Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Poh­jois-Ma­ke­do­nia pot­kai­si Italian ulos MM-jal­ka­pal­los­ta toista kertaa pe­rät­täin

Portugali kaatoi Turkin ja pelaa MM-kisapaikasta ensi viikolla Pohjois-Makedoniaa vastaan.

Helsinki/Palermo
Pohjois-Makedonian Aleksandar Trajkovski hiljensi maalillaan italialaiskatsomon Palermossa.
Pohjois-Makedonian Aleksandar Trajkovski hiljensi maalillaan italialaiskatsomon Palermossa.
Kuva: CARMELO IMBESI

Hallitseva Euroopan mestari Italia on karsiutunut jalkapallon miesten MM-kisoista toista kertaa perättäin. Pohjois-Makedonia järkytti italialaiset ottamalla jatkokarsinnan välierässä 1–0-voiton vieraissa.

Ottelu Palermossa oli jo menossa jatkoajalle maalittomassa tilanteessa, kun Aleksandar Trajkovski iski Pohjois-Makedonian voittoon lisäajan toisella minuutilla. Roberto Mancinin valmentama ryhmä buuattiin ottelun jälkeen ulos stadionilta.

Nelinkertainen maailmanmestari Italia jäi ulos myös vuoden 2018 MM-turnauksesta, silloinkin jatkokarsinnassa. Se ei koskaan ennen ole karsiutunut kaksista MM-kisoista putkeen. Ennen näitä kisoja Italia jäi ulos MM-turnauksesta viimeksi vuonna 1958.

Karsiutuminen on tällä kertaa erityisen suuri järkytys, sillä pelaajamateriaaliltaan Italialla on yksi maailman parhaista joukkueista, ja vain reilut puoli vuotta sitten se juhli Euroopan mestaruutta kaadettuaan EM-finaalissa Englannin. Viimeisen kolmen vuoden aikana Italia oli ennen tätä kärsinyt vain yhden tappion.

Suora MM-kisapaikka luisui kuitenkin käsistä, kun Italia jäi karsintalohkonsa viimeisessä ottelussa 0–0-tasapeliin Pohjois-Irlannin vieraana. Sveitsi pääsi livahtamaan lohkovoittoon ja Italia joutui jatkokarsintaan, jossa se oli ylivoimainen ennakkosuosikki Pohjois-Makedoniaa vastaan.

"Suurin pettymykseni"

Italia hallitsi odotetusti ottelua, mutta oli tehoton luomaan maalintekopaikkoja. Se joutui maksamaan tästä lopussa kovan hinnan, kun seuratasolla Saudi-Arabiassa pelaava ja aiemmin myös Palermoa edustanut Trajkovski ampui matalan laukauksen takakulmaan rangaistusalueen ulkopuolelta ohi Italian tähtivahdin Gianluigi Donnarumman.

– Aivan niin kuin heinäkuu (EM-kulta) oli urani paras asia, tämä on suurin pettymykseni... Olen todella surullinen pelaajieni puolesta, päävalmentaja Mancini kertoi RAI-kanavalle.

– On vaikea puhua ottelusta, jossa meillä oli 40 laukausta ja heillä vain yksi tai kaksi. Minä olen valmentaja, ja kun asiat menevät jalkapallossa pieleen, se on valmentajan syy, joten minä olen vastuussa.

Alle kahden miljoonan asukkaan Pohjois-Makedonia ei ole koskaan selviytynyt MM-kisoihin, ja ensimmäistä kertaa se esiintyi arvokisoissa viime kesän EM-turnauksessa, jossa se hävisi kaikki ottelunsa. Pohjois-Makedonia eteni yllätysvoitollaan ensi viikolla pelattavaan C-polun karsintafinaaliin, jossa se pelaa MM-kisapaikasta Portugalia vastaan.

– Meillä oli kaksi laukausta ja voitimme ottelun. Me voitimme kuin italialaiset italialaisia vastaan, Pohjois-Makedonian päävalmentaja Blagoja Milevski hehkutti.

Turkki hukkasi tilaisuutensa

Cristiano Ronaldon tähdittämä Portugali selviytyi karsintafinaaliin lyömällä kotonaan Portossa Turkin 3–1.

Portugali johti avauspuoliajan jälkeen 2–0 Otavion ja Diogo Jotan maaleilla, mutta Burak Yilmaz toi Turkin maalin päähän 65. minuutilla. Kymmenisen minuuttia ennen loppua Turkki sai loistavan tasoitusmahdollisuuden, kun sille vihellettiin videotarkistuksen jälkeen rangaistuspotku. Yilmaz ampui kuitenkin pilkun yli maalin, ja Matheus Nunez viimeisteli lopussa Portugalin 3–1-voittolukemat.

Kestomenestyjä Portugali hakee ensi viikolla Pohjois-Makedoniaa vastaan jo kuudetta perättäistä MM-lopputurnauspaikkaansa. Turkki sen sijaan ei ole selviytynyt MM-kisoihin sitten vuoden 2002, jolloin se ylsi pronssille.

Ruotsin MM-unelma elää

Paikat karsintafinaaleihin ottivat torstai-iltana myös Ruotsi ja Wales.

Ruotsi löi kotikentällään Solnassa Tshekin jatkoajan jälkeen 1–0. Ottelun varsinainen peliaika oli maaliton, mutta Robin Quaison teki Ruotsin voittomaalin jatkoajalla.

Ruotsi kohtaa ensi viikolla B-polun karsintafinaalissa Puolan, joka selviytyi suoraan jatkoon, koska sen vastustajaksi arvottu Venäjä suljettiin kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta Ukrainan sodan takia.

Wales voitti välieräottelussaan Cardiffissa Itävallan 2–1. Real Madridin supertähti Gareth Bale teki Walesin molemmat maalit. Wales joutuu odottamaan omaa karsintafinaaliaan kesään asti, sillä C-polun toinen välierä Skotlanti–Ukraina siirrettiin kesäkuulla Ukrainan sodan vuoksi.

Wales on yltänyt MM-turnaukseen vain kerran, vuonna 1958.

MM-kisat pelataan Qatarissa marras-joulukuussa.