Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­ro­ai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Remp­seää Severi Sa­von­sal­mea ei huimaa ver­kol­la – "Ul­ko­mail­le pitäisi päästä ensi kauden jäl­keen"

VaLePan keskitorjujat mellastavat miesten Mestaruusliigassa ennätyskorkeuksissa.

Severi Savonsalmi (8) seuraa kun libero Risto Ruohola kaivaa pallon peliin Team Lakkapään hyökkäyksen jäljiltä.
Severi Savonsalmi (8) seuraa kun libero Risto Ruohola kaivaa pallon peliin Team Lakkapään hyökkäyksen jäljiltä.
Kuva: Pekka Aho

Varoitus ensi kauden vastustajille: miesten viisi Suomen mestaruutta peräkkäin voittaneen VaLePan puolella verkolla on lentopallon Mestaruusliigassa vastassa tavallista tanakampi muuri.

VaLePan pitkien miesten eli keskitorjujien jaoston kolmen pelaajan keskipituus on vaatimattomasti 210 senttiä.

Kolmikosta Ruotsin Falkenbergistä tullut 20-vuotias maajoukkuemies Jacob Ekman ja VaLePasta aiemmilta vuosilta tuttu Mikko Karjarinta ovat kumpikin 210-senttisiä, ja toisen kautensa VaLePassa aloittavalla Severi Savonsalmellakin kerrotaan olevan mittaa 210 senttiä.

– Mikkoa ja Jacobia pitää katsoa ylöspäin, kun niillä molemmilla on painoa varmaan 30 kiloa enemmän kuin minulla, 22-vuotiaana vielä hontelolta vaikuttava Savonsalmi naurahtaa.

Alun perin Savonsalmi kotiutui lentopallokentälle Pielavedellä, perinteinen lajipitäjä sekin.

– Pelasin Sammon junioreissa. Siellä ja Mestaruusliigassa Savo Volleyssa oli hyvä pelata, mutta halusin vaihtelua ja kehittyä edelleen, joten siirryin toiselle puolelle Suomea, Savonsalmi perustelee.

Savo Volley haastoi VaLePa-dynastian viime kaudella kovemmin kuin koskaan aiemmin. Savo Volley voitti Suomen cup -mestaruuden, ja Suomen mestaruuskin heltisi VaLePalle kahden suuren SM-finaaliväännöissä vasta äärimmäisen niukasti voitoin 4–3.

Varsinkin Savo Volleyssa edelleen jatkava keskikolmikko Miki Jauhiainen, Jakub Kovac ja Aleksei Zhbankov oli vaikea ohitettava.

VaLePalla on kuitenkin sitä, mitä useimmilta puuttuu: voittamisen kulttuuria.

– VaLePa on voittanut niin paljon, että seurassa tiedetään, kuinka temppu tehdään, Savonsalmi sanoo.

VaLePa tarvitsee vaihtoehtoja keskipelaajaksi jo siitä syystä, että se pelaa kotimaan sarjan ohella Mestarien liigan karsintoja, mikä lisää loukkaantumisriskiä.

Jos kaikki sujuu toivotusti, viides kausi Mestaruusliigassa jää Savonsalmelle toistaiseksi viimeiseksi.

– Ulkomaille pitäisi päästä ensi kauden jälkeen.

Savonsalmi pääsi voiton makuun jo ennen sarjakauden alkua. Suomen miesten maajoukkue raivasi elokuisista karsinnoista tiensä EM-lopputurnaukseen yhdeksännen kerran peräkkäin.

Ensi vuoden EM-kisapaikka heltisi Suomelle puhtaalla pelillä, kun Itävalta ja Latvia kukistuivat karsinnoissa sekä kotikentällä että vieraissa.

EM-kisaputki on kunnioitettava suoritus sinänsä, mutta puolivälieräpaikasta on aikaa. Kahdeksan parhaan joukkoon Suomi on lopputurnauksissa yltänyt viimeksi vuonna 2013.

Oma lukunsa on kaikki ällikällä lyönyt, EM-kisaputken 2007 aloittanut lopputurnaus. 15 vuotta sitten Suomi oli EM-Moskovassa neljäs ja Espanja-välierässä vain parin voittopisteen päässä finaalipaikasta.

– Sitä kohti mennään. Meillä on nyt nuori ja uusiutunut maajoukkue. Uskon, että pystymme palauttamaan miesten maajoukkueen sille tasolle, millä se on parhaimmillaan ollut, Suomen aloituskentällisessä paikkansa vakiinnuttanut Savonsalmi kertoo.