Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Poliisi uskoo Ke­mi­haa­ras­sa ka­don­neen pa­ris­kun­nan me­neh­ty­neen – "Viit­taa ek­sy­mi­seen ja hy­po­ter­miaan"

Poliisi arvioi, että Kemihaarassa kadonnut iäkäs pariskunta on menehtynyt. Heidän hätäetsintänsä lopetettiin torstaina.

–Sitä se tarkoittaa, kun hätäetsinnät lopetetaan, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs sanoo.

–Lähdimme etsintöihin viikon takamatkalta eikä heillä havaintojen mukaan ollut sellaisia varsinaisia retkeilyvarusteita mukanaan, Ijäs sanoo.

Kadonneiden etsinnät aloitettiin sunnuntaina, jolloin katoaminen tuli ilmi. Edellinen havainto kadonneista oli tehty yli viikko aiemmin.

Keskiviikkona juuri ennen pimeän tuloa etsijät löysivät maastosta kadonneiden vaatteita ja heille lainatut retkeilytarvikkeet. Ijäksen mukaan vaatteiden löytyminen viittaa hypotermiaan. Etsintöjä kohdennettiin vielä torstaina löytöpaikan läheisyyteen, mutta kadonneita ei löytynyt.

Ijäksen mukaan katoamisessa on selkeästi kyse eksymisestä. Viimeisin havainto pariskunnasta on lauantailta 16.9. Tuolloin maastossa liikkunut mies oli opastanut eksyneen oloista pariskuntaa reitille, jolta ei pitäisi eksyä.

Hän oli myös lainannut pariskunnalle retkeilytarvikkeita ja sopinut, että ne palautetaan Kemihaaraan.

–Heille oli annettu kartta ja kompassi ja piirretty karttaan reitti selkeää polkua pitkin Kemihaaraan. Siinä mielessä eksyminen on hieman erikoista, Ijäs pohtii.

Katoaminen tuli ilmi viikkoa myöhemmin siksi, että suunnistustarvikkeita lainannut mies kyseli Kemihaarassa tavaroidensa perään. Tuolloin pariskunnan käytössä ollut matkailuauto löytyi Kemihaaran pysäköintialueelta.

Maastokohtaamisesta saatujen havaintojen mukaan pariskunnalla ei ollut varsinaista retkeilyvarustusta. Ijäksen mukaan havainto viittaisi siihen, että heidän ei ollut tarkoitus yöpyä maastossa.

Vaatteet ja tarvikkeet löydettiin noin viiden kilometrin päästä Kemihaarasta. Ijäs kertoo, että löydön perusteella pariskunta olisi ehtinyt taittaa noin puolet siitä matkasta, jota heitä oli neuvottu kulkemaan.

Varusteet eivät löytyneet polun varrelta, vaan syrjässä reitiltä.

Vaikka viranomaiset ovat lopettaneet kiireellisenä hätäetsinnän, alueelle jää yhä joukko vapaaehtoisia etsijöitä. Myös poliisi palaa etsittävälle alueelle.

Tästä on kyse

Hypotermia

Hypotermialla tarkoitetaan normaalin ruumiinlämmön laskua ja tästä aiheutuvia muutoksia elimistössä. Lämpö laskee henkilön jouduttua kylmään veteen, mutta Suomessa yleistä on myös lumihankeen tuupertuminen. Hypotermia uhkaa myös maastoon eksyneitä ja puutteellisissa oloissa eläviä vanhuksia.

Tajuissaan olevan henkilön ruumiinlämmön laskiessa alle 34 asteen tajunnantilassa alkaa esiintyä häiriöitä ja voimakkaita lihasvärinöitä. Arvostelukyky heikkenee ja henkilö voi jopa alkaa vähentää vaatetustaan. Alle 30 asteen hypotermia jo voi aiheuttaa tajuttomuuden. Lämpötilan edelleen laskiessa lihakset alkavat jäykistyä, ja sydän ja hengitys pysähtyvät alle 25 asteen lämmössä.

Lähde: Duodecim