”Pa­ras­ta on kun saa olla luova” - Pidetty per­he­päi­vä­hoi­ta­ja tekee mie­lel­lään töitä kotona

Taina Laakson pihassa olevista leikkipuistovälineistä on iloa myös lastenlapsille Saaralle (11), Reetalle (5), Veeralle (8) ja Ronille (4).
Taina Laakson pihassa olevista leikkipuistovälineistä on iloa myös lastenlapsille Saaralle (11), Reetalle (5), Veeralle (8) ja Ronille (4).
Kuva: Suvi Pirinen

Kesäkuun 21. päivä 60 vuotta täyttänyt Taina Laakso on aina ollut toimelias ja ehtivä nainen. Ansioluettelosta löytyy pitkä lista erilaisia työpaikkoja, joista melkein kaikki ovat olleet määräaikaisia omasta toiveesta.

– Minulla on varmaan sellainen rauhaton luonne, tai en tiedä mistä johtuu, mutta minusta on ollut kiva että on voinut tehdä useampia eri töitä, Laakso pohtii.

Nyt hän on kuitenkin viihtynyt jo kymmenen vuotta tämänhetkisessä työssään perhepäivähoitajana.

– Kyllä tuo lasten kanssa työskentely on se suurin motivaation lähde. He ovat niin omia persooniaan, luovia. Ja lapset ovat niin aitoja, eivät kaunistele asioita.

Hetasta kotoisin oleva Laakso syntyi kuopuksena kahdeksanlapsiseen perheeseen. Innostus tanssimiseen taisi syttyä jo ennen syntymää, sillä Laakso syntyi ennenaikaisesti juuri juhannustanssien aikaan.

– Kätilö sanoi, ettei vielä voi syntyä, mutta minähän synnyin. Minulla oli kiire tansseihin jo silloin varmasti.

Muistot lapsuudesta ovat miellyttäviä, Hetta oli turvallinen kasvuympäristö. Lastenhoitajan ura alkoi jo varhain, sillä jo teini-ikäisenä Laakso hoiti opettajien lapsia. Enontekiössä hän kävi vielä keskikoulun, mutta lukioon ei jääräpäinen tyttö suostunut lähtemään, vaikka äiti niin toivoikin. Laaksoa kiinnosti enemmän käsin tekeminen, joten hän suuntasi emäntäkouluun Kittilään vuodeksi.

Tornioon Taina Laakso muutti ensimmäisen miehensä perässä. Heille syntyi poika ja kolme tyttöä. Vuosien varrella Laakso on työskennellyt muun muassa kerroshoitajana, talonmies-siivoojana ja seurakunnan kerhoissa lastenohjaajana. Vuonna 2001 hän valmistui lastenhoitajaksi, mutta työskenteli vielä useita vuosia myyjänä ennen kuin aloitti perhepäivähoitajana 2009.

Kevään koulutuspäivien yhteydessä Laakso toteutti työparinsa ja hoitolasten kanssa Ötökkkämaan maatila -projektityön, jonka puitteissa valmistunut lato koristaa nyt lasten leikkihuonetta.
Kevään koulutuspäivien yhteydessä Laakso toteutti työparinsa ja hoitolasten kanssa Ötökkkämaan maatila -projektityön, jonka puitteissa valmistunut lato koristaa nyt lasten leikkihuonetta.
Kuva: Suvi Pirinen

Vaikka vuosia on kertynyt taas lisää, se ei ole aktiivisen naisen vauhtia hidastanut. Laakso kertoo sisustavansa melkein jatkuvasti, sisällä talossa vaihtuvat sisustus ja värit säännöllisin väliajoin. Juuri eilen on maalattu keittiön kaapin ovet. Puutarhan hoito on tärkeä harrastus kesäisin, lisäksi Laakso pyöräilee ja lenkkeilee.

Musiikki on myös tärkeä osa elämää, Laakso nauttii karaoken laulamisesta ja tanssimisesta. Pihaan on tällä hetkellä suunnitteilla tanssilava 60-vuotisjuhlia varten. Karaokelaitteet on jo viritetty sisälle.

– Kyllä sitä varmasti on vähän turhankin aktiivinen välillä, voisi välillä ihan vain ollakin menemättä koko ajan pää kolmantena jalkana joka paikkaan. Mutta kun sitä on niin idearikas, niin ne ideathan täytyy tietenkin toteuttaa. Onneksi avomieheni Raimo on niin tekevä, että aina kun minä keksin jonkun höpötysjutun, niin hän kyllä toteuttaa sen, Laakso nauraa.

Yksi esimerkki tästä on pihassa olevat leikkipuistovälineet, mitkä Laakso hankki kaupungilta, kun kaupunki purki niitä vanhoilta leikkikentiltä. Leikkivälineet maksoivat vain muutamia euroja, ja avomies kunnosti ne.

Perhepäivähoitajan työssä Taina Laakso pitää erityisesti siitä, että päivän kulun voi suunnitella aika vapaasti itse, kunhan tietystä päivärytmistä pidetään kiinni. Hän pitää myös siitä, että voi tehdä töitä kotonaan.

– Voi katsoa, minkälainen ilma siellä on, eikä tarvitse välttämättä lähteä mihinkään. Ajattele, että työt tuodaan sinulle kotiin asti. Varmaan kuitenkin parasta tässä työssä on, kun saa olla luova. Ja lapsilta tulee aivan ihania ideoita.

Tällä hetkellä järjestellään kovasti syntymäpäiväjuhlia, joita vietetään sukulaisten ja lähimpien ystävien kanssa 60-luvun teemalla. Sen suurempia tulevaisuuden suunnitelmia Laaksolla ei vielä ole.

– Samalla lailla mennään, ja katsotaan mitä elämä tuo tullessaan, Laakso sanoo.