Pi­ka­pu­he­lu: Mikä ro­mu­ka­sa on talon pihalla Ruot­ta­las­sa?

Tornion Ruottalassa on ihmetelty omakotitalon pihalle jätettyä isoa roskaläjää.
Tornion Ruottalassa on ihmetelty omakotitalon pihalle jätettyä isoa roskaläjää.
Kuva: Henripekka Kallio

Tornion Ruottalassa on omakotitalon pihalla iso romukasa, joka on käynyt lukijoiden silmiin. Poikkeuksellisen suurta läjää ei voi olla huomaamatta Ruottalantieltä. Pihalla on lojunut jo aikaisemminkin monenlaista tavaraa. Talossa ei ole tällä hetkellä asukkaita.

Meri-Lapin ympäristöpalvelujen ympäristöpäällikkö Aapo Mäenpää miksi Ruottalassa on iso romukasa omakotitalon pihalla?

- Kiinteistön omistaja on aikoinaan kerännyt tavaraa ja jättänyt ne pihalle. Pihalta on viety tavaraa pois syksyn 2019 aikana ja jäljelle jäänyttä tavaraa on kasattu yhteen läjään.

Mitä tavaraa tässä kasassa on?

-  Asukkaan keräämää sekalaista tavaraa, muun muassa huonekaluja, vaatteita, kodinkoneita, keittiötavaraa, koneita ja laitteita. Ilmeisesti asukkaalla on ollut tarkoitus hyödyntää keräämäänsä tavaraa.

Onko Meri-Lapin ympäristöpalvelut yrittänyt kehottaa kiinteistön omistajaa siivoamaan pihansa?

-  Meri-Lapin ympäristöpalvelut on ollut yhteydessä kiinteistön omistajaan ensimmäisen kerran vuonna 2016 asian tiimoilta. Asiassa on nyt pakkokeinoon liittyvä kuuleminen käynnissä ja asiat etenevät lain mukaisessa järjestyksessä.

Mikä laki määrittelee minkälaisessa kunnossa piha saa olla?

-  Jätelaissa on roskaamiskielto (72 §). Ympäristöön ei saa muun muassa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua muun muassa epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa.

Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslaissa on määräys rakennuksen ja sen ympäristön kunnossapidosta (166 §). Rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Miten Meri-Lapin ympäristöpalvelut ja ympäristölautakunta voivat puuttua sotkuisiin pihoihin, jos kiinteistön omistaja ei tee mitään asialle useista kehotuksista huolimatta?

-  Viranomaiset voivat käyttää pakkokeinoina uhkasakkoa ja teettämisuhkaa.

Onko miten yleistä, että ympäristönsuojeluviranomainen puuttuu tällaisiin pihoilla oleviin jätekasoihin?

- Ensinnäkin on hyvin harvinaista, että näin suuri jätemäärä kertyy yhden talon pihalle. Ympäristönsuojeluviranomainen, joka siis käyttää julkista valtaa, joutuu puuttumaan tämän tyyppisiin tapauksiin muutaman kerran vuodessa. Näin ”rehevää” tapausta en vaan satu muistamaan.