Po­li­tiik­ka kiin­nos­taa edel­leen – lai­tos­mies ja kun­nal­lis­neu­vos Jorma Lammin mie­les­tä kau­pun­gin­joh­ta­jan ei tar­vit­se olla puo­lue­si­don­nai­nen

Jorma Lammi asuu nykyisin Purolan senioritalossa.
Jorma Lammi asuu nykyisin Purolan senioritalossa.
Kuva: Jouni Valikainen

Palvelukeskus Purolan palvelukeskuksessa asuva ja 8.10. 88 vuotta täyttävä Jorma Lammi seuraa edelleenkin tarkalla silmällä päivän politiikkaa; sekä paikallista että valtakunnallista. Näinhän kunnallisneuvoksen arvonimen saaneen miehen pitääkin tehdä.

Lammin huoneen seinälle on ripustettu kehyksissä oleva taulu, joka on päivätty vuodelle 1992. Siihen on kirjoitettu silloisen tasavallan presidentin Mauno Koiviston myöntämänä kunnallisneuvoksen arvonimi Jorma Lammille. Allekirjoittajana on myös pääministeri Esko Aho.

– Tuo nimitys tuli minulle yllätyksenä ja arvostan sitä. Neuvoksen arvonimeä minulle olivat anoneet Kemin kaupunki, seurakunta ja Kemin sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö.

Omia arkistojaan läpi käydessään Lammin käsiin oli osunut A4-arkki omista luottamustoimista. Luottamustoimet eivät mahtuneet yhdelle arkille vaan kaikkiaan niitä oli kuusi kappaletta. Kunnallisneuvoksen arvonimi tuli oikeaan paikkaan.

Yksi tärkeimmistä luottamustoimista oli Kemin kaupunginvaltuuston johtaminen valtuustokausina 1989-1992 ja 1993-1996. Lammi jätti valtuustotyöskentelyn 16.12.1996 ja oli siihen mennessä toiminut valtuustossa 24 vuotta vuosina 1973-1996 eri tehtävissä.

Valtuustokausiin mahtuu varmasti monia mielenkiintoisia tapahtumia, joista yksi oli puheenjohtajan ja silloisen kaupunginjohtajan Juhani Leinon välit.

– Sain ryhmiltä kiitosta puheenjohtajana toimimisestani. En esiintynyt suurena johtajana, vaan esitin asiat asioina. Korkeimmat virkamiehet arvostelivat minun toimintatapojani ja Leinon Jussi tarjosi minulle lopputiliäkin. Lehdessä oli taannoin kirjoitus, missä mainittiin, että esimerkiksi minun ja Mikko Ekorren puheenjohtajakausilla ei ollut epäselvyyttä siitä, johtavatko kuntaa luottamushenkilöt vai kaupunginjohtaja.

Lammi on lukenut kirjoituksia Kemin nykyisen kaupunginjohtajan Tero Nissisen siirtymisestä Saloon.

– Olen tavannut Nissisen pariin otteeseen. Hän on aivan inhimillinen kaveri. Mielestäni kaupunginjohtajan olisi hyvä olla poliittisesti sitoutumaton, niin silloin hän olisi kuntalaisten yhteinen johtaja.

Kemi on vasemmistolainen kaupunki. Sitä se oli vahvasti jo Jorma Lammin puheenjohtajakausilla. Lammin mielestä vasemmistolaisesta politiikasta on ollut hyötyä kuntalaisille.

– Päällimmäisinä asioina mieleen tulevat työllisyys ja sosiaalipolitiikka. Kaupunki on työllistänyt vaikeinakin aikoina kuntalaisia, joskus ehkä jopa liikaakin. Sosiaalipolitiikan lähtökohtana on ollut, että jokaisesta kuntalaisesta pidetään huolta. Nämä toimet ovat tietenkin vieneet kaupungilta rahaa ja Kemille on tullut velkaa. Kuntien pitää pyrkiä saamaan menot ja tulot tasapainoon. Veroprosentin nostollakin tulee jossakin vaiheessa katto vastaan.

Kemi on panostanut viime vuosikymmeninä matkailuun. Jorma Lammi toimi Oy Jäänmurtaja Kemi Icebreakerin varapuheenjohtajana 1980- ja 1990-luvuilla.

– Jäänmurtaja Sammon osto kaupungille matkailukäyttöön vuonna 1987 oli oikea päätös. Se oli Leinon Jussilta hyvä idea. Rovaniemen suuntaan menee suurin osa Lapin turisteja, mutta onneksi myös Sampo houkuttelee Kemiin matkailijoita.

Jorma Lammi viettää syntymäpäiviään lastensa ja näiden jälkikasvunsa parissa.

– Kahden vuoden kuluttua on vuorossa isommat juhlat, kun täytän 90 vuotta, Jorma Lammi sanoo.