Ro­va­nie­mel­tä pääsi edus­kun­taan tuttu trio – Riikka Karp­pi­nen keräsi silti eniten ääniä

Johanna Ojala-Niemelä ja Markus Lohi uusivat paikkansa, Heikki Autto teki paluun

Markus Lohi tukijoukkoineen tutki vaalituloksia huolestuneena sunnuntai-iltana. Lohi pääsi piinastaan vasta maanantaina iltapäivällä, kun tarkistuslaskenta varmisti lopullisesti, että hänen vertailulukunsa on suurempi kuin Riikka Karppisen.
Markus Lohi tukijoukkoineen tutki vaalituloksia huolestuneena sunnuntai-iltana. Lohi pääsi piinastaan vasta maanantaina iltapäivällä, kun tarkistuslaskenta varmisti lopullisesti, että hänen vertailulukunsa on suurempi kuin Riikka Karppisen.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemeltä lähtee eduskuntaan tuttu kolmikko. Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja Markus Lohi (kesk.) jatkavat kansanedustajina, ja myös kokoomuksen Heikki Autto nousee takaisin eduskuntaan.

Markus Lohi sai jännittää paikkaansa maanantain tarkistuslaskentaan saakka, sillä vihreiden Riikka Karppinen kiri aivan hänen kannoilleen. Vaalipäivän laskennassa Karppinen jäi kansanedustajan paikasta vain kahdeksan äänen päähän.Tarkistuslaskennassa ero kasvoi Lohen hyväksi, ja hän pääsi eduskuntaan Lapin pienimmällä vertausluvulla.

Rovaniemeläisten lisäksi Lapin kansanedustajina jatkavat keskustan Katri Kulmuni, joka on viime vaalien tapaan Lapin äänikuningatar, sekä vasemmistoliiton Markus Mustajärvi. Myös keskustan kolmannelle kansanedustajalle Mikko Kärnälle eduskunta on entuudestaan tuttu, sillä hän nousi sinne varakansanedustajan paikalta, kun Paavo Väyrynen toimi Euroopan parlamentissa.

Matti Torvinen tippui eduskunnasta

Keskusta oli vaalien häviäjä Lapissa kuten koko maassa: puolue sai Lapista eduskuntaan vain kolme kansanedustajaa aikaisemman neljän sijasta. Istuvista kansanedustajista rannalle jäi savukoskelainen Eeva-Maria Maijala.

Perussuomalaisten kannatus Lapissa oli samaa tasoa kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa. Tälläkin kertaa perussuomalaiset äänestivät eduskuntaan naisen, torniolaisen Kaisa Juuson, joka on ainoa täysin uusi kasvo Lapin kansanedustajien joukossa.

Rovaniemeläiselle Matti Torviselle (sin.) kansanedustajan paikka jäi tällä kertaa kaukaiseksi haaveeksi. Hän oli edellisellä vaalikaudella perussuomalaisten varakansanedustaja ja nousi eduskuntaan Hanna Mäntylän tilalle. Loikkaus sinisiin ei kannattanut, sillä Torvinen sai nyt vain runsaat 300 ääntä.

Kalervo Björkbacka jännitti vaalitulosta perussuomalaisten vaalivalvojaisissa. Björkbackasta tuli Kaisa Juuson varakansanedustaja.
Kalervo Björkbacka jännitti vaalitulosta perussuomalaisten vaalivalvojaisissa. Björkbackasta tuli Kaisa Juuson varakansanedustaja.
Kuva: Anssi Jokiranta

Vihreiden kannatus kasvoi 14,2 prosenttiin

Rovaniemen kannalta vaaleissa merkittävää oli yhtäältä keskustan tappio ja toisaalta vihreiden nousu. Keskusta on edelleen Rovaniemen suurin puolue 22,8 prosentin äänisaalillaan, mutta etumatka muihin on lyhentynyt kannatuksen pudottua noin 13 prosenttiyksikköä viime eduskuntavaaleista.

Kakkos- ja kolmossijalla paikat ovat vaihtuneet. Kakkosena on tällä kertaa kokoomus (17,5 % äänistä) ja kolmosena perussuomalaiset (15,8 %). Neljäntenä tulee edellisvaalien tapaan SDP (14,6 %).

Historiallisen vaalituloksen tehnyt Riikka Karppinen keräsi yli puolet äänistään Rovaniemeltä ja nousi Rovaniemen äänikuningattareksi. Hänen myötään vihreiden kannatus Rovaniemellä kasvoi peräti 14,2 prosenttiin. Viime eduskuntavaaleihin nähden nousua on 10 prosenttiyksikköä ja viime kuntavaaleihin nähden 7 prosenttiyksikköä.

Vihreät jätti nyt jälkeensä vasemmistoliiton, jonka kannatus Rovaniemellä on lähes tismalleen viime eduskuntavaalien tasoa: 9,5 prosenttia äänistä.

SDP ja kokoomuskin ykkösinä

Keskustan tappio näkyy Rovaniemellä myös aiempaa suurempina eroina eri äänestysalueiden kesken. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa keskusta oli suosituin puolue jokaisella Rovaniemen äänestysalueella.

Nyt SDP nousi ykköseksi Karinrakan-Korkalovaaran alueella (20,2 % äänistä). Kokoomus oli ykkönen sekä keskustan-Veitikanharjun alueella (21,9 %) että Rantaviirin alueella (20,1)

Vihreiden kannatus Rovaniemellä keskittyi Kauppatorin (18,7 %), Rantaviirin (19,6 %) ja keskustan-Veitikanharjun (19,7 %) alueille.

Rovaniemen äänestysprosentti oli tällä kertaa 70,3 eli jonkun verran pienempi kuin koko maan äänestysprosentti, joka oli 72.

Rovaniemellä eniten ääniä kerännyt Riikka Karppinen kertoo suunnitelmistaan tässä jutussa.

Eduskuntavaalit

Lapin kansanedustajat

Katri Kulmuni kesk. Tornio

Mikko Kärnä kesk. Inari

Markus Lohi kesk. Rovaniemi

Kaisa Juuso ps. Tornio

Markus Mustajärvi vas. Savukoski

Johanna Ojala-Niemelä sd. Rovaniemi

Heikki Autto kok. Rovaniemi

15 kärjessä Rovaniemellä

1. Riikka Karppinen (vihr.) äänet Rovaniemellä 4054 (äänet kaikkiaan 7818)

2. Johanna Ojala-Niemelä (sd.) 3 143 (6 719)

3. Heikki Autto (kok.) 2 832 (5 467)

4. Markus Lohi (kesk.) 2 575 (4 969)

5. Mikko Kärnä (kesk.) 1 774 (6 480)

6. Sanna Luoma (kok.) 1 458 (1 951)

7. Katri Kulmuni (kesk.) 1 409 (8 423)

8. Sara Tuisku (kok.) 1 394 (2 216)

9. Markus Mustajärvi (vas.) 1 368 (5 528)

10. Kalervo Björkbacka (ps.) 1 310 (2 170)

11. Kaisa Juuso (ps.) 1 246 (5 767)

12. Eeva-Maria Maijala (kesk.) 939 (4 328)

13. Timo Tolonen (ps.) 811 (1 214)

14. Jaakko Raivio (ps.) 567 (986)

15. Eemeli Kajula (sd.) 532 (635)

15. Heidi Alariesto (Liike Nyt) 532 (978)