
Mitä tekee pianonsoitonopettaja, kun oppilas kohtaa teknisiä haasteita? Lapin musiikkiopiston pianonsoitonopettaja Maiju Roine on keksinyt siihen yhdenlaisen ratkaisun.
– Joskus vaaditaan tietynlaisia kappaleita, että kehitystä tapahtuu. Siksi sävellän itse kappaleita oppilaideni testattavaksi. Osa niistä on kehitetty nimenomaan teknisten haasteiden tueksi, hän kertoo.
Koska luovuus on tärkeä osa Roineen työnkuvaa, ei omien sävellysten hyödyntäminen opetustarkoituksessa ole hänestä mitenkään tavatonta. Päinvastoin. Se on luontaista jatkumoa työlle pianonsoiton opettajana.
– En ole koskaan ajatellut, että tässä minä nyt sävellän. En ole edes opiskellut säveltämistä. Kappaleet syntyvät helposti ja kuulostavat itse asiassa vaikeammilta kuin mitä ne oikeasti soitettaessa ovat. Uskon sen motivoivan myös oppilaita, hän arvelee.
Vähän säveltäjän vikaa
Suomussalmelta kotoisin olevan Roineen ammatillinen tie alkoi Rovaniemeltä heti musiikkipedagogiksi valmistumisen jälkeen vuonna 2007. Silloin hän sai viransijaisuuden Lapin musiikkiopistosta.
– Sijaisuuden päätyttyä arvelin tulevani takaisin, jos saisin vakituisen viran. Olen kotoisin Kainuusta, joten pohjoinen vetää puoleensa, Roine perustelee.
Välissä hän loi uraa eri puolilla Suomea opettaen pianonsoittoa muun muassa Tampereen musiikkiakatemiassa, Valkeakosken musiikkiopistossa ja Porin Palmgren -konservatoriossa. Vuonna 2015 odotettu virka avautui. Siitä lähtien Roine on toiminut Lapin musiikkiopiston pianonsoiton ja vapaan säestyksen opettajana sekä säestäjänä – niin, ja ehkä sittenkin ihan vähän myös säveltäjänä.
Lapin pianoseuran sihteerinäkin toimivan Roineen sävellyksiä on esitetty pitkin matkaa useissa yhteyksissä, kuten Nuorten pianokatselmuksessa ja Lapin pianoseuran ja Lapin musiikkiopiston Pianopäivässä viime vuonna. Eniten elementissään kappaleet ovat kuitenkin opetustarkoituksessa, opettajien ja oppilaiden ilona.
– Olen ollut iloisesti yllättynyt siitä, että sekä oppilaat että kollegat ovat arvostaneet sävellyksiäni. On hauskaa kuunnella, kun kollega opettaa oppilaalleen kappaleitani seinän takana, Roine naurahtaa.
Kahdeksan vuodenaikaa
Muutettuaan takaisin pohjoiseen, Roine sai tietää jotain yllättävää: Lapissa vuodenaikoja onkin kahdeksan neljän sijaan. Se inspiroi säveltämään lisää.
– Kun huomasin, että materiaalia oli kasassa aika iso satsi, ajattelin, että voisi olla kiva kuvailla Lapin vuodenaikoja omien sävellysten kautta, Roine taustoittaa.
Ei aikaakaan kun hän keräsi rohkeutensa ja lähetti kokoelman kustantamoon. Onni suosi rohkeaa: Kustantamo Sulasol ry oli halukas kustantamaan teoksen. Kahdeksan vuodenaikaa ja muita pianokappaleita näki päivänvalon tammikuussa.
– Sävellykset ovat lapsille suunnattuja ja kuvaavat pohjoista ympäristöä. Vihkosessa yhdistyvät lapsille suunnattu kuva- ja säveltaide. Näyttävästä kuvituksesta vastaa rovaniemeläinen kuvataiteilija Lotta Vuorma, jonka taidetta olen aina ihaillut, Roine kehuu.
Maiju Roine
Lapin musiikkiopiston pianonsoiton ja vapaan säestyksen opettaja, ja säestäjä vuodesta 2015.
Opettanut pianonsoittoa ja vapaata säestystä muun muassa Porissa Palmgren-konservatoriossa, Tampereen musiikkiakatemiassa sekä Valkeakosken musiikkiopistossa.
Kotoisin Suomussalmelta.
Aloitti pianonsoiton opinnot Kainuun musiikkiopistossa.
Valmistui musiikkipedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2007 pääaineenaan pianonsoitto. Opiskellut laajasti myös vapaata säestystä.
Tehnyt opinnäytetyönsä vapaan säestyksen pedagogiikasta.
Lapin pianoseura ry:n perustajajäsen ja sihteeri.
Harrastukset: luonnossa liikkuminen, lukeminen, pianokappaleiden säveltäminen lapsille.
Salaiset vuoret on osoittautunut Kahdeksan vuodenaikaa ja muita pianokappaleita -vihkosen ykköshitiksi. Mutta miksi vuoret ovat salaiset? Sitä Lapin musiikkiopiston pianonsoitonopettaja Maiju Roine kysyy oppilailtaan.
– On kiinnostavaa keskustella oppilaiden kanssa kappaleiden nimistä ja tunnelmista. Se ruokkii mielikuvitusta ja auttaa kehittämään myös soittotaitoa, Roine tietää.
Vihkosen sivut on kuvitettu akvarellipainotteisin kuvituksin, joiden takana on rovaniemeläinen kuvittaja ja kuvataideopettaja Lotta Vuorma. Vahva pedagoginen tausta ja syvä ymmärrys lasten maailmasta loivat kestävän pohjan naisten väliselle yhteistyölle.
– Tässä projektissa yhdistyivät kaikki tärkeimmät asiat eli taide, luonto, Lappi ja musiikki. Kuultuani Maijun säveltämät kappaleet, ihastuin niihin heti, Vuorma kuvailee.
Vuorman kuvituksissa ei värejä ole suotta säästelty.
– On hienoa saada väripilkkuja mustavalkeisiin nuottivihkoihin. Se ilahduttaa pianistia ja tuo kappaleiden tunnelmaan visuaalisuutta, kuvittaja perustelee väri-ilottelua.
Lapin luontoa ja vuodenaikoja sävellysten ja kuvitusten siivin kuvaileva vihkonen ilmestyi tammikuussa. Vihkosia on saatavilla Lapin pianoseuralla ja Korundissa.