kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Pe­kin­gin ki­sa­kor­keus on Jasmi Joen­suun entinen asuin­kor­keus – ro­va­nie­me­läis­hiih­tä­jä on tyy­ty­väi­nen, jos kauden lopussa edel­leen hy­myi­lyt­tää

Rovaniemeläinen Jasmi Joensuu aloittaa olympiatalven viikonvaihteessa Vuokatissa.
Rovaniemeläinen Jasmi Joensuu aloittaa olympiatalven viikonvaihteessa Vuokatissa.
Kuva: Ruka Nordic

Hiihtäjä Jasmi Joensuu on merkinnyt neljää kisaa kalenteriinsa Pekingin olympialaisten kohdalle. Hymyilevä ja puhelias urheilija ei juttele kuitenkaan liian kovaan ääneen olympiakauden tavoitteistaan.

– Sprintti, perinteisen kymppi, pariviesti ja viesti, 25-vuotias rovaniemeläinen kertoi viime viikon perjantaina Hiihtoliiton mediapäivässä Helsingissä.

– Nuo matkat on mietitty, että ne voisivat olla kisamatkat. Se naulautuu myöhemmin, mitä siellä hiihdän vai hiihdänkö mitään. Minulle on neljä hyvää matkaa, jos kaikki menee täydellisesti.

Denverin yliopistossa opiskellut ja hiihtänyt Joensuu ehdittiin tuomita jo menetetyksi lupaukseksi Suomessa, mutta kotimaahan paluun jälkeen hän yllätti sprintin SM-pronssilla talvella 2020. Viime talvena hän opiskeli maailmancupin kiertämistä ja arvokilpailuja.

Joensuulla on ässä hihassaan, kun olympialadut sijaitsevat noin 1 800 metriä meren pinnan yläpuolella.

– Pekingin kisakorkeus on oikeastaan sama, missä asuin neljä vuotta Denverissä. Kolmen leirin kokemuksien perusteella kroppa on toiminut hyvin. Sopeutumisen jälkeen olen päässyt tekemään kisanomaisia harjoituksia korkeuksissa, hiihtäjä avasi harjoituskauden leireiltä saatuja kokemuksia.

Kirittäjiä riittää

Viime kauden perusteella Joensuun paikan olympiajoukkueessa pitäisi olla selvä, mutta Pekingin kisoihin on vielä kolme kuukautta. Kotimainen kausi käynnistyy lauantaina Suomen cupilla Vuokatissa, joten näyttöjen antaminen kilpaladuilla alkaa jo nyt.

Maailmancup käynnistyy kuun lopussa Rukalla.

– Nyt mennään testien suhteen ennätysvauhdissa ja aikataulussa, mutta kuuta ei tavoitella taivaalta. Olen tehnyt asioita sen eteen, että tulokset paranisivat. Olen kovasti luottavainen kauden alla, että kaikki sujuu hyvin, Joensuu sanoi.

Liikaa ei saa innostua. Ylikuntoa, ylirasitusta ja sairasteluja pitää vältellä, että hiihtäjä olisi kauden parhaassa iskussa helmikuussa.

Joensuu myöntää, että panokset ovat aiempaa kovemmat. Viime talvena hän onnistui hyvin uransa ensimmäisissä arvokilpailuissa ja sai paikan 4x5 kilometrin viestijoukkueesta. Joensuu avasi hyvin viestin, joka päättyi Suomen MM-pronssiriemuun.

– Luon itse odotuksia, mutta myös muidenkin osalta tulee paineita. Näen sen kaikin puolin hyvänä, koska se motivoi treenaamaan ja tekemään asiat kunnolla.

Tarkkoja tavoitteitaan hän ei suostu silti paljastamaan, vaikka esimerkiksi viestissä Suomi on yksi mitalisuosikeista.

– Tavoitteet ovat itsellä mielessä, mutta olen pitänyt sisälläni enkä ole kertonut kaikkea. En luo turhia paineita. Viestipaikka on edelleen tavoitteena, mutta meillä on tänä vuonna tosi kova joukkue. Kovia hiihtäjiä jää pihallekin. Sinne pitää päästä. Kisa kerrallaan ja sitten tulee mitä tulee.

Tuntematon latu

Olympialaiset ovat Joensuulle ensimmäiset, mutta kisapaikat ovat outoja muillekin. Maailmancupia ei Kiinassa päästy kisaamaan viime talvena.

– Ei kenelläkään ole enempää tietoa niistä laduista. Hyvä, että tulee uusia paikkoja, hiihtäjä kertoi ja mainitsi myös ulkomaanleireillä koettujen uusien paikkojen tuoneen uutta motivaatiota.

Mihin Joensuu on keväällä tyytyväinen?

– Jos keväällä vielä hymyilyttää yhtä paljon kuin nyt, niin sitten olen tyytyväinen. Eiköhän tuloskin ole sitten ollut sen mukainen.

TV2 näyttää Vuokatin Suomen cupia lauantaina klo 11.40 M/N, sprintit (v) ja sunnuntaina  klo 10.50 M/N, viestit.