Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pal­ve­lu­se­te­lit käyt­töön so­te-alueil­la

Palvelusetelillä pienetkin sote-yritykset voivat tarjota osaamistaan suomalaisten palveluihin uusilla sote-alueilla. Setelistä hyötyvät niin asiakkaat, palveluntuottajat kuin sote-alue, koska seteli lisää palveluvalikoimaa ja samalla asiakkaan vapautta valita. Seteli onkin oiva väline jonojen lyhentämiseksi, kun korona-aika on kasvattanut hoitovelkaa.

Yrittäjät esittääkin, että palvelusetelit otetaan kunnolla käyttöön uusilla hyvinvointialueilla. Asia on tulevien sote-päättäjien käsissä. Käytännössä palveluseteli on julkisen sektorin myöntämä maksusitoumus, joka korvaa yrityksen tuottamasta palvelusta ennalta määrätyn kustannuksen.

Palvelusetelin käyttö on edelleen vähäistä. Sen osuus oli vain 1,15 prosenttia kaikista sote-menoista 2020. Palveluseteli on varsin tehokas tapa tuottaa palveluita. Jos julkinen sektori laskisi hintalappunsa samoilla perusteilla kuten yksityinen sen joutuu tekemään, kävisi selväksi yksityisen sektorin tapa tuottaa kustannustehokkaasti palveluja.

Sote-alueille tarvitaan välittömästi yhtenäinen ja läpinäkyvä laskentamalli, jolla yksityisen ja julkisen hintaa voidaan vertailla läpinäkyvästi ja palvelusetelin arvo määräytyisi oikein.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.