Reima Vir­ta­nen ja Martti Koskela aloit­ti­vat gol­faa­mi­sen yli vii­si­kymp­pi­si­nä. Peli paranee koko ajan.

-
Kuva: Jouni Valikainen

Reima Virtanen ja Martti Koskela lähtevät yhdessä kiertämään Kemin golfkentän väyliä. Pieni sadekaan ei estä arvokisamitalistien harrastusta. Selvennykseksi mainittakoon, että arvokisamitalit eivät tulleet golfista. Virtasen Reima voitti nyrkkeilyssä muun muassa olympiahopeaa ja Koskelan Martti on keilailun joukkuekisan maailmanmestari ja Eurooppa Cupin ykkönen.

Nykyisin Kemin Golf Klubin kaksikko käy liki jokainen arkipäivä golfkentällä. Talvisaikaan miehet suuntasivat Kemin keilahallille. Vaikka pallon koko on kesällä pieni, pelimiehet osaavat hommansa.

Molemmat aloittivat golfaamisen aikuisiällä. Virtanen vuonna 2001 55-vuotiaana ja Koskela neljä vuotta sitten kuusikymppisenä. Golf otti Virtasen omakseen, kun hän oli suorittanut Green Cardin.

Omasta mielestään Virtasella (tasoitus 25) oli huonot lähtökohdat siirtyä uuden lajin pariin.

– Nyrkkeilyssä pitää olla räjähtävän nopea ja golfissa taas rauhallisuus on valttia. Jos golfissa haluaisi nousta Suomen huipulle, se pitäisi aloittaa muiden lajien tapaan 10-12–vuotiaana.

Kummallekaan miehistä menestyminen golfissa ei ole se tärkein asia, vaikka kilpailuhenkisyyttä löytyy tietenkin entisistä huippu-urheilijoista.

– Minä olen hieman jörö-tyyppi, mutta täältä golfkentältä löytyy aina mukavaa seuraa. Tärkeintä tässä lajissa on seurustelu ja rauhallinen liikunta, Virtanen tuumaa.

Koskelan houkutteli golfin pariin velipoika Heikki. Myös keilahallilta tuli paineita, että kesäisin pitää saapua golfkentälle.

– Nyt minulla lähti käyntiin neljäs kausi. Parina ensimmäisenä kesänä tuntui siltä, että ei tästä tule yhtään mitään, mutta pikkuhiljaa homma on alkanut kehittyä. Sekin on sanottava, että tulostaso vaihtelee eri kierroksilla vielä melko paljon. Kaikki huolet jäävät unholaan, kun kiertää kenttää, Koskela kertoo.

Molemmat miehet ovat ulospäin hyvässä kunnossa.

– Kun yhdeksän väylän kentän kiertää kaksi kertaa, se vie aikaa neljästä viiteen tuntiin ja kilometrejä kertyy kymmenkunta. Sitten kun vaimolla on loma, käyntikerrat vähenevät, Koskela sanoo.

Lajista saatava liikunta on tärkeää myös terveydelle.

– Terapian lisäksi tämä golf vaikuttaa painonhallintaan. Syön kuin hevonen, mutta painoni tippuu muutamalla kilolla jokainen kesä, Reima kertoo.

-
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Golf Klubin jäsenet eivät panisi pahakseen, vaikka seuraan tulisi uusia jäseniä. Ikään katsomatta.

– Otamme mielellämme kaverin mukaan kipinäkierrokselle, jolloin hän pääsee mukaan kiertämään kenttää vaikka ei ole seuran jäsen. Mailoja saa lainaa kerholta ja kerhon jäseniltä, Virtanen lupaa.

Koskela muistuttaa, että sanan elitismi voi heittää romukoppaan, kun puhutaan golfista.

– Esimerkiksi toimivan mailasetin saa parilla sadalla eurolla. Aikuiset saavat kiertää vuorokaudessa kenttää 32 eurolla niin monta kertaa kuin haluavat. Osakkaan kausimaksu on 445 euroa, Koskela kertoo.

Kemin golfkentällä kausi avattiin normaalia aiemmin eli 19.5. Palloa lyödään koloon yleensä syyskuun loppuun saakka.

Sitten se tärkein kysymys. Kuinka monesti Koskela ja Virtanen ovat tehneet Kemissä hole in onen eli saaneet pallon reikään yhdellä lyönnillä.

– Ei vielä kertaakaan, mutta birdieitä on tullut, kun tuurit ovat olleet kohdallaan, Virtasen Reima naurahtaa.

Vinjetti

Lyöntien määrä

Hole-in-one:Tarkoittaa pallon lyömistä yhdellä lyönnillä sisään reikään.

Albatrossi: Tarkoittaa kolme alle parin, eli pelaaja on saanut pelattuaan yksittäisen väylän tulokseksi kolme lyöntiä alle sille määritellyn ihannetuloksen.

Eagle: Eagle tarkoittaa kaksi alle parin.

Birdie: Birdie tarkoittaa yksi alle parin, eli pelaaja on saanut pelattuaan yksittäisen väylän tulokseksi yhden lyönnin alle sille määritellyn ihannetuloksen.

Par: Par on lyöntimäärä, jolla taitavan pelaajan tulisi kyetä pelaamaan tietty reikä tai kenttä hyvissä olosuhteissa.

Bogi: Bogi tarkoittaa yksi yli parin, eli pelaaja on saanut pelattuaan yksittäisen väylän tulokseksi yhden lyönnin yli sille määritellyn ihannetuloksen.

Tuplabogi: Tuplabogi tarkoittaa kaksi yli parin, eli pelaaja on saanut pelattuaan yksittäisen väylän tulokseksi kaksi lyöntiä yli ihannetuloksen.

Lähde: Wikipedia