein ympäri maailmaa. Vaikka Rovaniemi oli aina koti Suomessa, asuimme vuoroin Jordaniassa, Tansaniassa, Omanissa ja Libanonissa.

Juureni… ovat monessa maaperässä. Olen nk. kolmannen kulttuurin kasvatti, eli ihminen, joka on syntynyt yhdessä kulttuuriympäristössä, kasvanut toisessa/toisissa, ja tämän seurauksena muodostanut uuden ”kolmannen kulttuurin”. Koen yhtä aikaa olevani kotonani missä tahansa, mutta en oikein missään.

Eniten kaipaan Rovaniemeltä... rauhaa, luontoa, kesäöitä, talvihankia, huolettomia lukioaikoja, vanhempia, vanhoja ystäviä.

Hienointa rovaniemeläisyydessä... on se tietty sanaton keskinäinen ymmärrys, minkä vain toinen rovaniemeläinen voi aistia.

Kuka?

Jussi Reijonen

Syntynyt 1980 Rovaniemellä.

Asunut Rovaniemen Saarenkylässä 1980–1987, 1989–1991, 1993–1995, 1996–2000. Opiskellut Syväsenvaaran ala-asteella, Nivavaaran yläasteella ja Ounasvaaran lukiossa.

Asunut vuodesta 2008 Bostonissa Yhdysvalloissa. Aiemmin asunut Ammanissa (Jordania), Dar es Salaamissa (Tansania), Muscatissa (Oman), Beirutissa (Libanon) ja New Yorkissa (USA).

Ammatiltaan muusikko; kitaristi, oud-luutisti ja säveltäjä. Koulutus Master of Music (New England Conservatory).

Työskentelee ammattimuusikkona eri kokoonpanoissa sekä pedagogina mm. Berklee College of Musicissa Bostonissa.

Perheeseen kuuluvat rouva ja soittimet.

Harrastaa lukemista (historia, uskonnot, kulttuuri, identiteetti) ja vaellusta.