Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Pet­tu­rei­ta, pe­do­fii­le­jä ja saa­ta­nan­pal­vo­jia –  Netin syö­ve­reis­sä syn­ty­nyt QA­non-sa­la­liit­to­teo­ria leviää Trumpin kan­nat­ta­jien kes­kuu­des­sa

Salaliittoteorian mukaan Venäjä-tutkinnan todellisena kohteena ovatkin vallankaappausta hautovat Hillary Clinton ja Barack Obama

Yhdysvalloissa uusi salaliittoteoria on saanut näkyvyyttä presidentti Donald Trumpin kannattajien keskuudessa. Muun muassa Washington Post uutisoi Trumpin kampanjatilaisuudessa viime viikolla nähdyistä mielenosoittajien kylteistä, joihin oli kirjoitettu kirjain Q.

Kirjain viittaa internetin 4chan-keskustelupalstalla syntyneeseen QAnon-salaliittoteoriaan. Se väittää muun muassa, että erikoissyyttäjä Robert Mueller ei todellisuudessa tutkikaan Trumpin kampanjan Venäjä-kytköksiä, vaan Barack Obaman, Hillary Clintonin ja liikemies George Sorosin johtamaa salaliittoa, jonka tavoitteena on vallankaappaus Yhdysvalloissa.

Teorian keskiössä on keskustelupalstalle kirjoittava Q-nimimerkkiä käyttävä ihminen, joka esiintyy Trumpin hallinnon sisäpiirin jäsenenä. Nimimerkki aloitti kirjoittamisen lokakuussa 2017.

Q kirjoittaa palstalle arvoituksellisia ja monitulkintaisia sanarimpsuja, jotka seuraajien mukaan ennustavat Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikan tapahtumia. Ennustukset ovat jääneet toteutumatta.

Tom Hanksia väitettiin pedofiiliksi Youtubessa

Q-käyttäjän viestien ja niiden tulkinnan pohjalta on kasvanut laaja ja polveileva salaliittoteoria, jossa demokraattipoliitikkoja sekä korkeita virkamiehiä syytetään vallankaappausyrityksen ohella myös pedofiiliringin pyörittämisestä.

Osana teoriaa pedofiliasta on syytelty myös näyttelijä Tom Hanksia. Pedofiilisyytöksiä levittäneet videot nousivat hetkellisesti näyttelijää koskevien hakutulosten kärkeen videopalvelu Youtubessa, kertoi Guardian heinäkuun lopulla.

QAnonia pidetään vuonna 2016 levitetyn Pizzagate-salaliittoteorian perillisenä. Kyseisen teorian mukaan Hillary Clinton oli mukana pedofiiliringissä, joka liittyi Washingtonissa sijaitsevaan Comet Ping Pong -pizzeriaan.

Teorian innoittama Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva mies saapui joulukuussa 2016 Comet Ping Pongiin aseistautuneena ja laukaisi aseensa ravintolan sisällä.

Trumpin myrskypuheet innoittivat

Salaliiton vaiheita seuranneen New York Magazinen mukaan QAnon-salaliittoon viitataan myös nimellä "The Storm" eli Myrsky. Nimitys viittaa Donald Trumpin viime vuoden lokakuun alussa tekemään monitulkintaiseen lausahdukseen, jonka mukaan tuolloin elettiin "tyyntä myrskyn edellä".

Trumpin lausunnon merkitys jäi arvoitukseksi, mutta netin salaliittopalstoilla sen uskottiin tarkoittavan lähestyvää demokraattipoliitikkojen ja korruptoituneiden viranomaisten massapidätystä.

Joidenkin kannattajien mukaan useat huippudemokraatit ovat jo salaa pidätettyjä ja joutuvat kantamaan seurantapantaa nilkassaan. Villeimmissä teorioissa demokraatit ovat paitsi maanpettureita ja pedofiilejä, myös saatananpalvojia.