Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ri­kos­seu­raa­mus­lai­tos ir­ti­sa­noi viisi Rii­hi­mäen van­ki­lan var­ti­jaa – toivat ja naut­ti­vat al­ko­ho­lia työ­vuo­ron aikana

Vankilan rutiinikierroksia ei myöskään tehty ainakaan ohjeiden mukaisesti.

Uudenvuodenyön yövuorossa viisi vartijaa oli tuonut alkoholia virkapaikalle ja myös nauttinut sitä siellä virkatehtävien aikana. Kuvituskuva Riihimäen vankilasta.
Uudenvuodenyön yövuorossa viisi vartijaa oli tuonut alkoholia virkapaikalle ja myös nauttinut sitä siellä virkatehtävien aikana. Kuvituskuva Riihimäen vankilasta.
Kuva: Arttu Laitala

Rikosseuraamuslaitos (Rise) on irtisanonut viisi Riihimäen vankilan vartijaa, kertoi Rise torstaina. Sen mukaan kyse on virkamiehen epäasiallisesta käytöksestä, vakavasta virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä ja vakavasta laitosturvallisuuden vaarantamisesta.

Tapahtumat sattuivat uudenvuodenyönä. Risen HR-lakimiehen Teemu Kotkanojan mukaan uudenvuodenyön yövuorossa viisi vartijaa oli tuonut alkoholia virkapaikalle ja myös nauttinut sitä siellä virkatehtävien aikana. Myöskään valvontaa ei ole tehty siten kuin olisi pitänyt yön aikana tehdä, Kotkanoja sanoo.

Virkatehtävien laiminlyönti oli omiaan vaarantamaan sekä vankien että muun henkilökunnan laitosturvallisuuden.

– Näin ei ole tapahtunut, mutta laiminlyönti oli omiaan tällaiseen, Kotkanoja sanoo.

Kaikki viisi irtisanottua vartijaa pidätetään virasta irtisanomisajaksi. Risen päätökset ovat valituskelpoisia.

Riihimäen vankila on korkean turvallisuustason vankila

Hämeen ja Pirkanmaan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Pasi Oksa ei muista virkauransa ajalta vastaavaa tapausta, jossa joku toisi mukanaan alkoholia työpaikalle työvuoroon.

Oksa muistuttaa, että Riihimäen vankila on korkean turvallisuustason vankila.

– Henkilökunnalta edellytetään erinomaista valppautta yöaikaan ja virka-ajan ulkopuolella muutenkin.

Valppautta tarvitaan esimerkiksi mahdollisten tulipalojen ja vankimellakoiden sattuessa. Eli jos jotain normaalista poikkeavaa tapahtuu, henkilökunnan täytyy Oksan mukaan olla täydellisessä toimintakyvyssä ja normaalireaktioilla.

– Tämän asian tiimoilta yksi syy (irtisanomisiin) oli myös se, että virkatehtävät oli laiminlyöty. Vankilan rutiinikierroksia ei tehty ainakaan ohjeiden mukaisesti.

Uudenvuodenyönä ei kuitenkaan tapahtunut mitään normaalista poikkeavaa.

Vartijoita Riihimäen vankilassa on normaalisti noin 90.

Vuonna 1929 perustettu Riihimäen vankila on 223-paikkainen suljettu laitos, jonne sijoitetaan yli kahden vuoden rangaistuksen saaneita miesvankeja Etelä-Suomen alueelta. Tällä haavaa korjausremonttien takia vankilassa on käytössä noin 200 vankipaikkaa.