Rovaniemellä järjestään heinäkuussa koirien petoeläintesti, jossa omistaja voi testata oman koiransa käyttäytymistä karhun, suden tai ilveksen kohtaamisessa.
Viisi vuotta petotestiyrittäjänä Suomessa toiminut Asko Sorvo kertoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hän tuo konevoimin liikkuvat petonsa Rovaniemelle.
Testitilanteessa koira saatetaan ensin petoeläimen hajujäljelle. Sorvon mukaan siitä, miten koira reagoi hajuun, näkee, onko koira ollut petoeläimen kanssa aiemmin tekemisissä. Hajuja tehdään muun muassa petojen ulosteiden avulla. Niitä Sorvo kertoo saavansa Kuusamon suurpetokeskuksesta.
"Jos koiralla on petokokemusta, sen käytös muuttuu heti hajun äärellä. Jos taas ei ole, se suhtautuu hajuun uteliaasti ja innokkaasti."
Itse peto on konealustalla liikkuva täytetty karhu, susi tai ilves. Sorvon mukaan pääsääntö on, että yhdellä koiralla voi testata vain yhden pedon kerrallaan, koska tilanne on koiralle hyvin stressaava.
"Testissä mennään koiran ehdoilla. Jos koira on rohkea, petokin käyttäytyy vähän ärhäkämmin. Jos taas koira pelkää, peto kääntää sillä takapuolensa. Pakeneminenkin on koiralle hyvä reaktio, silloinhan se säilyy hengissä", Sorvo kertoo.
Testin päätteeksi Sorvo antaa arviointiraportin ja suullisen palautteen. Sorvon mukaan testin paras anti omistajalle on se, että siinä oppii lukemaan koiran käytöstä.
"Omistajillahan on havaintoja koiran erikoisesta käytöksestä lenkillä tai metsästä, mutta usein jää arvoitukseksi, mikä sen aiheutti. Testissä nähdään, miten koira käyttäytyy, jos se kohtaa jonkin petoeläimen."