pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Putaan ka­si­luok­ka­lai­set ovat mie­li­pi­de­vai­kut­ta­jia – op­pi­laat kä­sit­te­le­vät jul­kais­tuis­sa kir­joi­tuk­sis­saan varsin ajan­koh­tai­sia aiheita

Putaan koulun kahdeksasluokkalaiset Tatu Myllykoski (vas.), Netta Kylli ja Alma Keränen saivat lukea omat kirjoitukset Lapin Kansan mielipidesivulta. Opettaja Jaana Angeria on mielissään, kun kirjoitukset on koottu samalla aukeamalle. Putaan koululaisten kirjoituksia pääsee lukemaan Lapin Kansasta.
Putaan koulun kahdeksasluokkalaiset Tatu Myllykoski (vas.), Netta Kylli ja Alma Keränen saivat lukea omat kirjoitukset Lapin Kansan mielipidesivulta. Opettaja Jaana Angeria on mielissään, kun kirjoitukset on koottu samalla aukeamalle.
Putaan koulun kahdeksasluokkalaiset Tatu Myllykoski (vas.), Netta Kylli ja Alma Keränen saivat lukea omat kirjoitukset Lapin Kansan mielipidesivulta. Opettaja Jaana Angeria on mielissään, kun kirjoitukset on koottu samalla aukeamalle.
Kuva: Jouni Valikainen

Tornion Putaan koulun kahdeksasluokkalaisten kirjoituksia ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti Lapin maakuntalehti Lapin Kansan mielipideosastolla. Aukeaman kirjoitukset ovat usein hyvin ajankohtaisia. Lokakuun lopussa ilmestyneessä Lapin Kansassa Tatu Myllykoski kirjoitti roskaamisesta, Alma Keränen kiusaamisesta ja Netta Kylli puhelimista. Myös Netan kirjoituksessa sivuttiin kiusaamista.

– Aiheen keksiminen vie eniten aikaa. Minä kirjoitin omista kokemuksistani, jotka liittyvät puhelimen omistamiseen. Äidinkielenopettaja Jaana Angeria tarkisti kirjoituksen ja sen jälkeen muutin hieman jutun rakennetta ja kirjoitin lisäperusteita, Netta Kylli kertoi.

Alma Keränen kirjoittaa mieluummin mielipidekirjoituksia kuin esimerkiksi tavallisia ainekirjoituksia.

Lehteen tuleva kirjoitus motivoi enemmän. Mietin pitkään kehtaanko kirjoittaa kiusaamisesta, sillä se on arka aihe. Halusin silti tuoda asian esiin, Alma Keränen sanoi.

Kaikki kirjoittajat ovat saaneet palautetta teksteistään. Se on ollut kaiken puolin positiivista.

Roskaaminen, ilmastonmuutos ja kiusaaminen ja tietyt harrastukset ovat olleet kirjoittajien lempiaiheita. Valtamerien saastuminen on päivän puheenaihe, mitä Tatu Myllykoskikin sivusi kirjoituksessaan.

– Kun on kerran kirjoittanut lehteen, niin seuraavalla kerralla se on helpompaa, kun vain löytyy sopiva aihe, Tatu Myllykoski sanoi.

Alma Keränen ja Netta Kylli tarttuvat sanomalehteen, kun se on saatavilla. Tatu Myllykoski tarkistaa mainoslehdistä esimerkiksi mielenkiintoiset tarjoukset.

– Jos luen lehteä, niin teen sen mielellään netissä, Tatu Myllykoski kertoi.

Netta Kylli tarttuu edelleen mielellään printtiversioon.

– Yleensä laavaan lehden läpi ja luen mielenkiintoiset artikkelin. Minua kiinnostavat erityisesti TP-47:ää koskevat jutut, itsekin jalkapalloa pelaava Netta Kylli kertoi.

Putaan koulun kahdeksasluokkalaisia ei haittaisi, vaikka lehdessä olisi enemmänkin nuorten laatimia mielipidekirjoituksia.

– Jo nuorempana luin mielelläni yläkoululaisten mielipidekirjoituksia, Alma Keränen sanoi.

Kaikkien kahdeksasluokkalaisten äidinkielen yhtenä teemana on vaikuttaminen. Mielipidekirjoitus on siihen toimiva väline.

– Kun oppilaat kirjoittavat mielipidekirjoituksia, niin onhan ne hyvä saada julkaistaviksi. Oppilaat ovat motivoituneita kirjoittamaan mielipiteitä, kun he tietävät, että ne voivat tulla lehteen omalla nimellä, opettaja Jaana Angeria sanoi.

Aivan kaikki oppilaat eivät halua juttujansa lehteen.

– Muutama oppilas joka luokasta on sitä mieltä, ettei omaa kirjoitelmaa saa laittaa lehteen. Ilmeisesti osa ei ole löytänyt sopivaa aihetta tai aihe on sen verran arka, että oppilas ei halua sitä laajaan tietoisuuteen, ainakaan omalla nimellään, Jaana Angeria kertoi.

Putaan koululla on aiemmin ilmestynyt oma Maanpuoli-niminen lehti, mihin oppilaat saivat kirjoittaa omia juttujaan. Angeria halusi saada tämänkin jälkeen oppilaiden kirjoituksille näkyvyyttä.

– Kun lehden julkaiseminen lopetettiin, saimme palstatilaa Pohjolan Sanomista ja sen jälkeen Lapin Kansasta. Kirjoitukset asemoidaan samalle aukeamalle, mikä nostaa ne yksittäisiä kirjoituksia paremmin esiin, Jaana Angeria sanoi.

Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen kiittelee Putaan koulun oppilaita ja opettajia aktiivisuudesta.

– Kirjoituksista ei ole toimituksiin tullut kovinkaan paljon palautetta. Uskon, että kirjoitukset kiinnostavat nuorta sukupolvea, kun nuoret pääsevät omaäänisesti kertomaan omista asioistaan, Kokkonen kertoo.

Putaan koululaisetkin ovat huomanneet, että kaikki heidän kirjoitukset eivät päädy lehden sivuille.

– Kirjoituksia karsitaan normaalien kriteerien mukaan, Antti Kokkonen muistuttaa.