Tähtijuttu: Simosta löytyi van­hal­ta näyt­tä­vä pul­lo­pos­ti, mutta löy­tyi­si­kö sen lä­het­tä­nyt pik­ku-Oli­via?

Investointi: Täl­lai­nen on So­dan­ky­län uusi 20 mil­joo­nan euron koulu – op­pi­laat rie­muit­se­vat mo­ni­puo­li­ses­ta kou­lu­pi­has­ta

kolumni: Vii­vy­tel­lä­kö vai vil­liin­tyä? Mitä tehdä, jos pelkkä ajatus muu­tok­ses­ta pe­lot­taa?

Par­ve­lan Retu on vahva haas­ta­ja ku­nin­gas Evar­til­le – Suur­ta­pah­tu­man hevoset va­lit­tiin ensi kertaa pis­te­las­kun pe­rus­teel­la

Evartti on voittanut ravikuninkuuden kahtena vuonna peräkkäin.
Evartti on voittanut ravikuninkuuden kahtena vuonna peräkkäin.
Kuva: Hippos

Kuninkuusravit ravataan tänä vuonna Forssan Pilvenmäellä 29.–31. heinäkuuta. Keskiviikkona Forssan torilla julkistettiin ne 24 hevosta, jotka tavoittelevat seppelettä.

Rovaniemeläisen Talli Pajatson omistama ravikuningas Evartti, 11, puolustaa kruunuaan. Se voitti kuninkuuden korona-aikana kahdesti Seinäjoella peräkkäisinä vuosina ja hakee nyt kolmatta peräkkäistä titteliä, mutta 7-vuotias Parvelan Retu on tänä vuonna kova vastus poikkeuksellisen voitokkaana hevosena.

Muun kuninkuutta tavoittelevan joukon muodostavat Välkyn Tuisku, Veeran Poika, Kujanpään Jyräys, Vixeli, Enon Vilppi, Sheikki, Rokin Maxi, Herra Heinämies, H.V. Tuuri ja Uljas Suomalainen.

Tänä vuonna hevoset valittiin ensi kertaa pistelaskun pohjalta. Valinnassa käytettiin F1-kisat mieleen tuovaa pistetaulukkoa, jossa hevoset saivat pisteitä tietyissä lähdöissä sijoituksen mukaan. Pisterankingiin pisteet karttuivat kesäkuun alusta kertoimella 1,5, ja suuripalkintoisesta lähdöstä niitä sai eniten.

Uljas Suomalainen nousi kisaan

Suoraan kuninkuusravipaikkaan oikeutti sijoitus kärkikymmenikössä, jonka ulkopuolelta Kuninkuusravien päätoimikunnalla oli oikeus nostaa sijoilla 11 ja 12 olevien tilalle vähemmän pisteitä koonnut ravuri. Nostoihin tuli olla erityisen vahva perustelu, kuten poikkeuksellinen nousukunto tai menestys edellisen vuoden kilpailussa.

Koska oriiden rankingissa sijalla 12 olevaa Kartieria ei ilmoitettu kisaan nykykunnosta johtuen, sen tilalle nousi rankingin 13. sijalla ollut Uljas Suomalainen. Tammojen puolella kuningatarkisaan jatkavat suoraan pisterankingin 12 parasta.

– Perusteellinen keskustelu käytiin, mutta lopulta valinnat olivat todella helpot ja yksimieliset, Suomen Hippoksen raviurheilujohtaja Tomi Himanka totesi.

Suven Sametti kruunattiin viime kesänä ravikuningattareksi 6-vuotiaana sen juostua sijoitukset 2, 3 ja 2. Sitä lähimmäksi kokonaiskisassa sijoittuivat Ciiran Tähti, Lakan Leija, Hetviina, Liisan Tulilintu ja Taksvenla. Ne ovat mukana nytkin, kuten myös Vennelmon Varma. Tusinan täydentävät N.P. Liitotähti, Lily, Hulluduunari, M.A. Piste ja Varjonova.