Mainos

Peetu Mäkinen hakee tutusta ym­pä­ris­tös­tä uutta nousua ural­leen

Peetu Mäkinen on tuttu nimi rovaniemeläiselle urheiluväelle. Kaksi vuotta sitten lahjakas lentopalloilija lähti toiveikkaana Rovaniemeltä, mutta palasi keväällä takaisin Team Lakkapään riveihin. Raamikas nuorukainen ei ole vielä viimeistä sanaansa sanonut.

-

– Rautiosaaren koululta kaikki alkoi, olin tuolloin ehkä 5-vuotias. Isän ja veljien kanssa käytiin koulun salissa pelailemassa. Meillä oli oma salivuorokin aina lauantai-iltaisin. Otettiin peleissä mukavat saunahiet pintaan, 23-vuotias Peetu Mäkinen muistelee ensikosketuksiaan lentopalloon.

Lentopallo oli luonnollinen lajivalinta pitkänhuiskealle Mäkiselle. Vesa-isä muistetaan temperamenttisena Lapin Lukon ja Oulun Kiskon keskimiehenä. Lentopallon pariin päätyivät veljeksistä myös Ossi ja Jere.

– Yleensä isä ja Jere pelasivat Ossia ja minua vastaan. Ne olivat tasaisimmat jaot.

Kolmen veljeksen tie vei Rautiosaaren perhepeleistä Napapiirin Pallokettujen harjoituksiin ja sitä kautta miesten edustusjoukkueeseen. Ossi muutti myöhemmin opiskelujen perässä Tampereelle ja pelasi muutaman kauden Rantaperkiön Iskussa, nykyään 1-sarjaa Aitolahden Riennossa. Nuorin painos Jere edusti vielä viime kaudella Team Lakkapäätä, mutta siirtyi keväällä Kokkolan Tiikereihin.

– Kodilla on ollut iso merkitys omalle lentopallouralle. Tuskin olisin näin pitkällä, jos en olisi saanut sellaista tukea lähipiiriltä. Lentopallo oli kivaa, eikä maaseudulla ollut pienenä oikein muutakaan tekemistä.

– Oikeastaan vasta lukiossa huomasin, että tästähän voisi tulla enemmänkin kuin pelkkä harrastus. Aika monesta suunnasta tuli positiivista viestiä pelaamisestani.

-

Yksi uran käännekohdista oli keväällä 2013 Rovaniemellä järjestetty A-poikien SM-lopputurnaus, jossa NaPa voitti Suomen mestaruuden. Poikien maajoukkuevalmentaja Pekka Lahtinen bongasi Mäkisen turnauksesta nuorten maajoukkueeseen ja Meksikossa pelattaviin alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin.

– Aluksi junnumaajoukkue oli vähän toissijainen juttu, mutta valmentajat saivat minut vakuuttuneeksi, että minua oikeasti tarvitaan siellä. Olihan se hieno tunnustus.

Mäkisen ura jatkui melkoista nousukiitoa Team Lakkapään riveissä kausina 2014–16. Kutsu kävi myös maajoukkueeseen, ja mies vietiin Rovaniemeltä VaLePa Sastamalaan. Vieraassa ympäristössä ja kovempien paineiden alla peli ei enää kulkenutkaan kuin ennen. Oltiin epämukavuusalueella.

– Olin hieman sellainen stressaajatyyppi. Pelistä puuttui tasaisuus. Treeneissä tuli paljon hyviä pätkiä, mutta jään liikaa murehtimaan virheitä. Tässä suhteessa kaksi vuotta VaLePassa oli antoisaa aikaa. Sain seurata läheltä miten todelliset huiput, kuten Mikko Esko, Olli Kunnari ja Urpo Sivula käsittelevät paineet ja omat epäonnistumisensa. Nykyään osaan ottaa asiat rennommin.

Kaksi vuotta mestarijoukkueen kolmantena tai neljäntenä yleispelaajana riitti Mäkiselle, kun kentällä heitä on vain kaksi kerrallaan. Paluuta takaisin kotikonnuille ei tarvinnut tänä keväänä kauaa miettiä.

– Täällä saan olla oma itseni. Harjoituksissa voin unohtaa kaiken muun ja vetää koko ajan täysillä. Tuttu ympäristö ja tutut ihmiset auttavat asiaa todella paljon.

Lentopalloilija on yleensä uransa huipulla mieluummin 33- kuin 23-vuotiaana. Tämän myös Mäkinen on tiedostanut.

– En ajattele uraani liian pitkälle eteenpäin. Annan mieluummin itselleni tilaa kehittyä. Olen nähnyt sivusta, millaista on pelata ammattilaisena ulkomailla, mutta sen tunteen haluaisin myös itse kokea. Maajoukkue on sitten ajankohtainen, kun minulle on sinne jotakin annettavaa. Nyt nautitaan alkaneesta sarjakaudesta.

Infolaatikko

Team Lakkapää kohtaa sunnuntaina 30. syyskuuta lentopallon Mestaruusliigassa VaLePa Sastamalan. Ottelu alkaa Lapin Urheiluopistolla kello 17.00. Ennakkoliput voit ostaa kätevästi nettilippu.fi -palvelun kautta.