Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Popp sysäsi Ranskan EM-fi­naa­lis­ta – Pallo viimein Saksan verk­koon, mutta hur­ja­vi­rei­nen tähti sii­vit­ti jouk­kueen­sa Wemb­leyl­le

Sunnuntaina kihelmöivä EM-huipennus: Saksa hakee yhdeksättä mestaruuttaan, kotijoukkue Englanti jahtaa ensimmäistään.

Sheffield/Milton Keynes
Alexandra Popp oli pitelemätön Saksan kaataessa Ranskan EM-turnauksen välierissä.
Alexandra Popp oli pitelemätön Saksan kaataessa Ranskan EM-turnauksen välierissä.
Kuva: Tolga Akmen

Saksa on yhden epäonnistuneen turnauksen jälkeen jälleen maanosan huipulla naisten jalkapallossa. Keskiviikkoillan EM-välierässä se kaatoi Alexandra Poppin maaleilla Ranskan 2–1, ja kohtaa sunnuntaina EM-finaalissa Englannin Lontoon Wembleyllä.

Popp vei Saksan johtoon 40. minuutilla. Ranska tuli kuitenkin tasoihin vielä ennen taukoa Saksan omalla maalilla, kun Kadidiatou Dianin veto kimposi Saksan maalivahti Merle Frohmsin selästä verkon perukoille. Maali oli ensimmäinen Saksan verkkoon näissä kisoissa tehty. Hurjavireinen Popp oli lopulta kuitenkin liikaa Ranskalle, hän puski 2–1-voittomaalin ottelun 76. minuutilla.

Popp on tehnyt maalin kisojen jokaisessa viidessä Saksan ottelussa. Hän on kisojen maalipörssissä kuudella osumallaan jaetulla kärkipaikalla Englannin Beth Meadin kanssa. Popp sivusi EM-ennätystä viidellä peräkkäisellä maaliottelullaan. Ranskalaislegenda Michel Platini pääsi maalin makuun viidessä peräkkäispelissä miesten EM-lopputurnauksessa vuonna 1984.

Poppin, 31, tarina on melkoinen. Hän palasi pelikentille maaliskuussa oltuaan sivussa kymmenen kuukautta polvivammojen takia. Jos turnaus olisi pelattu viime kesänä, kuten alun perin piti, Popp olisi hukannut EM-saumansa. Kuten hukkasi kaksi edellistä EM-turnausta, pahojen nilkkavammojen takia.

"Tunnen puhdasta ylpeyttä"

Saksa hakee sunnuntaina yhdeksättä mestaruuttaan naisten EM-jalkapallossa. Se voitti kuusi peräkkäistä EM-kultaa 1995–2013, mutta edellisissä kisoissa viisi vuotta sitten ikiaikainen naisjalkapallon mahti karsiutui jo puolivälierissä. Englanti puolestaan jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan, sillä on tilillään kaksi EM-finaalitappiota (1984 ja 2009).

– Tunnen puhdasta ylpeyttä tästä saavutuksesta ja näistä pelaajista, numerosta 1 numeroon 23. Olemme tehneet niin kovasti töitä ja meistä on tullut niin tiivis porukka, tuemme kaikki toinen toistamme. Ansaitsimme tämän voiton, Saksan päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg hehkutti EM-kisasivustolla.

Ranska pelasi ensimmäistä kertaa naisten EM-välierissä. Vastus oli debytanteille liikaa, mutta puolustaja Selma Bacha vakuutti, että tulevaisuudessa Ranskalla on sanansa sanottavana mestaruustaistossa.

– Saksa ei yllättänyt, tiesimme heidän tulevan kovalla intensiteetillä. He olivat tehokkaita, toisin kuin me. Otamme tästä opiksi. Ja voimme olla ylpeitä tästä matkastamme, kukaan ei odottanut meidän yltävän välieriin. Ensi kerralla ollaan sitten finaalissa, Bacha totesi Canal+-kanavalle EM-kisasivuston mukaan.