Puu­kei­das lo­pet­taa Kemissä – myymälä on ollut tap­piol­li­nen jo vuosia

Ketjulle jää Ouluun ja Outokumpuun toimintaa.

Puukeitaan Kemin myymälän hyllyt ovat jo melkein tyhjät.
Puukeitaan Kemin myymälän hyllyt ovat jo melkein tyhjät.
Kuva: Jussi Saarela

Puutavaraliike Puukeidas Oy on lopettanut Kemin myymälänsä toiminnan. Kemissä 1991 toimintansa aloittanut yritys jatkaa kuitenkin Oulun ja Pohjois-Karjalan Outokummun myymälöidensä pyörittämistä. Outokummun liikkeessä Puukeidas on vähemmistöosakas ja sen pääomistaja on yksityishenkilö.

Ketjun asiakkaina on sekä kuluttajia että yrityksiä ja julkisia toimijoita. Puukeitaan ovat omistaneet alusta lähtien Tapio Hjulberg ja hänen veljensä Vesa Hjulberg ja vuonna 1999 mukaan tuli Oulun myymälän perustamisen yhteydessä myymäläpäällikkö Arto Alanko. Aikanaan samoilla omistajilla oli useita muitakin Puukeidas-myymälöitä eri puolella Suomea. Ketju on joko myynyt tai lopettanut ne pikkuhiljaa viime vuosien aikana. Kemin myymälä oli ketjun ensimmäinen, minkä vuoksi lopetuspäätös oli omistajille erityisen haikea.

– Liike-elämässä menee niin, että kannattamaton toiminta ennemmin tai myöhemmin loppuu. Kemin myymälä on ollut jo useamman vuoden kannattamaton, yrittäjä Tapio Hjulberg kertoo.

Meri-Lapissa puutavaran kysyntä on hänen mukaansa ollut heikolla tasolla jo viimeiset kymmenen vuotta, eikä hän jaksa uskoa enää kysynnän toipumiseen, ja kilpailuakin alalla riittää hyvin.

Jäljelle jäävät Oulun ja Outokummun myymälät ovat Hjulbergin mukaan kannattavia ja menestyviä.

Kemin myymälässä työskenteli loppuaikana kolme palkattua työntekijää, joille yrittäjät tarjosivat siirtymistä Oulun myymälään, mutta vain yksi saattaa tarttua tarjoukseen.

Puukeidas myy tai vuokraa kaupungin vuokratontilla sijaitsevat Kemin toimitilat Karjalahdella. Toimistossa ja kahdessa varastossa on lämmintä tilaa yhteensä vajaa 500 neliötä ja kylmää katostilaa noin 1 000 neliötä. Puukeidas on jo vienyt jäljelle jääneitä puutavaroita Oulun myymälään ja vie sinne kaikki loputkin helmikuun loppuun mennessä.

– Kemissä emme järjestä loppuunmyyntiä. Mitään järkeä ei ole myydä puutavaraa nyt pois, vaan voimme ne myydä ne Oulussa tulevan kesäsesongin aikana, Hjulberg sanoo.