Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Romania pilasi fut­sal­mies­ten kar­sin­ta-avauk­sen – "Ei sen taakse voi mennä, että meillä on uusi koutsi"

Helsinki/Vantaa
Jani Korpela teki Suomen tasoituksen rankkarista.
Jani Korpela teki Suomen tasoituksen rankkarista.
Kuva: EPA/ARKISTO

Viime vuosina komeassa nousukiidossa ollut Suomen miesten futsalmaajoukkue avasi vuoden 2024 MM-kisojen karsinnat nihkeällä tuloksella, kun Romania ryöväsi täyden pistepotin Vantaalta 2–1-voitolla. Brasilialaistaustaisten pelaajien vahvistama Romania karkasi toisella jaksolla voittoon, ja Jani Korpelan rangaistuspotkutasoitus jäi lopulta kotijoukkueen laihaksi lohduksi.

Karsintaottelu oli Suomelle ensimmäinen italialaisvalmentaja Sergio Gargellin komennossa. Gargelli korvasi yhdeksän vuotta maajoukkuetta valmentaneen Mico Marticin, jonka valmennusjakso huipentui alkuvuonna sensaatiomaisesti EM-puolivälieriin. Myös pelaajapuolella on ollut uudistumista.

– Nämä ovat tiukkoja pelejä. Tämä ottelu ratkesi erikoistilanteisiin, emme olleet niissä niin tarkkoina kuin pitäisi. Mutta oli tässä paljon hyvääkin, ja pelejä on paljon edessä, joten vielä ei ole hätää, sadannen A-maaottelunsa pelannut kapteeni Miika Hosio kommentoi Ylen tv-haastattelussa.

Rankkarin Suomelle hankkinut Justus Kunnas ei piiloutunut tappion hetkellä joukkueen uudistumisen taakse.

– Meillä on ollut hyvä valmistautuminen. Olimme (syyskuussa) pelaamassa Thaimaassa, ja (viime viikolla) oli todella kova valmistava matsi Espanjaa vastaan (Suomelle 1–3-tappio). Ei sen taakse voi mennä, että meillä on uusi koutsi, Kunnas totesi Ylelle.

Suomi on EM-puolivälieräpaikallaan karsintalohkon itseoikeutettu ennakkosuosikki. Kakkossuosikki Romanian alku on ollut kuitenkin vahva, sillä se ehti kaataa jo lohkon kolmannen joukkueen Tanskan 5–1. Suomi kohtaa seuraavaksi Tanskan vieraissa 8. marraskuuta.

Karsintalohkojen voittajat ja neljä parasta lohkokakkosta pääsevät suoraan seuraavaan karsintavaiheeseen eli niin kutsutulle eliittikierrokselle. Loput kahdeksan lohkokakkosta pelaavat jatkopaikasta kaksiosaisen pudotuspelikarsinnan.

MM-kisapaikka on kovan työn alla, sillä Euroopasta lopputurnaukseen pääsee vain seitsemän maata. Edellisissä MM-karsinnoissa Suomi eteni eliittikierroksen lohkokakkosena pudotuspelikarsintaan, mutta Serbia oli ratkaisuvaiheessa parempi yhteismaalein 6–5.