Sotaharjoitus: Yksi Eu­roo­pan suu­rim­mis­ta il­ma­so­ta­har­joi­tuk­sis­ta näkyy ja kuuluu Lapin tai­vaal­la

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Hallitusneuvottelut: Vääntö so­tes­ta, leik­kauk­sis­ta ja työl­li­syy­des­tä jatkuu Orpon mukaan ilman syviä haavoja

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Robert He­le­niuk­sen nyrkit puhuvat voit­ta­jan kieltä – "Ei minua pysty lan­nis­ta­maan"

Helsinki
Robert Helenius (vas.) kukisti puolalaissukuisen Adam Kownackin Las Vegasissa ottelussa, joka päättyi kehätuomarin keskeytykseen kuudennessa erässä.
Robert Helenius (vas.) kukisti puolalaissukuisen Adam Kownackin Las Vegasissa ottelussa, joka päättyi kehätuomarin keskeytykseen kuudennessa erässä.
Kuva: ETIENNE LAURENT

Ulottuva ja kovaiskuinen ammattinyrkkeilyn raskassarjalainen Robert Helenius näytti viikonvaihteessa viimeisillekin epäilijöilleen olevansa kova ja kestävä luu nuoratussa neliössä.

Helenius tylsytti tyystin puolalaissukuisen pugilistin Adam Kownackin säihkyisään Las Vegasiin kasatussa nyrkkeilykehässä.  Ottelu päättyi kehätuomarin keskeytykseen kuudennessa erässä.

Voittoisa Helenius ehti tiistaiksi Helsinkiin. Hän piti mediatilaisuuden Golden Gym Vallilassa suoraan Amerikan-lennolta sinne saavuttuaan.

Huhumylly pyörii Heleniuksen seuraavasta vastustajasta. Onko se WBA-liiton (myös WBO) mestari Ukrainan Oleksander Usyk vai britti Anthony Joshua? Vai Kuuban Frank Sánchez? Sen näyttää aika.

Kaikki on yhä olettamusta ja pohdintaa. Paperilla ei vielä ole mitään.

Matkassa ollut vastoinkäymisiä

Ahvenanmaalla asuvalla Heleniuksella on pitkällä isku-urallaan ollut kosolti vastoinkäymisiä, kipuja ja murheita. Vuonna 2012 hänen olkapäänsä operoitiin, ja Helenius oli operaation jälkeen kauan voimaton.

Vuotta myöhemmin Heleniukselta murtui oikean käden peukalon jänne. Vuonna 2018 hänellä todettiin pahanlaatuinen keuhkosairaus.

Ottelujen peruuntumiset ja siirrot ovat nekin toistuvasti kiusanneet parrakasta ahvenanmaalaista. Aina hän on silti noussut jämerästi ylös ja mennyt kehään.

Heleniusta ei ole lannistanut mikään eikä kukaan.

– Olen erittäin päättäväinen, sisukas ja sitoutunut. Ei minua pysty lannistamaan, Helenius sanoi.

Tyrmätty tai muutoin pahoin päihinsä saanut nyrkkeilijä tapaa pitää pitkää kehätaukoa. Esimerkiksi Heleniuksen viikonvaihdevastustaja Adam Kownacki kävelee nyt vasen silmä muurattuna ja pää kipeänä.

Kuinkas on voittajan laita, Robert Helenius, koska "hanskaat" taas?

– Viikon huilaan, ja siitä se sitten taas lähtee. Aluksi kuntoa ja sitten kehään, sileäkasvoinen Helenius mainitsi.

"Matsi nähty jo 50 kertaa"

Nyt 37-vuotias Helenius sanoi elokuussa STT:lle olevansa paremmassa kunnossa kuin mitä hän oli 28-vuotiaana. Epäilevät tuomaat nostivat heti heiveröisiä päitään, mutta Las Vegasin nyrkki-illassa Helenius osoitti olevansa sanojensa mittainen ja tunnistaneensa tosiaan jo kesällä tarkoin sen mitä keho ja aivot hänelle kertoivat.

Miten paljon ohjelmassasi on meditointia ja nyrkkeilyn taustoittamista?

– Meditoinhan minä. Nyrkkeilyä seuraan tietokoneelta paljon. Tämän tuoreen matsin olen katsonut varmaan jo viisikymmentä kertaa.  Vaikka olin matsissa vahva alusta asti, niin kyllä minä virheitä ja parannettavaa tekemisistäni löysin.

Mikä nyrkkeilyssä sinulle on se juttu? Näytätkö ensisijaisesti itsellesi vai vastustajille, kenties katsojille?

– Itselleni eniten. Haluan myös tehdä tiettäväksi sen, että Suomessa osataan nyrkkeillä, Helenius sanoi.

Palkitsitko itsesi tai läheisesi jollain lailla komeasta suorituksestasi viikonloppuna?

– En vielä. Kyseessä on vasta välietappi. Sitten on juhlan ja palkitsemisen aika, kun olen saavuttanut jotain vielä enemmän. Ai, joo, ostinhan minä tosiaan jenkeistä nyt perheelle tennareita, Helenius virnisti.