Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Rei­luil­la pe­li­sään­nöil­lä kasvua ruo­ka­jär­jes­tel­mään

Emme tule ajatelleeksi, miten paljon elintarvikeketjun epäreilut kauppatavat vaikuttavat viljelijöiden ja teollisuuden kilpailukykyyn ympäri Eurooppaa. Puhumattakaan neuvotteluvallasta, jota kaupan keskittyminen yhä suuremmiksi ostajiksi on vuosien mittaan vahvistanut.

Suomessa päivittäistavarakauppa on erittäin keskittynyttä. Markkinoilla on vähän ostajia ja paljon pieniä tuottajia. Siksi ostajilla on valta määritellä hintataso, koska heillä on viimeisin ja kattavin tieto tarjontatilanteesta. Tuottajilla ei tätä tietoa ole.

Elintarvikemarkkinalailla ei puututa tuotteiden hinnoitteluun, mutta sillä vaikutetaan elintarvikeketjun neuvotteluasemiin. Tarvitsemme uuden lain, jotta ruokajärjestelmä toimii tasapainoisemmin ja reiluilla, koko EU:n kattavilla pelisäännöillä.

Elintarvikemarkkinalaki tuo järeät lainsäädännölliset keinot kitkeä epäterveitä kauppatapoja. Lailla kielletään muun muassa liian pitkät maksuajat, sopimusehtojen yksipuoliset muutokset ja kaupalliset kostotoimet.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi