Mainos

Puh­das­ta vettä

-

Kuinka monta kertaa olet tämän päivän aikana käyttänyt puhdasta vettä? Piditkö vesihanan auki koko ajan vai muistitko välillä sulkea? Tiedätkö, kuinka paljon vettä kodissasi kuluu kuukaudessa tai päivässä? Tämä on helppo tarkistaa vesimittarista. Saisitko pikku muutoksilla mittarin lukemaa pienemmäksi, säästäisit rahaa ja luontoa?

Entä tiedätkö, kuinka paljon vettä on kulunut ylläsi olevien vaatteiden tekemiseen? Esimerkiksi puuvillan kasvattamiseen ja vaatteiden värjäämiseen ja käsittelyyn tarvitaan paljon vettä.  Myönnän, että minulla on liikaa vaatteita, enkä käytä niitä loppuun asti, vaan ostan uusia turhamaisuuttani, se ei ole kovin ekologista. Ekologisinta olisi käyttää vaatteet kunnolla loppuun ja suosia kierrätystä, kirpparilta tekee usein hyviä löytöjä etenkin lapsille. Mutta pesukoneeseen joutuvat meillä helposti myös puolipitoiset vaatteet, vaikka pelkkä tuuletus ja tahran poistaminen riittäisi ja säästöä tulisi luomakunnalle ja omaan kukkaroon.

Valinnat ruokakaupassa eivät ole nekään yhdentekeviä, jos haluaa huomioida ympäristöasiat. Lähiruoka ja ruokahävikin minimointi on ekoteko. Vastuuntuntoinen ystäväni kertoi lopettaneensa rakastamiensa avokadojen syömisen, koska niiden vesijalanjälki kuormittaa liiaksi luomakuntaa ja hänen omatuntoaan. Enemmän voisin itsekin kiinnittää huomiota kulutustottumusteni ekojalanjälkeen, tehdä asiassa parannusta.

Elämme kirkkovuodessa paastoaikaa, siihen liittyy jo kymmenennen kerran myös valtakunnallinen Ekopaasto-kampanja. Ekopaaston tarkoituksena on innostaa suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Tekemään epäitsekkäitä tekoja luomakunnan hyväksi. Tänä vuonna ekopaaston teema on puhdas vesi.

Vesi on elämän lähde ja elinehto. Ilman puhdasta vettä ei ole elämää. Tämän vuoden ekopaasto haastaa meitä vaalimaan vettä ja suojelemaan vesistöjämme, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaista vesistöistä. Jokaisen suomalaisen kulutustottumuksesta jää veteen jälki. Kuinka suuren jäljen haluamme jättää?

Tuuli Kapraali

kappalainen

Ekopaasto

www.ekopaasto.fi