Pöyk­kö­län 50-vuo­tias kuusi etsii si­sa­ruk­siaan – Minne is­tu­tet­tiin ko­ti­kuu­sia vuonna 1967?

Kotiseutuyhdistys Totto kaipaa tietoja Rovaniemelle vuonna 1967 istutetuista kuusista, jotka juhlistivat Suomen itsenäisyyttä

Muistatko olleesi juhlavissa kuusen istuttajaisissa jossakin päin Rovaniemeä vuonna 1967?

Jos muistat tai olet kuullut juttuja tilaisuudesta, sinulla saattaa olla tietoja, joita kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto kaipaa. Yhdistys nimittäin etsii tietoja Rovaniemen alueelle vuonna 1967 istutetuista kotikuusista, jotka aikanaan juhlistivat Suomen itsenäisyyden 50-vuotistaivalta.

Toton viestintätoimikunnan puheenjohtaja Marketta Harju-Autti kertoo, että kuusia on sekä entisen maalaiskunnan että kaupungin alueilla.

"Niitä on istutettu yksityisille pihoille ja eri yhteisöille. Koulut ovat myös olleet keskeisiä paikkoja."

Alkuperäinen itsenäisyyden kuusi kasvaa Helsingin Kaivopuistossa. Se on kylvetty vuonna 1917, ja sen siemenistä on kasvatettu kotikuusia, joita on myyty eri puolille Suomea. Itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna kotikuusia istutettiin kymmeniätuhansia, Rovaniemellekin useita.

Harju-Auttin mukaan Rovaniemen vuoden 1967 kotikuusista on hämmästyttävän vähän tietoa. Valtakunnallisesti tietoja on kerätty jo parin vuoden ajan, ja nettipalvelussa on sitä varten karttakin.

"Mutta se on jännä, että siinä kartassa Rovaniemi on ihan tyhjä. Esimerkiksi Ranualta on ilmoitettu kuusia ja muualtakin Lapista, mutta Rovaniemeltä ei", Harju-Autti sanoo.

Yksi Rovaniemen kotikuusista tosin on varmassa tiedossa. Se nimittäin kasvaa Toton ylläpitämän Rovaniemen kotiseutumuseon rannan puoleisessa päädyssä, ja sen tarinasta muistuttaa sen kylkeen kiinnitetty laatta: "Kotikuusi istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana".

Kotikuusi 1967 -sivuston mukaan kuusia ja niihin liitettäviä laattoja myi SOK eli Suomen osuuskauppojen keskusliitto. Jotkut kaupat myös lahjoittivat kuusia esimerkiksi kouluille.

Totto on saanut jo jonkin verran tietoja Rovaniemen kuusista, ja Harju-Autti kertoo, että hänen kotikylällään Auttissa on ainakin yksi tällainen kuusi.

Tiedossa on myös, että joitakin kuusia on kaadettu rakennustöiden vuoksi. Näin on Harju-Auttin mukaan käynyt ainakin Sinetän kansalaiskoulun ja Katajarannan koulun pihaan istutetuille kuusille. Sinetän kotikuusesta saatiin tieto Lapin Kansa uutisarkistosta.

"Kuulin viime viikolla, että tuo kuusi olisi tuhoutunut tien alle, mutta tilalle olisi istutettu uusi", Harju-Autti kertoo.

Totto toivoo tietoja sekä vielä pystyssä olevista että mahdollisesti jo kaadetuista kuusista. Kaikissa kuusissa ei välttämättä ole muistolaattaa, mutta toisaalta jostakin voi löytyä laatta, vaikka itse kuusi olisi jo hävitetty.

Tästä on kyse

Tiedätkö kotikuusen?

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto kerää tietoja Rovaniemen alueella vuonna 1967 istutetuista kotikuusista.

Kotikuuset ovat vuonna 1917 istutetun, Helsingin Kaivopuistossa kasvavan itsenäisyyden kuusen jälkeläisiä.

Tietoja ja kuvia voi lähettää osoitteeseen Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi tai rovaniementotto@gmail.com.

Ilmoituksia pyydetään 31.1.2017 mennessä.

Tiedustelut, puh. 040 845 3576.

Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 kuusiperinne jatkuu tulevaisuuden kuusien istuttamisella.