Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Riekon vä­rik­käät pos­lii­ni­työt esillä his­to­rial­li­ses­sa mu­seos­sa – Kult­tuu­ri- ja tie­de­sää­tiö Kemi 2000 hakee Annikki Riekon töille pysyvää näyt­te­ly­ti­laa

Annikki Riekon Kurjen kutsu on Talvikki Kemppaisen ja Venla Kakon suunnitteleman näyttelyn nimikkoteos.
Annikki Riekon Kurjen kutsu on Talvikki Kemppaisen ja Venla Kakon suunnitteleman näyttelyn nimikkoteos.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemiläissyntyisen taiteilija Annikki Riekko halusi, että häntä tituleerataan posliinimaalariksi. Hänen töitänsä on esillä Kemin historiallisessa museossa, kun Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 avasi Annikki Riekon (s. 1934 Kemi, k. 2019 Tervola) muistonäyttelyn.

Näyttelyn teokset ovat 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n omaisuutta. Annikki ja Jorma Riekko lahjoittivat yli kuusikymmentä teosta säätiölle, joista osa päätyy pysyväksi näyttelyksi.

Kokoelma käsittää kaakelilaattatöitä, lautasia ja vaaseja, joiden aiheet ovat Lapin luonnosta ja kulttuurista, maisemista, eläimistä ja noitarummuista.

– Kun Annikki Riekko kiinnostui Lappi-aiheisesta taiteesta, hän ei matkustanut pohjoiseen vaan Kansallismuseoon. Siellä hän tutustui Lapin esinehistoriaan. Riekon ornamentit alkoivat elää teoksissa omaa elämäänsä, näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä kulttuuripedagogi Venla Kakon kanssa vastannut kuvaamataidon lehtori Talvikki Kemppainen kuvaa Riekon teoksia.

Molemmat naiset kuuluvat myös Kemin Kulttuuri- ja tiedesäätiön hallitukseen. Jorma Riekko kuului aikoinaan Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n perustajiin ja oli hallituksen pitkäaikainen jäsen ja säätiön kunniajäsen.

Annikki ja Jorma Riekko kotimaisemissaan Ylipaakkolassa vuonna 2004. Annikki Riekon posliiniteoksia oli esillä samana vuonna Kemin taidemuseossa.
Annikki ja Jorma Riekko kotimaisemissaan Ylipaakkolassa vuonna 2004. Annikki Riekon posliiniteoksia oli esillä samana vuonna Kemin taidemuseossa.
Kuva: Pentti Vuosaari

Kurjen kutsu -näyttely koostuu pääosin pysyväksi näyttelyksi tarkoitetuista teoksista, jotka ovat osa Annikki Riekon laajaa kokoelmaa. Pysyvä näyttelytila on vielä hakusessa, mutta säätiölle on jo tarjottu varteen otettavia vaihtoehtoja näyttelypaikaksi.

– Uskomme, että tämän muistonäyttelynkin kautta teoksille voisi löytyä lisää soveltuvia julkisia paikkoja näyttelytilaksi. Toivottavasti ihmiset innostuvat tulemaan museolle tutustumaan laajaan kattaukseen Annikki Riekon töitä, Venla Kakko sanoo.

Riekon töistä pidetään keväällä myös myyntinäyttely.

– Annikki Riekon toiveena oli, että osa hänen töistään siirtyy taidetta arvostaviin koteihin. Niiden pitikin lähteä Ylipaakkolan Nallelan kodista eteenpäin. Myynnistä saadut tulot jaetaan apurahoina kulttuurin ja tieteen aloille, Talvikki Kemppainen sanoo.

Annikki ja Jorma Riekko asuivat Ylipaakkolassa, missä sijaitsi Annikki Riekon työhuone. Testamentissa myös Nallela siirtyi Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n omistukseen. Riekkojen lahjoitus on säätiön toimintahistorian suurin. Säätiö on perustanut Annikki ja Jorma Riekon nimeä kantavan rahastonrahaston.

Lappi näkyy vahvasti Annikki Riekon kaakelilaattatöissä.
Lappi näkyy vahvasti Annikki Riekon kaakelilaattatöissä.
Kuva: Jouni Valikainen

Kurjen kutsu -näyttely on nähtävänä 6.3.–3.5.2020. Näyttelyn avasi Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä.

Ensimmäisen näyttelyn Annikki Riekko piti jo vuonna 1968. Sirkka Tuurna ja 10 kisälliä yhteisnäyttely pidettiin Helsingissä Strindbergin taidesalongissa. Edellisen kerran Annikki Riekon töitä oli Kemissä esillä vuonna 2004. Annikki Riekko – Posliinipohjoinen. Posliinimaalauksia 40 vuoden ajalta oli esillä Kemin taidemuseossa.