Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Reino- ja Aino -tos­su­jen ko­koa­mi­nen jatkuu Ita­lias­sa – val­mis­tus puolet hal­vem­paa kuin Suo­mes­sa

Suomessa vuonna 1932 suunniteltujen Reino ja Aino -kotikenkien tarina jatkuu. Finlayson osti keväällä konkurssiin menneiden tossujen liiketoiminnan ja on nyt päättänyt jatkaa kotikenkien kokoamista Pohjois-Italiassa.

Liiketoimintajohtaja Tuire Erkkilä on onnellinen Raino ja Aino -tossujen tarinan jatkosta.
Liiketoimintajohtaja Tuire Erkkilä on onnellinen Raino ja Aino -tossujen tarinan jatkosta.

Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan mukaan klassikkotossuille etsittiin kumppania Suomesta ja ulkomailta. Kumppani löytyi lopulta Pohjois-Italiasta. Tossut kokoaa jatkossa perheyritys Calzaturificio Emanuela.

Kurttilan mukaan italialaisyritys valikoitui tossujen kokoamispaikaksi siksi, että tossujen valmistus on Italiassa puolet halvempaa kuin Suomessa. Valmistuksen Italiassa tekee halvemmaksi ennen kaikkea se, että tehdas ei keskity vain yhden tuotteen ympärille, vaan tuotanto on laajaa. Italialaisyritys on valmistanut kotikenkiä 50 vuoden ajan

Reino ja Aino -tossuja valmistanut PK Kappi Oy meni konkurssiin Pohjois-Karjalassa Lieksassa viime maaliskuussa ja kodintekstiilivalmistaja Finlayson ja sen omistajat ostivat Reino- ja Aino-tossut. Kurttilan mukaan yhtiö lähti pelastamaan kansallisaarretta.

Reino ja Aino -brändin toinen aiempi omistaja Tuire Erkkilä luotsaa tossuja liiketoimintajohtajana Finlaysonilla.

– Olen hyvin onnellinen, että Reinojen ja Ainojen tarina jatkuu, Erkkilä sanoo.

Erkkilän mukaan hyvin tärkeää oli, että tossujen laatu pysyy samanlaisena italialaisessa valmistuksessa.  Reinojen ja Ainojen tuotekehitys, suunnittelu ja myynti säilyvät Suomessa. Italia on luonteva paikka tossujen kokoamismaaksi myös siksi, että kengänpohjat tehdään Tsekissä ja ruutukangas Italiassa.

Kurttilan mukaan mallistoa aiotaan jatkossa kehittää, paikallaan ei aiota pysyä.

Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila sanoo, että yhtiö lähti pelastamaan kansallisaarretta.
Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila sanoo, että yhtiö lähti pelastamaan kansallisaarretta.

Reino-kengät tulevat myyntiin tänään ja Aino-kengät jouluksi.

Reinot ja Ainot tulevat myyntiin Finlaysonin myymälöissä ja verkkokaupassa.  Lisäksi Reinoja ja Ainoja tullaan myymään Prisma-ketjusta ja Prisman verkkokaupasta.

Reino- ja Aino-tossut suunniteltiin alun perin 1930-luvulla kylmien tupien lattioille. Ne jalassa oli helppo pistäytyä myös ulkona hakea vettä kaivolta tai piipahtaa ulkovessassa tai kellarissa. Suomessa on arviolta valmistettu Reinoja ja Ainoja noin kymmenen miljoonaa paria.