Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

"Pu­toa­mi­nen oli shokki" – Ee­va-Ma­ria Maijala uskoo, että osa van­hois­ta kan­nat­ta­jis­ta siirtyi Riikka Karp­pi­sen taakse

– Eduskunnasta putoaminen oli täysi shokki. Minulla oli koko ajan tunne, että äänimäärä kasvaa, savukoskelainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) sanoo, kun vaali-illasta on kulunut pari päivää.

Maijala keräsi vaalissa ison äänisaaliin, kaikkiaan 4328 ääntä, mutta se ei riittänyt kansanedustajan paikan uusimiseen. Maijala koki saman kohtalon kuin 17 muuta keskustan kansanedustajaa.

Iso luuta lakaisi epäsuositun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jälkiä.

Lapissa on totuttu ajattelemaan, että vihreät ja keskusta ovat poliittisen kartan vastakkaisissa laidoissa. Erityisesti pienissä Lapin kylissä vihreät oli takavuosina jonkinlainen kirosana, johon liitettiin kaikki kielteinen kehitys.

Ajat näyttävät muuttuneen. Maijala sanoo, että moni häntä edellisissä vaaleissa äänestänyt siirtyi näissä vaaleissa sodankyläläisen Riikka Karppisen (vihr.) taakse. Maijala kertoo, että myös hänen lähipiirissään tapahtui tällaisia siirtymiä.

Karppinen omi keskustan teeman

Maijalan mukaan ihmiset halusivat äänestää nimenomaan Karppista, ei vihreitä.

Maijala kertoo kampanjoineensa Sodankylässä ja huomanneensa, ettei vihreiden teltta houkuttele mahdollisia äänestäjiä ilman Karppista. Sekä Karppinen että Maijala ovat kotoisin Sodankylästä.

Maijala muistuttaa, että Karppisen valitsema "järkivihreä"-teema on itse asiassa keskustan vaaliteema. Se vakuutti lappilaiset äänestäjät.

Loppujen lopuksi kansanedustajan paikka jäi myös Karppiselle haaveeksi, vaikka äänimäärä olikin vihreistä kolmanneksi suurin koko maassa.

Entä mikä johti keskustan murskatappioon? Tähän kysymykseen Maijalalla ei ole varmaa vastausta, mutta hän arvelee, että vaalikentillä olisi pitänyt puhua tulevaisuuden haasteista eikä vanhoista saavutuksista.

Se, että Sipilän hallituksen aikana talous saatiin huomattavasti aiempaa parempaan kuntoon, ei äänestäjiin vaikuttanut.

– Ainakin tiedottaminen epäonnistui. Sitä meidän pitää miettiä, Maijala sanoo.

Omat teemat jäivät liian vähälle

Keskustan olisi pitänyt Maijalan mielestä nostaa hallituskaudella myös omia teemojaan vahvemmin esille. Esimerkiksi työpaikkojen alueellistamista olisi pitänyt puhua, vaikka pääkaupunkiseudulla sillä ei kiitosta saisikaan.

– Yritimmekö olla liian kilttejä kaikille suomalaisille, Maijala sanoo.

Hän uskoo, että moni keskustan potentiaalinen kannattaja nukkui näissä vaaleissa. Tähän viittaa myös Lapin äänestysprosentin lasku edellisistä vaaleista.

Maijala valittiin eduskuntaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa eli hän ehti kulkea Helsingissä kahdeksan vuotta. Ennen kansanedustajan pestiä Maijala oli töissä Savukosken kunnassa, jossa hänellä on edelleen virka odottamassa.

Maijala pitää todennäköisenä, ettei hän palaa vanhaan virkaan. Hän uskoo kansanedustajakokemuksen auttavan uralla eteenpäin, mutta mitään selkeitä tulevaisuuden suunnitelmia ei vielä ole.

– Nyt pitää ensin kunnolla hengähtää.

Maijalan mielestä keskustan kannattaa ehdottomasti pyrkiä seuraavaan hallitukseen, vaikka kulunut hallitustaival söi kannatusta. Vain hallituksessa voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan maata viedään.

Kuka?

Eeva-Maria Maijala

Suomen keskusta

Syntynyt 23. joulukuuta 1967 Sodankylässä

Agrologi ja varatuomari

Valittiin eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa.

Sai viikonlopun vaalissa 4328 ääntä ja putosi eduskunnasta, vuonna 2015 tuli 5515 ääntä.

Lapin Keskustanaisten puheenjohtaja ja keskustan Lapin piirin varapuheenjohtaja vuodesta 2013.

Syksystä 2015 Kalatalouden Keskusliiton puheenjohtaja.

Ennen kansanedustajaksi valintaa toimi Savukosken maaseutu- ja ympäristösihteerinä, elinkeinoasiamiehenä ja kunnansihteerinä. Lisäksi Maijalalla on puolisonsa kanssa lammastila ja poroja.