lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pe­sis­tuo­ma­roin­ti ke­hit­tää omaa la­ji­tun­te­mus­ta – pieni yleisön rea­goin­ti kuuluu asiaan, mutta siihen ei tuo­ma­rin tar­vit­se kiin­nit­tää huo­mio­ta

Simossa oli alkamassa F-ikäisten alueturnaus, jossa alle 10-vuotiaat mittelivät Pohjoisen alueen paremmuudesta. Koronan vuoksi turnausmuotoista tapahtumaa ei totisesti pystytty pelaamaan ellei tuomariorganisaatio ollut kunnossa.

Ensimmäiseen otteluun Iin Urheilijat – Oulun Lippo oli Simon Kirin tuomarivastaava Teppo Haapaniemi nimennyt pelituomariksi Topi Haapaniemen, syöttötuomariksi Nico Lammassaaren ja kakkospesätuomariksi Joona Nivan. Seuraavassa ottelussa osat vaihtuivat. Kolmos- ja takarajatuomarit tulivat vierailevilta joukkueilta.

Poikien mielestä tuomaritoiminta on mukavaa hommaa, kun pääsee läheltä katsomaan ja samalla ratkaisemaan eri pelitilanteita. Samalla oppii sääntötuntemusta itse enemmän, joita voi hyödyntää myös itse pelaajana.

– Pesäpallon sääntöviidakko on sen verran vaikeaa, etteivät kaikki aikuisetkaan pelaajat tunne niitä oikeaoppisesti. Sitä varten on kehitetty eri tasoiset tuomarikorttikoulutukset. Mielestämme kaikkien pelaajien olisi hyvä suorittaa jonkin asteinen tuomarikortti, se kehittäisi samalla lajia, painottavat pojat.

elituomarin tehtäviin kuuluu suorittaa joukkueiden välillä ns. hutunkeitto tai tööläys, miten sen jokainen haluaa nimetä. Topi Haapaniemi varmentaa kumpi voittaa ja pääsee valitsemaan sisä- vai ulkopelin aloituksessa.
elituomarin tehtäviin kuuluu suorittaa joukkueiden välillä ns. hutunkeitto tai tööläys, miten sen jokainen haluaa nimetä. Topi Haapaniemi varmentaa kumpi voittaa ja pääsee valitsemaan sisä- vai ulkopelin aloituksessa.

Nico Lammassaaren mielestä tuomarointi on mukavaa, vaikka joskus tulee tehtyä virheitäkin. Virheistä oppii parhaiten, joten niitä ei kannata pelätä.

– Jos syöttö- tai pesätuomareilla tulee jokin virhe, yleensä niistä neuvotellaan yhdessä, ja pelituomari on aina lopullisesti se, joka ratkaisee tilanteet, Nico kertoo.

Joona Niva kannustaa kaikkia junioripelaajia lähtemään mukaan tuomaritoimintaan. Kun säännöt oppii, tuntuu itsestäkin, että on paremmin kiinni itse pelissä pelaajana.

– Tuomarointi on mukava tapa tappaa aikaa. Kun pääsee läheltä peliä seuraamaan, oma pelisilmäkin kasvaa. Ja mikä parasta näkee itsensä muiden yläpuolella, hyväntuulinen Niva virnistelee.

Joona Nivan, Topi Haapaniemen ja Nico Lammassaaren mielestä tuomarointi on niin kivaa ja opettavaista, että kaikkien pelaajien olisi hyödyllistä tulla toimintaan mukaan.
Joona Nivan, Topi Haapaniemen ja Nico Lammassaaren mielestä tuomarointi on niin kivaa ja opettavaista, että kaikkien pelaajien olisi hyödyllistä tulla toimintaan mukaan.
Kuva: Paavo Veittikoski

Topi Haapaniemi ei myöskään pelkää virheitä. Pieni yleisön reagointikin kuuluu asiaa, johon ei hänen mukaansa kannata kiinnittää enemmälti huomiota.

–Pinja-siskoni kulki tuomaroimassa eri pelejä ja kävi kaikki leirit, ja omakin kiinnostus alkoi herätä. Tämä on kivaa hommaa. En ole vielä ihan varma tällä hetkellä jatkanko aina superin tuomariksi asti, miettii Haapaniemi tulevaisuuttaan.

Kaikkien kolmen tuomarin mielestä pelituomarin tehtävät ovat kaikkein mukavimpia. Syöttötuomarin tehtävä on se vaikein, jossa on paljon asioita, joita joutuu ottamaan huomioon. Syöttötuomari saa eniten negatiivistakin palautetta.

Niin alue- kuin valtakunnalliset tuomarileirit ovat pojille mieluisia. Niissä opetetaan niin käytännössä kuin myös teoriassa sääntötuntemusta. Leireiltä saa uusia tuttavia ja siellä syntyy hyviä kaverisuhteita ympäri Suomen.

Poikia harmittaa koronan vuoksi kaikkien leirien peruuntuminen tältä vuodelta.

Nyt meneillä olevassa turnauksessa jokaisella oli kaksi peliä tuomittavina. Myöhemmin päivällä tyttöjen peleissä olivat vuorossa tyttöjen tuomaroinnit.