Palvelusetelillä pienetkin sote-yritykset voivat tarjota osaamistaan suomalaisten palveluihin uusilla sote-alueilla. Setelistä hyötyvät niin asiakkaat, palveluntuottajat kuin sote-alue, koska seteli lisää palveluvalikoimaa ja samalla asiakkaan vapautta valita. Seteli onkin oiva väline jonojen lyhentämiseksi, kun korona-aika on kasvattanut hoitovelkaa.
Yrittäjät esittääkin, että palvelusetelit otetaan kunnolla käyttöön uusilla hyvinvointialueilla. Asia on tulevien sote-päättäjien käsissä. Käytännössä palveluseteli on julkisen sektorin myöntämä maksusitoumus, joka korvaa yrityksen tuottamasta palvelusta ennalta määrätyn kustannuksen.
Palvelusetelin käyttö on edelleen vähäistä. Sen osuus oli vain 1,15 prosenttia kaikista sote-menoista 2020. Palveluseteli on varsin tehokas tapa tuottaa palveluita. Jos julkinen sektori laskisi hintalappunsa samoilla perusteilla kuten yksityinen sen joutuu tekemään, kävisi selväksi yksityisen sektorin tapa tuottaa kustannustehokkaasti palveluja.
Sote-alueille tarvitaan välittömästi yhtenäinen ja läpinäkyvä laskentamalli, jolla yksityisen ja julkisen hintaa voidaan vertailla läpinäkyvästi ja palvelusetelin arvo määräytyisi oikein.