Pals­ta­vil­je­lyl­le tulee Sii­ka­kan­kaal­le lisää tilaa - "Tänne voisi ke­hi­tel­lä erään­lai­sen siir­to­la­puu­tar­han ja pals­ta­vil­je­lyn vä­li­mal­lin"

Meri-Lapin Nuoret Töihin yhdistyksen aktiivi Juha Taanila tarkistaa, miten viljelypalstoille asennettu käsipumppu on selvinnyt talven pakkasista.
Meri-Lapin Nuoret Töihin yhdistyksen aktiivi Juha Taanila tarkistaa, miten viljelypalstoille asennettu käsipumppu on selvinnyt talven pakkasista.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemissä Siikajärventien päässä maisema muuttuu kaupunkimaisesta luonnonläheiseksi miljööksi. Linnut pitävät aamulla omaa konserttiaan, sorsauros etsii vieressä virtaavasta Vähä-Ruonaojasta puolisoaan ja joutsenet hakevat laskeutumispaikkaa. Meri-Lapin Nuoret Työhön ry:n ylläpitämälle palstaviljelylle olisi vaikea löytää parempaa paikkaa Kemin kaupungin kupeesta vain pyöräilymatkan päässä keskustasta.

Vielä toukokuun alkupäivinä osaa palstoja peittää lumikerros. Jotkut ovat levittäneet omien vuokraamiensa palstojen päälle mustat muovit, jotta maa sulaisi nopeasti ja varsinainen viljely pääsisi käyntiin. Lumen seasta löytyy myös jätöksiä, jotka ovat jääneet sinne viime syksynä.

– Näiden lisäksi jotkut ulkopuoliset tuovat tänne kodeistaan hylkäämiään tavaroita. Pitää tilata vaihtolava, jotta alue saataisiin siistiin kuntoon, Meri-Lapin Nuoret Työhön ry:n aktiivi Juha Taanila kertoo.


Yhdistys vuokrasi vanhan peltomaan kaupungilta 2011. Nyt kaupunki vuokrasi yhdistykselle lisäpeltoa, mihin halukkaat voivat perustaa oman 10x10 metrin palstansa.

– Täällä on aiemmin ollut 26 valmista palstaa, joista muutama on vapaana. Nyt tänne tulee parikymmentä palstaa lisää, Juha Taanila kertoo katsauskierroksellaan.

Varsinaisesta siirtolapuutarhasta ei kannata puhua. Ei ainakaan vielä.

– Yhtenä haaveenamme on saada aikaan kokeilu, missä palstoille tuotaisiin muutama mökki. Tänne voisi kehitellä eräänlaisen siirtolapuutarhan ja palstaviljelyn välimallin.

Joitain rakennelmia palstalla jo  on. Kulkua helpottamaan on teetetty Lappian opiskelijoilla puusillat, paikalla on bajamaja sekä käsipumppu, jolla nousee helposti vettä Vähä-Ruonaojasta. Yhdistys lainaa myös möyhintä, johon vuokraaja hommaa itse polttoaineen.

– Jonkinlainen työmaakoppi ja varasto sopisivat paikalle, jotta voisimme palkata motivoituneen nuoren henkilön talkkariksi. Jos yhdistyksellä olisi rahaa, niin paikan kehittämismahdollisuudet olisivat laajat, Taanila haaveilee.

Palstan kausivuokra on ainoastaan 20 euroa. Aina se ei ole peittänyt edes kaikkia yhdistykselle palstaviljelystä koituvia kuluja.


Palstoilla kuulee kesäisin suomen kielen lisäksi burmaa. Burmalaiset maahanmuuttajat ovat ottaneet palstaviljelyn omaksi asiakseen.

– On tosi hienoa, että burmalaiset ja suomalaiset viljelevät naapureina esimerkiksi perunoita, juureksia, salaattia, herneitä ja yrttejä. Viljelyskulttuuri on erilainen, joten osapuolet saavat oppia toisiltaan.

Juha Taanila pitää burmalaisia ahkerina viljelijöinä.

– Burmalaiselle kun antaa kuokan, niin hän jalostaa vanhan peltotilkun nopeasti hyväsatoiseksi palstaksi. Kesäisin burmalaisperhe pienistä lapsista mummiin ja ukkiin saakka viihtyy palstalla koko päivän. He pyöräilevät palstalle ja valmistavat siellä ruuan, kunnostavat viljelmiään ja nauttivat olostaan luonnon keskellä, Juha Taanila tietää kertoa.

Juha Taanila on itse tavattavissa viljelyspalstalla maanantaina 25.5. kello 17 lähtien. Hänen kauttansa voi muulloinkin kysellä tietoja palstojen vuokraamisesta.

Yhdistyspohjalta palstaviljelijäksi
Jouni Valikainen

Kemin kaupungilla on menossa hanke, jonka tavoitteena on aloittaa ympärivuotinen kaupunkiviljely ja luoda paikallinen malli hävikkiruuan hyödyntämiseen. Yhtenä osasena tähän liittyy kartoitus siirtolapuutarhan perustamiseksi.

– Tarkoituksena on selvittää, saadaanko Kemiin perustettua yhdistys, joka hallinnoi siirtolapuutarhatoimintaa. Kaupunki kartoittaa siirtolapuutarhaan sopivia kohteita ja vuokraa maat mahdollisesti perustettavalle yhdistykselle, hankkeen projektipäällikkönä pääsiäisen jälkeen aloittanut Heidi Nikkilä kertoo.

Yhtenä mahdollisena siirtolapuutarhan paikkana on jo aiemmin esiin noussut Myllyniemen veneranta.

Kaupunkilaisille on teetetty kysely mahdollisesta kiinnostuksesta siirtolapuutarhatoimintaan. Kyselyn tuloksia ei ole vielä alkuvaiheessa olevassa hankkeessa purettu.

Hanke tukee Kemin kaupunkistrategian Vihreä Kemi -tavoitteita.

Torniossa siirtolapuutarha toimii yhdistyspohjalta. Ensimmäisiä siirtolapuutarhan mökkejä alettiin rakentaa Kivirannalle 2004.