Pel­ko­sen­nie­mel­lä kiis­te­ly kou­lus­ta ja päi­vä­ko­dis­ta jatkuu

Pattitilanne Pelkosenniemen valtuustossa laukesi myöhään tiistai-iltana, kun Pyhätunturin palo- ja pelastuslaitoksen lisärakentamista koskeva tammikuinen valtuustoaloite palautettiin äänestyksen (7–3, yksi tyhjä) jälkeen valmisteluun. Tavoitteena on selvittää, sopisivatko rakennettavat lisätilat päivähoidon tarpeisiin ja kuntalaisten kokoontumispaikaksi.

Kunnanhallituksen pohjaesityksen takana olivatAnnika Kostamo (yl.sit), Antti Oikarinen (vas.) ja Elina Suopanki (kesk.). Sen mukaan asiaa ei selvitetä, koska investointeihin varatut määrärahat ylittyisivät. Anu Laukkanen (yl.sit.) äänesti tyhjää.

Uutta valmistelua kannattivat Joni Aho (yl.sit.), Heikki Honkanen (kesk.), Ahti Isojärvi (kesk.), Jani Jaakkola (kesk.), Tero Luoma-aho (kesk.),Pekka Nyman (vihr.) ja Pentti Pyykönen (yl.sit.).

Tauko olikin äänestyksen jälkeen tarpeen, sillä valtuustosalin yleisölehteri oli kokouksen alusta lähtien viimeistä tuolia myöten täynnä. PuheenjohtajaJani Jaakkola sai tehdä töitä tosissaan pysyäkseen mukana kokousta jatkettaessa, sillä kesäkuisen kouluhankkeen uudelleen käsittelyä koskevan valtuustoaloitteen käsittely kirvoitti tulisia kommentteja.

–Valtuusto ei ole tässä vaiheessa se foorumi, jossa selvityksiä esitetään, totesiLaukkanen, kun Pentti Pyykönen ehdotti, että valtuutetut kuuntelisivat selvitystä Loipposet oy:n tarjouksesta koulun rakentamisesta Pyhätunturiin.

Kirkonkylä ja Pyhätunturi vastakkain

Jaakkola antoi keskustelun jatkua, mutta päätti valtuutettujen kuulemisen jälkeen määrätä tauon. Osa valtuutetuista poistui salista ja Juha Wiskari esitteli lyhyesti laatimansa selvityksen ja kannanottonsa käsiteltävään asiaan.

Kokous jatkui tasan kello 20, eikä mielipiteiden sinkoilu kirkonkylän ja Pyhätunturin valtuutettujen kesken loppunut. Polarisoitumista ei enää voi estää, mutta kompomissien hakeminen oli kaukana, vaikka osa valtuutetuista myönsi, että kehitys on alkanut jo kauan aikaa sitten.

Pyykönen esitti, että asia palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi ja nimettäisiin työryhmä viranhaltijoista, mutta myös Wiskarin laatima vertailu huomioitaisiin.

Kannatusta tuliIsojärveltä ja Luoma-aholta, mutta keskustelua jatkettiin pitkään kulkien syrjäkyliltä syrjäpoluille.

Jaakkola ilmaisi huolensa kuntakeskuksen kuolemasta, jos koulu siirtyisi tunturiin. Pekka Nyman yritti palauttaa keskustelua oikeille urille muistuttaen, että nyt käsitellään aloitetta.

Tuloveroprosentiksi 22,25

Lähes tunnin keskustelun jälkeen äänestettiin, ja kunnanhallituksen esitys voitti (6–5), joten eriäviä mielipiteitä kirjattiin useita. Pyykösen esitystä kannattivat hänen lisäkseen Isojärvi,Honkanen, Luoma-aho ja Nyman.Aho, Jaakkola, Kostamo, Laukkanen,Oikarinenja Suopankikannattivat ehdotusta, jonka mukaan selvitystä ei ryhdytä tekemään, eikä aloitetta oteta käsittelyyn.

Yleisöstä suurin osa poistui paikalta pykälän käsittelyn jälkeen, sillä pettymys oli suuri.

Salla toivotettiin valtuustossa tervetulleeksi Koillis-Lapin ympäristöterveydenhuoltoon, ja Nyman halusi mukaan vielä lisäyksen siitä, että resurssit on turvattava ja saatettava tehtävien edellyttämälle tasolle. Päätettiin myös esiselvityksen tekemisestä kunnan valmistautuessa sote-uudistukseen, ja siihen varattiin 19 000 euroa.

Tuloveroprosentiksi valtuusto päätti 22,25 prosenttia, yleiseksi kiinteistöveroksi 1,5 prosenttia, vakituiset asuinrakennukset 0,75 ja muut 1,75 prosenttia. Rakentamattomasta rakennuspaikasta maksetaan ensi vuonna neljä prosenttia kiinteistöveroa, ja yleishyödylliset yhteisöt vapautetaan maksuista kokonaan.

Kokouksen viime metreillä valtuusto sai ilmoituksen Jaakkolan ja Suopankin erosta keskustan valtuustoryhmästä. Heidän perustamansa uusi ryhmä on nimeltään Pelkosenniemen kylät -valtuustoryhmä.

Valtuuston kokous päättyi kello 21.32.

Edit 21.56: Juttua päivitetty kauttaaltaan.