Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Län­si-Poh­jas­sa todettu yh­dek­sän uutta tar­tun­taa, Sal­las­sa 76 pro­sent­tia väes­tös­tä on saanut en­sim­mäi­sen ro­kot­teen, Suo­mes­sa 752 uutta tar­tun­taa

Mainos

Poh­joi­sen oma jäätelö ja tuore kahvi kruu­naa­vat lä­hi­pik­ni­kin

Koskenrannan rantakatu Rovaniemellä tarjoaa mahdollisuuden nautiskella jokimaisemista aivan keskustan tuntumassa. Se on oivallinen paikka myös eväsretkelle.

Arctic Ice Cream Factoryn Saana Yli-Tepsa ja Kaamos Kahvipaahtimon Juho Kuure tuovat eväspöytään parhaat herkkunsa.
Arctic Ice Cream Factoryn Saana Yli-Tepsa ja Kaamos Kahvipaahtimon Juho Kuure tuovat eväspöytään parhaat herkkunsa.

Huoleton piknikkori koostuu paikallisten leipomoiden leivästä, mehevistä ja päällyksistä, sekä marjoista ja raikkaista juomista. Pohjanhovin kohdalla sijaitseva Arctic Ice Cream Factoryn jäätelökioskilta voi hakea jälkiruuaksi jäätelön ja kahvin, sekä lainata piknikviltin rantakoivujen alle levitettäväksi.

Lähiruokaa metsistä ja laitumilta

Rieskapaikan mehevä leipä tarjoaa hyvän alustan tervolalaisen Niemisen tilan lämminsavuhärälle. Tuomo ja Rosa Niemisen isännöimä Niemisen tila oli alkujaan Tuomon vanhempien maitotila. Kun sukupolvenvaihdoksen aika tuli, päätettiin siirtyä lihakarjankasvatukseen. Vuonna 2017 rakennettiin uudet tilat ja lihakarja pääsee nyt jaloittelemaan halutessaan jopa metsässä.

– Karjanpidossa menemme eläinten hyvinvointi edellä.

Häränliha leikataan ja jalostetaan tuotteiksi 20 kilometrin päässä Niemisen tilalta sijaitsevassa Meän lihan jalostamossa. Paikallisilla tiloilla kasvatetun lihan lisäksi Meän lihalla savustetaan juustoa, joka toimii maukkaana makuparina lähileikkeleelle. Juomaksi sopivat vaikkapa Lapin Panimon kivennäisvedet.

Lähipiknikin jälkiruokana toimivat kesän marjat ja paikallinen jäätelö. Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöt valmistetaan Louella omassa maitoalan laitoksessa, jonne maito tulee samasta pihapiiristä. Marjoja ostetaan paikallisia poimijoita suosien, ja muita luonnonantimia toimittaa rovaniemeläinen Annelin Yrtit & Karkit.

– Valmistamme kaikki jäätelöt alusta asti itse ja luomme jäätelöitä pohjoisen metsän aarteista ja lapsuuden parhaista makumuistoista. Jäätelöitä valmistaessamme emme oikaise, vaan sulatamme suklaata, soseutamme marjoja ja raastamme sitruunankuorta. Toffeeta keitetään kermaa ja voita säästämättä, Saana Yli-Tepsa Arctic Ice Cream Factorysta kertoo.

Paras kahvi on tuoretta

Eväshetkeen kuuluu myös kahvi. Jäätelökioskilla tarjoillaan Rvaniemellä paahdettua Kaamos Kahvipaahtimon kahvia aina tuoreena.

– Paras kahvi on vastapaahdettua ja -jauhettua, toteaa Juho Kuure Kaamos Kahvipaahtimosta.

Kesäkahviksi Juho suosittelee Yötön yö -sekoitusta.

– Se on keskipaahtoinen, mukavan raikas kahvi etiopialaisista ja perulaisista luomupavuista, hän kuvailee.

Kuure selvittää aina tarkoin, millaisissa olosuhteissa pavut kasvavat.

– Pyrin käyttämään luomu- tai mahdollisimman luonnonmukaisesti kasvatettuja papuja. Jos pavuilla ei ole sertifikaattia, otan asiasta selvää muuten. Se vie aikaa, mutta kannattaa.

Infoboksi

Osta paikallista

  • Arctic Ice Cream Factoryn jäätelökioski on auki Pohjanhovin rannassa säiden salliessa päivittäin läpi kesän. Jäätelöitä myydään alueen ruokakaupoissa ja ravintoloissa.
  • Kaamos Kahvipaahtimon kahvia voi ostaa muun muassa suoraan paahtimolta, Arctic Design Shopista, Mandragorasta ja paahtimon omasta verkkokaupasta.
  • Meän lihalla on kylmätiskit Rovaniemen Prismassa ja Sinetän K-Marketissa.
  • Niemisen tila toimittaa häränlihaa alueen ravintoloihin.
  • Rovaniemen REKO-lähiruokajakelusta ja Tilalta.fi-verkkokaupasta löydät jäätelön, kahvin, naudanlihan lisäksi paikallisia vihanneksia, poronlihaa, ruisleipää, kananmunia ja kalaa. Valikoima vaihtelee sesongeittain.