Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Raaka pu­do­tus­pe­li jatkuu Pla­ni­cas­sa – yh­dis­te­tyn maa­jouk­kue­mie­het jän­nit­ti­vät ensin len­to­lip­pu­jaan ja sitten edus­tus­paik­ko­jaan

Planica
Arttu Mäkiaho lähti Continental cupin sijasta MM-kisoihin.
Arttu Mäkiaho lähti Continental cupin sijasta MM-kisoihin.
Kuva: Jussi Väätäinen

Kaksi sai lentoliput sunnuntaina, yksi maanantai-iltana, ja tiistaina piti matkustaa. Nuo olivat Suomen yhdistetyn miesten maajoukkueen kolmen urheilijan lähtökohdat Slovenian Planicassa järjestettäviin MM-kilpailuihin.

Hankalista lähtökohdista huolimatta maajoukkueen "rajatapaukset" Otto Niittykoski, Ounasvaaran Hiihtoseuran Waltteri Karhumaa ja Arttu Mäkiaho ovat valmiina MM-kilpailuihin, vaikka Mäkiaho joutui jännittämään kisapaikkaansa vielä alkuviikosta.

– Puhelin soi maanantai-iltana. Continental-cupin sijaan tuli lähtö MM-kilpailuihin, Mäkiaho kertoi torstaina Planican mäkimontussa.

Riekaleinen kausi on aiheuttanut paljon pohdittavaa valmennusjohdolle. Vain kärkiurheilijat Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat pystyneet kilpailemaan säännöllisesti, mutta Niittykoskella, Karhumaalla, Mäkiaholla ja Leevi Mutrulla on ollut terveysmurheita.

– Meillä on tasainen nippu urheilijoita Eeron ja Ilkan jälkeen. Kilpailutilanne on ollut terve, ja henki on säilynyt hyvänä, Mäkiaho alleviivasi.

"Leevin tilanne on valitettava"

MM-joukkueeseen nimettiin aluksi koko suomalaiskuusikko, mutta vain Herolan ja Hirvosen matka Planicaan oli selvä. Muiden neljän joukosta piti selvittää kotiinjäävä varamies viikonlopun SM-kilpailuissa Puijolla.

Valinnat naulattiin valmiiksi vasta maanantai-iltana, jolloin Hiihtoliitto kertoi Mutrun jäävän pois joukkueesta terveyssyiden takia. Seuraavana päivänä Hiihtoliitto tarkensi epäilyn sydänlihaspussintulehduksesta.

SM-pronssimitalisti Mutrun epäonni auttoi Niittykoskea ja Karhumaata, mutta etenkin viimeisenä lentolippunsa saanutta Mäkiahoa.

– Leevin tilanne on valitettava. Hänellä on ollut repaleisia vuosia, Mäkiaho harmitteli joukkuetoverin kohtaloa.

Vuosi sitten Mutru kärsi sydänlihaksentulehduksesta ja sai kesällä aivoverenvuodon Lahden normaalimäessä tapahtuneen kaatumisen seurauksena.

Tärkeä mäkiharjoitus

Seuraavaksi raaka pudotuspeli jatkuu edustuspaikkojen suhteen. Normaalimäen kilpailu on lauantaina, ja torstaiaamun mäkiharjoitus oli tärkeä näyttöpaikka. Suomalaisviisikosta neljä pääsee kilpailuun.

– Ihan positiivisia merkkejä. Ensimmäinen ja viimeinen hyppy olivat ihan hyviä. Aikaisempina kisaviikonloppuina on ollut kontrollia ja puristusta. Nyt sain muutoksen siihen heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien, Mäkiaho sanoi.

Yhdistetyssä on tarjolla myös suurmäen kilpailu, joukkuekilpailu ja sekajoukkuekilpailu.

– Tuloksellisia paineita ei ole tarvinnut asettaa vaan tärkeintä olisi iloita arvokisakilpailemisesta, Mäkiaho painotti.