Ro­va­nie­mel­lä vie­te­tään tie­de­fes­ta­rei­ta roh­keus­tee­mal­la – Mukana mm. vai­not­tu­jen petojen tutkija ja Läjä Äijälä elä­mä­ker­tu­ri

Nimekkäiden tutkijoiden johdolla keskustellaan niin petotutkimuksesta kuin asukasvaikuttamisestakin.

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola puhuu Tieteen päivillä siitä, millaista on tutkia vainottuja eläimiä kuten ahmaa ja sutta. Keskustelukumppanina on inhottujen eläinten eli sääskien tutkija Jukka Salmela.
Tutkimusprofessori Ilpo Kojola puhuu Tieteen päivillä siitä, millaista on tutkia vainottuja eläimiä kuten ahmaa ja sutta. Keskustelukumppanina on inhottujen eläinten eli sääskien tutkija Jukka Salmela.
Kuva: Leinonen Jukka

Lapin yliopiston perinteisiä Tieteen päiviä vietetään tällä viikolla perjantaina ja lauantaina.

Ohjelma rakentuu tänä vuonna Rohkeus-teeman ympärille, ja teemaa lähestytään sekä yksityiskohtiin syventyen että suuria kokonaisuuksia hahmotellen.

Ensimmäisenä ohjelmanumerona nähdään perjantaina aamulla yliopistolla Päivän paini otsikolla ”Tiedon arvo vai tiedon hyöty?”. Vastakkain ovat yliopistonlehtori, filosofi Juha Himanka Lapin yliopistosta ja professori Lassi Heininen Helsingin yliopistosta.

Päivän paineissa väitellään ajankohtaisista ja kiistanalaisista aiheista. Mattotuomarina toimii professori Heikki Ruskoaho Helsingin yliopistosta.

Myöhemmin perjantain aikana puhutaan totuuden jälkeisestä ajasta, tutkijoiden kohtaamasta vihasta ja kansalaisrohkeudesta.

Iltapäivällä kahvila Lovisassa ovat kirjailijahaastattelussa Rosa Liksom ja Katariina Vuori. Liksomia haastatellaan hänen teoksistaan Reitari ja Everstinna. Katariina Vuori puolestaan on kirjoittanut Lapin kansassa vuosisadan lappilaiseksi valitun muusikko, sarjakuvataiteilija Läjä Äijälän elämäkerran.

Lauantain ohjelmassa on muun muassa asukasaktivismia, petoeläintutkimusta ja taidetta. Ohjelmaa jalkautuu myös kaupunginkirjastolle, missä vietetään samana päivänä Taiteiden yötä.

Aamupäivän aktivisti-aiheisessa tilaisuudessa katsotaan myös sodankyläläisestä Riikka Karppisesta kertova Aktivisti-elokuva.Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, eri tieteenaloja luotaava tapahtuma, jossa eri alojen asiantuntijat keskustelevat ja väittelevät tieteen ja taiteen ajankohtaisista virtauksista.

Poiminta

Pe 6.9.

klo 9–10 Päivän paini otsikolla ”Tiedon arvo vai tiedon hyöty?”

Klo 10.15–12 Totuuden jälkeinen aika: Paul-Erik Korvela (Jyväskylän yliopisto) ja dosentti Maria Mäkelä (Tampereen yliopisto).

Klo 12.45–14.30 Kansalaisrohkeus-paneeli: yliopistonlehtori Sanna Ryynäsen (Itä-Suomen yliopisto), vanhempi tutkija Teppo Eskelinen (Jyväskylän yliopisto) ja tutkija Tiina Seppälä (Lapin yliopisto).

Klo 15–17 Kahvila Lovisassa kirjailijahaastattelussa ovat Rosa Liksom ja Katariina Vuori.

Klo 17.30–19.15 Tutkijatohtori Johanna Vuorelman (Helsingin yliopisto) johdolla keskustellaan tutkijoiden kohtaamasta vihasta.

La 7.9.

Klo 10–12 Asukasaktivismi, keskustelu metsätalouden lehtorin Eveliina Asikaisen (Tampereen ammattikorkeakoulu) johdolla. Mukana mm. professori Jarno Valkonen, asukastoimija Kristiina Tikkala ja vihreiden varapuheenjohtaja Riikka Karppinen.

Klo 13–15 Suojelubiologi Jukka Salmela ja tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertovat millaista on tutkia inhottavia ja vainottuja eläimiä kuten sääskejä, susia ja ahmoja.

Klo 12–14 kaupunginkirjastolla Kirjallisuus ylittää rajoja -paneeli, johtaa dosentti Olli Löytty (Turun yliopisto), mukana sarjakuvataiteilija Warda Ahmed, emeritaprofessori Vuokko Hirvonen (Sámi allaskuvla) ja suomentaja Sampsa Peltonen.

Klo 14.15–16 kaupunginkirjastolla "Mikä on rohkeaa taiteessa?". Mukana Kalle Lampela, teatterinjohtaja Miika Muranen ja taiteilija Essi Korva.