Pal­ve­lu­jen ke­hit­tä­mi­nen on yksi kohde, mihin Ruo­ka-Ai­tas­sa käy­te­tään Ruo­ka­vi­ras­ton tu­ki­eu­ro­ja

K-Market Ruoka-Aitta on Karungin ainoa elintarvikekauppa.
K-Market Ruoka-Aitta on Karungin ainoa elintarvikekauppa.

Ruoka-Aitta Karungin kauppiaspariskunta Karoliina ja Teijo Pyykönen eivät aluksi tahtoneet uskoa, että Ruokavirasto lähtee tukemaan syrjäseudulla sijaitsevia lähikauppoja 11 000 eurolla. Tuelle löytyy K-Market Ruoka-Aitassa, kuten muissakin lähikaupoissa, varmasti rahareikiä.

– Laitteiden huoltoon menee suuri osa tuesta. Niiden korjaaminen on yllättävän kallista. Myös uusien palvelujen kehittämiseen tarvitaan euroja, Teijo Pyykönen kertoo.

Yhtenä uutena palveluna asiakkaille voi tulevaisuudessa tulla verkkokauppa-asiointi. Monista muista K-Marketeista on tullut verkkokaupasta hyviä kokemuksia.

– Verkkokauppa voi toimia monilla eri tavoin. Asiakas voi tehdä ostokset netissä ja noutaa ne kaupastamme valmiiksi pakattuna. Olemme myös miettineet, voisiko ruokakassit toimittaa asiakkaalle. Karungissa on paljon vanhempaa väestöä eikä kaikilla ole autoa käytössä, Karoliina Pyykönen miettii.

Ruoka-Aitta ei ole pelkkä vähittäistavarakauppa. Kaupasta saa posti- ja pakettipalvelut. Ruoka-Aitan tiloissa on veikkauspiste ja Alatornion apteekin palvelupiste. Nestekaasua tarvitsevat löytävät liikkeestä haluamansa tuotteen.

– Olemme viritelleet matkahuollon kanssa yhteistyötä. Toivottavasti tämä haave toteutuu, Karoliina Pyykönen sanoo.

Ruoka-Aitta on Karungin ainoa ruokakauppa. Tuskin kukaan karunkilainen haluaisi, että kauppa poistuisi kyläkuvasta.

– Jos kauppa tai koulu loppuu kylältä, se on kova isku koko kyläyhteisölle. Urheiluseurat ja kyläyhdistykset pitävät koulun ja kaupan ohella kylän elävänä. Pienessä kylässä pitää viedä yhdessä asioita eteenpäin, kauppiaspariskunta sanoo.

Ruoka-Aitan tavaravalikoima on laaja, mutta osa kyläläisistä käy hoitamassa ostoksia myös Tornion keskustassa ja Haaparannalla.

– Siirtymää on luonnollisesti kaupunkiin, mutta koen että kyläläiset kannattavat kyläkauppaa. Tämähän on yksi kyläläisten kohtaamispaikka, Karoliina Pyykönen kertoo.

Kesä on Ruoka-Aitalle parasta aikaa.

– Kesäasukkaat saapuvat kuntaan ja tulevat asiakkaiksemme. Myös osa turisteista hakee tuntureille mennessä eväät meiltä. Joillekin matkaajista siitä on muodostunut jo perinne. Ei meitä haittaisi, vaikka lauantain vaihtopäivänä yhä useampi asiakas pysähtyisi Karunkiin, Karoliina Pyykönen toivoo.

Ruoka-Aitta työllistää kauppiaspariskunnan lisäksi 4-6 työntekijää.