Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Päivi ja Pekka Koskela on tou­hu­kas pari – Päivi heittää ideoita ilmaan ja Pekka tulee mukaan to­teu­tuk­seen

Kemin sarjakuvakeskukseen kotiutunut hämähäkkimies on tuttu kaveri Päivi ja Pekka Koskelalle.
Kemin sarjakuvakeskukseen kotiutunut hämähäkkimies on tuttu kaveri Päivi ja Pekka Koskelalle.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemiläisten Päivi  ja Pekka Koskelan työnjako on selvä, kun he tarjoavat lapsille ja myös vanhemmille mitä erilaisimpia elämyksiä. Päivi puhuu ja puhututtaa merirosvoasuun pukeutuneena Ulappa-Ullana vieraitaan omalla tyylillään, joka saa heidät vapautumaan tilanteessa kuin tilanteessa. Pekka tuo Hurja-Helmerinä oman karismansa esiin, joka kiinnostaa ja ehkä vähän pelottaakin nuorimpia osanottajia.

– Voin minä tarvittaessa muristakin, Pekka Koskela naurahtaa.

Pariskunta sai viime vuoden lopulla Kemin Pelastakaa Lapset -yhdistyksen  Vuoden Lapsellinen teko -palkinnon. Arvioinnissa sanottiin, että he tekevät pyyteetöntä työtä lasten hyväksi. Sitä onkin tapahtunut jo pitkään ainakin Päivin osalta. Päivi veti Pekan mukaan nuorison ja lasten parissa työskentelyyn ”vasta” 1980-luvulla.

– Pidin jo 1970-luvulla Luotolassa kerhoja. Herrajumala, siitähän on aikaa kohta viisikymmentä vuotta, viime vuonna aikuisen naisen ikään eli kuusikymppiseksi tullut Päivi Koskela huomaa.

Nuorisotyöstä kiinnostunut Päivi haki ja pääsi myöhemmässä vaiheessa Peräpohjolan opistoon nuorisosihteerikoulutukseen. Hän meni sen jälkeen töihin Kemin nuorisotoimeen.

– Silloin pidimme Saijan Eeron johdolla tärkeänä, että jokaisessa kaupunginosassa oli nuorille tila, missä he pystyivät kokoontumaan ja harrastamaan. Ne olivat sellaisia paikkoja, missä nuoret saivat purkaa ylimääräistä energiaa. Nykyisin osa nuorista purkaa  sen aivan väärällä tavalla, nuorisosihteeri harmittelee.

Lapset ja Lempi

Kemin kuninkaaksi ja kuningattareksi kruunattu pariskunta touhusi nuorten ja lapsien kanssa viime kesänä erilaisten seikkailujen parissa muun muassa Laitakarissa. Sarjakuvakeskuksessa ja jalokivigalleriassa viihtyvä Päivin esittämä Lempi-hahmo on ollut lasten suosikki. Vahinko vain, että koronarajoitukset rajasivat osallistujamääriä. Lempi on Jorma Pitkäsen luoma sarjakuvahahmo,  joka elää suurkaupungissa nosturin nokassa roikkuvassa talossaan kissansa kanssa.

– Hyvä idea lasten viihdyttämiseksi ei välttämättä tarvitse tuhannen euron toiminta-avustusta eikä joulupukin vaatteita. Pitää vain löytää oikea tie lapsen tykö. Lempinä olen palannut tavallaan ajassa taakse päin. Tyhjät vessapaperirullatkin kelpaavat edelleen askartelutarvikkeiksi, Päivi Koskela sanoo.

Lempinä hän kertoo lapsille mummojuttuja omasta nuoruudestaan ja sivuaa puheissaan myös jalojalokivigallerian ja sarjakuvanäyttelyn asioita. Lempin touhutuntien ohjelmat antavat paljon myös Lempille, kun he innostuvat kertomaan omia asioitaan. Näin sen pitääkin mennä.

– Lapset ovat täysin vilpittömiä antamassaan palautteessa. He sanovat suoraan, mitä mieltä ovat jostakin tapahtumasta, Pekka Koskela tietää kertoa.

Lempi jatkaa keväällä aktiivista elämäänsä hiihtokilpailujen järjestäjänä.

– Jokaisella on mahdollisuus osallistua Lempi-hiihtokilpailuun. Osa voi hiihtää sukset jalassa, osalla on sukset kainalossa ja osa hiihtää ilman suksia, Lempi suunnittelee.

Päivi Koskela on tuonut lapsille tutuksi Jope Pitkäsen luomaa Lempi-hahmoa.
Päivi Koskela on tuonut lapsille tutuksi Jope Pitkäsen luomaa Lempi-hahmoa.
Kuva: Jouni Valikainen

Viikinkejä Laitakarissa

Myös luonto- ja eräoppaina sekä seikkailukasvattajina toimivat Päivi ja Pekka Koskela ovat Lapinmeren Melontakeskuksen yrittäjiä. Päivi on myös mukana Meri–Lapin Matkailuoppaiden toiminnassa. Yhtenä isona projektina ne järjestävät yhdessä ensi kesänä Laitakarin viikinkitapahtuman.

– Työnjako meillä on Pekan kanssa selvä. Minä ideoin ja Pekka osallistuu toteutukseen teknisesti osaavana osapuolena, Päivi sanoo.

– Toinen meistä on järki ja toinen voima, Pekka Koskela tyytyy toteamaan.

Kaupunki antoi järjestäjille luvan Laitakarin käyttöön.

– Se on iso tapahtuma, mihin on tulossa mukaan ainakin partiolaiset sekä Kemin latu. Ohjelma vielä elää, mutta siihen voisi kuulua eri tehtävärastien lisäksi yön nukkuminen ulkosalla sekä geokätköilyä. Isoin jos on korona. Meidän pitää koronarajoitusten ollessa voimassa tehdä niitä asioita, mitä pystyy silloin tekemään. Koronatilanne elpyy jossakin vaiheessa, Päivi Koskela muistuttaa.

Päivi Koskelan  on moni kävijä bongannut ympärivuotisesta lumilinnasta ja varsinaisen lumilinnan baarista, missä hän on toiminut baarimikkona ja oppaana.

– Viime talvena meillä kävi ulkomaalaisia sekä eteläsuomalaisia turisteja aivan mukavasti maaliskuun puoleen väliin saakka. Kun heille sai kerrottua lumilinnan eri vaiheista, niin he pystyivät lähtemään  hyvillä mielin jatkamaan matkaa. Kävimme tutustumassa Pekan kanssa tänä talvena Lainion lumilinnaan ja olihan se hieno. Kemiin pitäisi saada kehitettyä jokin uusi juttu, joka saisimme pysäytettyä ohikulkevan liikenteen. Pystyihän siihen aikoinaan Kemin ensimmäinen lumilinnakin, Päivi Koskela mietiskelee

Jotta Koskeloiden arki ei kävisi liian yksitoikkoiseksi, niin kuvioihin kuuluu myös pitopalvelua tarjoavan Mummon Murkinatuvan pyörittäminen. Päivi on työskennellyt myös Sataman Krouwin keittiössä.

Niin, mikähän Päivi Koskela onkaan ammatiltaan. Nuorisotyöntekijä, seikkailukasvattaja, asiakaspalvelija, kokki, Lempi-hahmo, baarimikko vai luonto- ja eräopas?

– Minä olen nimennyt itseni silpputyöläiseksi, nainen naurahtaa.