Ro­va­nie­me­läis­nuo­ris­ta koos­tu­va Bish Gang: “Emme halua lei­mau­tua lap­pi­räp­pä­reik­si”

Vaikka rovaniemeläinen hip hop -yhtye Bish Gang ponnistaa Lapista, eivät jäsenet halua leimautua lappiräppäreiksi.

– Yksi vanhempi kappale kertoo Rovaniemestä, mutta siihen se onkin hyvin pitkälti jäänyt, yhtyeen jäsen Niko Torvinen kertoo.

Torvisen lisäksi yhtyeeseen kuuluvat Pepe Raappana, Ville Karanta, Topias Huhtala sekä tuottaja Aleksi “Mölli” Maunuvaara.

Yhtye on perustettu vuonna 2017 ja se julkaisi ensimmäisen albuminsa viime syksynä.

Alunperin yhtye sai alkunsa Raappanan, Karannan ja Maunuvaaran johdolla. Huhtala ja Torvinen liittyivät mukaan hieman myöhemmin.

– Alusta saakka vanhemmat ja ystävät ovat olleet kannustamassa ja tukemassa. Se on todella hieno asia. Kaikki ovat myös olleet lapsesta saakka musikaalisia ja hip hop -musiikki on ollut mukana elämässä.

Torvinen tietää, että julkista taidetta tehdessä ei kaikkia tietenkään voi miellyttää. Kritiikkiä tulee aina enemmän tai vähemmän.

– Aluksi kritiikki oli hyvin vähäistä. Kuitenkin nyt, kun julkaisimme viime syksynä ensimmäisen EP:n, on palautetta alkanut tulla.

Yhtye on saanut kritiikkiä esimerkiksi julkaistuaan Facebookissa videon levynjulkistuskeikalta.

– Videoon tuli kritiikkiä taustanauhan käytöstä, sillä vanhemmat muusikot eivät sitä kauheasti arvosta. Joissain kappaleissa samaa flowta ja fiilistä kuin nauhoitettuna ei vain saa livenä. Onneksi palaute on kuitenkin ollut pääosin positiivista, Torvinen sanoo.

Hip hop -kulttuurissa niin sanotun oman alueen edustaminen on yleistä. Vaikka Rovaniemi onkin kaikille Bish Gangin jäsenille kotikaupunki, ei sinne haluta juuttua.

– Tavallaan se “oma alue” koetaan tärkeänä ja tavallaan ei. Emme haluaisi leimautua sellaisiksi lappiräppäreiksi, kuten vaikka Tulenkantajat aikoinaan. Etelässä mahdollisuudet musiikin suhteen on paljon laajemmat. Ei täällä pääse pelkillä baarikeikoilla etenemään.

Bish Gang lähti liikkeelle avoimin mielin ja rohkeasti oman juttunsa kanssa.

– En osaa muiden puolesta sanoa, mutta itselläni ainakin jännitti todella paljon julkaista ensimmäistä kappaletta ja jännittää edelleen aina julkaistessa. Eniten jännittää se, miten ihmiset suhtautuvat omaan luomukseen, johon on käyttänyt mahdollisesti useita kuukausia. Mutta siitä se kiinnostus tätä juttua kohtaan tuleekin, Torvinen sanoo.

Torviselle henkilökohtaisesti mieleenpainuvin keikka on ollut Saariselällä maaliskuussa 2018 järjestetty Rap Weekend -tapahtuma.

– Siellä ei ollut niinkään paljoa yleisöä, mutta tunnelma oli kaikin puolin hyvä ja lämmin. Olemme myös päässeet lämppäämään isompia artisteja kuten DJ Kridlokk, Stepa ja Eevil Stöö. Ne ovat olleet kaikki myös todella mahtavia keikkoja.

Juuri nyt opiskelu ja muut velvoitteet vaikeuttavat yhtyeen tulevaisuuden suunnittelua.

– Tällä hetkellä emme pysty suunnittelemaan juuri muuta kuin sooloprojekteja, kun kaksi on armeijassa, kesällä lähtee toiset kaksi ja ensi vuoden alussa vielä yksi. Meillä on siis puolentoista vuoden aukko jolloin on todella haastava saada porukkaa kasaan. Tarkoituksena on kuitenkin jatkaa musiikintekoa, vaikka siitä ei syntyisikään uraa, Torvinen sanoo.

Mikä?

Bish Gang

Jäseninä tuottaja Aleksi “Mölli” Maunuvaara ja räppärit Niko Torvinen, Pepe Raappana, Ville Karanta ja Topias Huhtala.

Perustettu vuonna 2017.

Julkaissut ensimmäisen EP:nsä Myöhäs vuonna 2018.

Yhdistelee musiikissaan eri tyylejä, kuten trap ja rap.